Патиланският град ще скрие от дъжда в зала „Възраждане“

патиланско царство

Тази събота, 26 септември, в зала „Възраждане“ ще се съберат малчугани от всички габровски квартали, за да нарисуват Габрово на бъдещето и да изпратят добри пожелания в небето над него. Фестивалът „Патиланско царство“, който ще започне с отваряне на вратите на Патиланския град, е посветен на 155-годишнината на Габрово като град и предстоящата 130-годишнина от рождението на писателя Генчо Негенцов – Ран Босилек.

патиланско царство флаер 1Инициативата е на Клуба на Будителите, Регионалния ресурсен център за култура „фабриКата“ и водещата организация „Елмазови“ ООД. Партнират си 9 организации, сред които училище „Ран Босилек“, Детската градина „Явор“ , ИМКА-Габрово, читалищата в кварталите Русевци, Падало и с. Гарван.

Фестивалът е естествено продължение на дейностите по едноименния проект, финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово и е насочен към децата.

В 10 часа в събота пред паметника на писателя на пл.”Житен пазар” ще бъдат поднесени цветя за рождения ден на Ран Босилек. Ученици и учители от Първо основно училище „Ран Босилек” ще отдадат почит на своя патрон. Ще бъдат обявени някои инициативи на Клуба на будителите по повод 130-годишнината от рождението на детския писател.

Авторът на „Бяла спретната къщурка“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Патиланско царство“ и други творби, с които израстваха поколения български деца, ще бъде честван идната година. Но сега, в празничната на Габрово година, идеята е децата да напишат една съвременна приказка с бъдеще, малки и пораснали патиланци да се впуснат в забавно приключение – в света на книгите, творчеството, смеха и игрите.

В зала „Възраждане“ те ще се забавляват заедно. В 11 часа сцената ще посрещне патиланците за изява на талантливите, а във фоайетата ще има импровизирани ателиета, в които ще се провеждат различни занимания: сладкарничка със захарни петлета, театър, книжарница, арт-работилница, хлебарница, модна къща…

патиланско царство флаерБаба Цоцолана ще дирижира купона, защото просто няма как да ѝ се отнеме правото да раздава справедливо правосъдие за щуротиите, които в този ден ще бъдат поощрени… с мярка. Ала патиланската баба ще има доста сериозна конкуренция, защото в състезателната игра „Баба Цоцолана“ ще се впуснат още предрешени като нея баби и техните внучета. Ще свири оркестър на тенджерите и черпаците. В училището ще се преподава чрез игри на познанието от буквара „Драги ми, Смехурко”. Артисти ще работят в патиланския театър върху образите на габровските зевзеци, за да представят своята версия на „Патиланската олелия”. Игри като „Вегетарианчо-Патиланчо” ще поощряват здравословното хранене и начин на живот, та затова в патиланския мини-град няма да има болница и поликлиника.

От времето, когато малкият Генчо е тичал по поляните на Йонковото и Градище, за днешните деца е останало едно чудесно наследство – игрите на техните баби и дядовци: „Сляпа баба”; „Пиян морков”; „Пусни, пусни кърпа“ „Балонът се надува“.

Какво би бил един фестивал без своите импровизирани работилнички и сладкарнички? В тях всичко ще бъде на показ и малките пакостници ще могат да пробват, да опитват и да участват. В хлебарницата те ще се месят и точат. В работилниците ще плетат и моделират, в библиотека „Весел Патиланчо” ще четат любими книжки. В модна къща „Фатален избр“ ще изработват дрехи от отпадъчни материали, а после ще дефилират в ревю на еко дрехи.

Цялата зала ще бъде своеобразно художествено ателие, в което децата ще рисуват с пръсти и безвредни бои града на своите мечти. И ако върху техните платна се появят „Космодрум Габрово“, езеро с лодки, водни пързалки, цирк, “Щуротека“, или площадка за делта-планери, градските власти ще бъдат уведомени, че бъдещите граждани на Габрово ще ги строят като пораснат, тъй че да бъдат добри и да се съобразят с това при градското планиране. Патиланците ще напишат върху балони своите пожелания за Габрово и ще ги пуснат в небето над града, наредени около градинката през залата.

Като своеобразни домакини учениците от Първо основно училище „Ран Босилек” ще представят своя клуб „Аз обичам България”. Изявени, а и не толкова популярни личности от Габрово, ще бъдат поканени да разказват своите „Патила на пораснали деца” с истории от тяхното детство, които после ще бъдат публикувани в социалните мрежи.

За пръв път по време на фестивала ще бъде представена създадената от децата в ЦДГ „Явор” обемна книжка „Пътуваща книжки за малки и големи” с произведения на Ран Босилек. От сцената, където нейното съдържание ще бъде представено чрез драматизации, танци и песни, тя ще тръгне на обиколка в детските градини и училищата за учениците до 4-ти клас, за да „порасне“ още до догодина на 24 май, когато ще участва в празничното шествие.

Вместо билет за фестивала патиланци са поканени да донесат по една стара, или нова детска книжка. Техните родители също могат да подкрепят инициативата за попълване на Пътуващата библиотека в ЖП-Гара Габрово. А най-активните ще бъдат отличени и повозени с влак в удобно за тях време и до интересна дестинация в региона.

Патиланският фестивал ще започне в 11 и ще продължи почти до 17 часа в зала „Възраждане“ заради дъжда, който попречи на първоначалната идея всички патиланци и пакостници да се „изнесат“ на Градище, където да щуреят под открито небе.

Продължава и инициативата „ Я кажи ми, облаче ле бяло“ за създаване и събиране на любителски видео записи, направени от българи и габровци в чужбина с техни изпълнения по произведения на Ран Босилек. Целта е да се приобщят много българи и габровци извън страната и да бъдат мотивирани младите хора, които не изучават в чужбина произведенията на Ран Босилек, да се запознаят с творчеството му. Можете да я намерите в социалната мрежа оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар