Свържи се с нас

Новини

Весела Лечева: Таня Рачева няма да злоупотреби с доверието на тревненци!

Published

on

снимка: Предизборен щаб на БСП

снимка: Предизборен щаб на БСП

„Знам, че кандидатът за кмет на Община Трявна Таня Рачева няма никога да злоупотреби с доверието на хората. По погледа й знам, че е готова за високи и големи предизвикателства. Знам, че Вие ще я подкрепите и ще бъдете много близко до нея. Знам, че жените много могат!“

Това заяви Весела Лечева, петкратна световна шампионка по стрелба и бивш депутат от БСП, която беше гост в Трявна за официалното откриване на предизборната кампания на местната левица, по време на което бяха представени кандидатите за кмет на Трявна и Плачковци, и листата за общински съветници, под номер 5 в бюлетината.

снимка: Предизборен щаб на БСП

снимка: Предизборен щаб на БСП

„Жените дават другия прочит на решението, който мъжете не могат да усетят и почувстват. Знам, че всички мъже обичат безкрайно много жените, защото светът се върти около красотата, любовта и жената. Да пожелаем успех на Таня Рачева. Ние сме с теб и всички гласувайте с бюлетина номер пет“, каза още Весела Лечева.

снимка: Предизборен щаб на БСП

снимка: Предизборен щаб на БСП

Заедно с петкратната световна шампионка по стрелба, за да заяви своята подкрепа към кандидат – кмета на Трявна Таня Рачева официален гост на откриването беше и народният представител Кирил Добрев. „Защо Таня? Защото тя наистина може. Тя е човек, който стъпка по стъпка в този живот е изградил своята кариера. Защото знам, че тя е човекът, който с душа и сърце ще носи вашите проблеми“, сподели той.

Пред присъстващите Кирил Добрев ясно обясни защо БСП на предстоящите избори излиза със собствена кандидатура за кмет на Трявна и листа, и не подкрепя сегашния градоначалник.

„Защото ние винаги сме били партията на хората. Ние сме хора, които можем да управляваме в екип. Не приемаме едноличните решения и задкулисното управление. Ние не приемаме стила и метода, по който тази община се управлява сега“, аргументира се Добрев.

снимка: Предизборен щаб на БСП

снимка: Предизборен щаб на БСП

По думите му листата на БСП е най-подходящата, тъй като в нея присъстват различни поколения хора, с различни професионални биографии.

„Знам, че след изборите Трявна ще има ново управление, което заслужава. Защото с тези млади хора в листата се откриват нови хоризонти пред общината. Проектите не са всичко! Кой и кога е питал хората в този град от какво имат нуждата? Кои проекти са приоритетни? Таня Рачева е точно този човек, който ще стигне до всички“, допълни в заключение Кирил Добрев.

снимка: Предизборен щаб на БСП

снимка: Предизборен щаб на БСП

„Мисля, че жените можем да бъдем движещата сила и да даваме градивното начало. Носители сме на борбения дух. Добродетелите ни ни издигат до нивото да създаваме мостове, като работещи жени, съпруги и майки.

В никакъв случай не отричам мъжкото начало, защото мъжете са енергичните и хората, които респектират. Поради тази причина в нашата листа сме заложили на равнопоставеността.

Няма да говоря за проекти. Защото мисля, че проектите са инструмент, който ЕС и държавата дават в ръцете на местната власт. Считам че всеки един кмет, който има добър екип, ще успее да разработи, спечели и да работи по тези проекти.

А в Трявна има такъв екип! Това са хората, който са зад мен, екипът на общинска администрация и всички общински структури! И най-вече Вие, тревненци! С вашите болки, проблеми и желания, които ще опитаме през следващите години да реализираме и помогнем.

Искаме да дадем път на младите хора в нашия град, а не завършвайки своето образование те да напускат родното си място. Няма да обещаваме невъзможни неща. Мисля, че имаме силите и възможности да положим началото на това. Да работим с бизнеса тук в Трявна и България, за да накараме младите хора да се върнат. Това можем да постигнем заедно!“, заяви кандидат – кметът Таня Рачева.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица