Свържи се с нас

Новини

Росица Йонкова: Ще се боря да се чува гласът на работещите хора

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

„Ще се боря да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот“, коментира Росица Йонкова.

Тя е експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, които са номер 2 в интегралната бюлетина.

Какви са проблемите на хората на наемния труд?

На днешната дата през 2008 г. по решение на конгреса на Международната конфедерация на профсъюзите, 7 октомври е обявен за Световен ден „За достоен труд“. Този ден обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност. В България се отбелязва от КНСБ с различни инициативи през годините.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово в контактите ми с хората на наемния труд имам възможността да следя как се развиват взаимоотношенията между бизнеса и наемния работник, какви са проблемите на работниците и служителите и нарушенията в трудовото законодателство в Габрово и региона.

Най-честите нарушения на трудовото законодателство са свързани с прекратяване на трудовия договор, изплащане на обезщетенията, защитата на работника при уволнение, ползването на отпуски. Това се случва там, където няма изградени синдикални организации.

Не малко са случаите на злоупотреба с договорите със срок за изпитване. Така само за няколко месеца, а понякога и за дни се наемат лицата, използва се трудът им и работодателят най-лесно ги освобождава. Единични са случаите такъв договор да прерастне в постоянен.

Реалността показва, че не са редки случаите на упражняване на трудова дейност от работниците без договор и връчена длъжностна характеристика. Преназначават се хора на друга длъжност в същото предприятие – от договор за неопределено време на срочен договор и/или на трудов с изпитателен срок и после следва освобождаване на работника/служителя.

Съществен проблем на национално ниво и с особена тежест в Габровска област е свързан със завръщането на работното място и въобще реализацията на пазара на труда на младите жени до 35 годишна възраст с малки деца и като цяло със съвместяване на трудовия и семейния живот.

Проблем също така се явява порочната практика за непрестанно установяване на сумирано работно време, като често се допуска нарушение на междудневна и междуседмична почивка и некоректно отчитане и заплащане на извънредния труд.

Основен проблем за хората на наемния труд си остават ниската работна заплата и липсата на справедлива оценка за труда им. Вярно е производителността на труда в е два пъти по-ниска от тази в повечето страни в Европа, но не бива да се забравя и факта, заплащането е четирикратно по-ниско. Това демотивира особено младите. Ако не се реши проблемът те ще продължат да бягат от Габрово и от България и в един момент няма да има на кого да се дадат по-високите заплати. Кой тогава ще дойде да инвестира в Габрово?

Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

Първо искам да благодаря на БСП за предложението да се включа в гражданската квота на листата им за общински съветници. За мен е голяма отговорност и задължение да се представя подобаващо и да покажа, че с професионализъм може да се работи за добри каузи и идеи, а оттам да се постигнат добри резултати.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово имам възможността да помагам на хората на наемния труд. През годините ежедневно се сблъсквам и се боря с проблемите на работниците – ниски заплати, лоши условия на труд, нарушения на трудовите права, проблеми на младите майки, на младежите и на пенсионерите. Като общински съветник ще се боря да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот, за да може нашите деца да останат да учат, работят и се развиват в по-добро Габрово.

Какви са идеите Ви за развитие на местната власт?

Според мен, за постигане на конкретни резултати в община Габрово е необходима ясна политика в областта на устойчивата заетост и повишаването на доходите, в това число за привличане на чуждестранни и български инвеститори, подкрепа за малкия и средния бизнес и повишаване на доходите. Нужно е предприемане на по-решителни мерки за борба със сивата икономика за осигуряване на благоприятен бизнес климат за лоялните инвеститори и повишаване на сигурността на работните места. Трябва да се правят крачки за подписване на общински колективни трудови договори в областта на социалните дейности и културата. Трябва да се развие колективното договаряне в образованието и здравеопазването и като цяло да се създадат условия за ускоряване на социалния диалог на местно ниво. Необходима е ясна политика за борба с бедността и създаване на условия за социално включване чрез повишаване качеството на социалните услуги и подобряване условията на труд и доходите на работещите в сферата на социалните услуги. В областта на здравеопазването – разширяване достъпа до системата и получаването на качествени здравни услуги. В областта на образованието – спомагане за кариерно развитие на учителя чрез организиране на специализирани курсове, изнесени практики, обмяна на опит и др., създаване на тристранен съвет по образование, създаване на училище за родители – като превенция на проявите на агресия от страна на учениците и родителите спрямо учителите.

Това са предизвикателства, които с мотивирана отговорност и експертност могат да станат реалност и Габрово да се превърне в по-привлекателно място за живот, защото алтернатива винаги има!

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Мобилно приложение ще подобрява комуникацията „граждани – администрация“

Published

on

Стоян Беров е един от двамата членове на екипа на отбор Komitet.bg, който грабна първата награда на Община Габрово – 10 000 лева в Габрово Хакатон (GabrovoHackathon) с мобилното си приложение за по-добра комуникация между гражданите и общината. И двамата със съотборникът му Мартин Павлов са габровци, завършили Национална Априловска гимназия, към момента работещи програмисти. Идеята, с която се представиха позволява на обществото да инициира и разисква идеи, да участва в тяхното обществено обсъждане и етапи на реализация.

Смятате ли, че гражданите имат компетенциите и разбирането за това какъв е механизма на работа на общината, финансирането на различни проекти, структурата на взимане на решения и т.н., за да могат да използват подобна платформа?
– Разбирам и ще бъда честен. Самият аз не съм много запознат какви са механизмите и как действа стъпка по стъпка общината. Ето тук идва на помощ това приложение – нашата модерна платформа. Най-достъпното за всички нас днес е мобилният телефон. Всеки може да го извади от джоба си и за секунди да отвори приложението. С много семпли стъпки дори дете би могло да попълни своето виждане за това какво да се подобри в града. Или друго… Зная, че публичните обсъждания в Общината се случват в Ритуалната зала. Вероятно не бих отделил от свободното си време да отида на място, освен ако не съм пряко засегнат от проблема. Вярвам, че би било удобство да се комуникира през мобилното приложение. Освен него много бихме искали и сме в процес на разработка и на платформа, която да се ползва от служителите на Община Габрово, така че ако граждани подадат някаква идея, компетентен експерт да поеме комуникацията, да се свърже с този човек, да му помогне, да качи материали по темата. И обратно към въпросът – не, не смятам, че масово се знае как функционира общинската администрация и не мисля, че е необходимо. В 21 век, би трябвало да има по-лесен и достъпен диалог между граждани и публични институции. Тук е мястото на нашето приложение.

В момента, например, събираме предложения за крайречната зона по продължението на Дома на хумора и сатирата и около Спортната зала. Какво трябва да направи един човек, ползвайки вашето приложение, за да даде своето предложение за тази зона?
– Подобен род инициативи, по мои наблюдения, се публикуват на сайта www.gabrovo.bg, където идеята се представя в административен и неразпознаваем за аудиторията вид, обикновено завършващи с изречение „Моля изпратете вашите коментари на имейл obshtina@gabrovo.bg“. Това е работещ канал, но не и за мен и моето поколение. В приложението тези идеи са поднесени в приятен вид. Има възможност активно да се комуникира, не с имейл, не с ходене в Ритуалната зала, а в реално време. Имаше коментар, че тази опция може да стимулира повече негативни коментари и недоволство. Според мен, обаче, на първо място е важно въобще да има дискусия, защото не смятам, че няколкото човека отишли на място в Ритуалната зала са представителна извадка за града. Да се върнем на това, какво трябва да направи един гражданин, за да даде идея за крайречната зона… На първо място трябва да е чул за нашето приложение, което може да се случи по различни канали. Сдобива се с приложението и веднага го отваря, не е нужно дори да се регистрира. Навигира го страничката, където ще са изложени всички актуални за Община Габрово предложения и процеси в режим на обществено обсъждане. С един клик избира идеята за крайречна зона и прочита наличната информация за нея. Ако има качени допълнителни документи, може да ги свали. След като се запознае, има опция да остави своя коментар. Нещо, което като екип сме коментирали за позитивна функционалност е възможността да се одобри или свали една идея чрез натискане върху определени емотикони като сърчице, вдигнат палец за харесване или палец надолу за неодобрение под всяка представена идея.

Работили сте по националната платформа за COVID-19. Разкажете малко за тази работа.
– Както казах в началото, аз съм програмист и по конкретно Technical lead в голяма софтуерна компания. Обикновено работата ми е свързана с банков и застрахователен софтуер, но покрай пандемията нашата компания беше една измежду няколко технологични компании в България, които предложиха безвъзмездно да подпомогнат правителството със софтуерни решения свързани с COVID-19. Заедно с още няколко колеги от компанията, изградихме от нулата платформата, която в момента се ползва от община, РЗИ, лични лекари, МВР, НОИ и други институции и им позволява да регистрират и наблюдават в реално време всички, които са имали някакъв досег с вируса или са потенциална заплаха за разпространението му. Само да уточня, че не бива тази платформа да се бърка с едно мобилно приложение, което излезе паралелно във времето. Имам информация, че платформата работи и се ползва активно, цитира се в медийното пространство и във всички новинарски емисии. В нея вече има няколкостотин хиляди регистрирани човека.

Какво е усещането да си дал нещо на света и да си част от такъв голям проект?
– Благодаря за въпроса. Когато ме попитаха: „Искаш ли да бъдеш доброволец в тази инициатива?“, без да се замисля отговорих положително. Последваха много, много безсънни нощи, защото времето ни притискаше и сроковете бяха къси. Трябваше да докажем, че нашата държава е напред с технологиите, да покажем умения и бързи реакции в условия на пандемия. Изключително удовлетворяващо е. До ден днешен това е, с който най-много се гордея персонално.

Автор: Ирена Бойновска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Учредиха Българска Федерация по текбол след състезанието в Габрово

Published

on

Състезатели от клубове по текбол от Габрово, Асеновград, Бургас, Хасково, Димитровград, Пловдив и София премериха сили в първия официален турнир по текбол в Габрово. Кметът на Таня Христова поздрави състезателите и връчи наградите на победителите.

В дисциплина „Сингъл“ на първо място се класира Неделчо Андонов, второто място остана за най-младия участник в състезанието 13-годишният Виктор Анталфи, а след него остана Стойчо Жеков.

В надпреварата по двойки победата грабнаха тандемът текболисти – Диан Георгиев и Стойко Жеков, втори станаха Александър Зайков и Николай Зочинов, а трети – Цветозар Манолов и Милен Георгиев.

Състезанието започна с демонстративен мач, в който участваха треньорът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров и габровските му колеги Петко Петков и Стоян Ацаров.

Надпреварата се организира от първия регистриран в страната клуб – „Текбол – Габрово“, с подкрепата на олимпийския шампион Севдалин Маринов, Община Габрово и местни фирми, съобщи председателят на клуба Николай Григоров.

След състезанието на площад „Възраждане“ в Габрово беше учредена Федерация по текбол за България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

80 години от присъединяването на Южна Добруджа към Царство България

Published

on

На 21 септември (събота) 1940 г. в Габрово, в селищата от Габровска околия и в цялата страна на видни места е разлепен манифестът на цар Борис III по случай връщането на Южна Добруджа и навлизането на българските войски в областта:

„БЪЛГАРИ, С договор, подписан на 7 септемврий т. г. (1940 г.) в Крайова, между България и Ромъния се възстановява старата граница и Добруджа се връща на България. В съгласие с този договор, Аз заповядах на Моите доблестни войски да завземат наново този скъп български край и обявявам на възлюбления Ми Народ това щастливо събитие.“ На 21 септември по случай влизането на Трета българска армия в Добруджа, като израз на народната радост, в Габрово църковните камбани бият непрекъснато от 9 до 11 часа. Всички държавни и общински чиновници, както и работниците в предприятията са освободени от работа, за да участват в тържествата. Учрежденията и частните домове в града са окичени с национални знамена. Провежда се празничен ритуал в Априловската гимназия и другите габровски училища. Издигнати са лозунги: „Привет на свободна Добруджа“ и „Българската правда тържествува“.

Пълният текст на материала, подготвен от Иван Постомпиров – главен уредник в РИМ – Габрово, може да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица