Свържи се с нас

Новини

478 първокласници пристъпиха училищния праг днес

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 15 септемвrи, училищният звънец бе особено специален за децата и най – вече първокласниците от НУ „Васил Левски“ в Габрово. Те получиха своите занимателни комплекти, произведени за габровските първолаци от кмета на община Габрово.

В своето приветствие г-жа Таня Христова се обърна към учителите, родителите и най – важните в този ден – учениците:

„Добре дошли на прага на новата учебна година. За някои тя е първа, за други последна, за трети – поредната, но вярвам, че вълнението в този ден е еднакво за всички. На всеки от вас предстои по нещо ново – знания, предизвикателства, приятели, срещи, пътувания и приключения.

15 септември дели и завърта годината по различен от всички други празници начин. Организира я, оживява я, осмисля я. Дори обединява различните поколения в усилията да вървят по пътя на образованието. Защото – няма съмнение – то е в основата на успеха на всеки един от нас.

И когато говоря за успех, не става дума за пари.

Да, доброто образование без съмнение е предпоставка за по-добра работа. Но доброто образование е равно и на повече възможности – да срещаш и опознаваш интересни хора, да пътуваш и разбираш света, да решаваш сам, да виждаш под повърхността, да четеш между редовете.

Скоро попаднах на една интересна мисъл, която гласеше, че човек няма нужда от много книги, за да разбере живота, но има нужда от цял живот четене, за да разбере кои са точните книги. Така че четете – постоянно, нетърпеливо, дори и малко безразборно, защото това няма как да не ви се отблагодари. А няма по-подходящо време за четене от прекараното в училище. Това е най-увлекателният, наситен и незабравим период в живота на човек, но и най-отговорният. Именно сега се поставят основите на дългото цял живот четене. Сега се формира вкусът и жаждата. Тук идва и вашата роля, учители и родители – да водите, побутвате и помагате по пътя. Да продължавате да го вървите също. Бъдете търпеливи и отговорни.

Пожелавам на всички интересна, успешна и ползотворна учебна година!

И преди да завърша, няма как да не се обърна специално към най-малките. В класните стаи в Габрово ще влязат нови 478 първокласници. 478 слънца, пълни с очакване, с въпроси и ентусиазъм, чиято най-важна задача тази година е именно да се научат да четат. Бъдете здрави, внимателни и старателни. Грижете се за книгите си и ги пазете. И не се плашете от новото училище. Всички там могат да ви бъдат приятели.

На добър час!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Azrael

    15.09.2015 at 15:36

    Кой и пише думичките за поводи като този ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Левицата се регистрира в ОИК

БСП и АБВ се регистриха за участие в предстоящите местни избори на 27 октомври.

снимка: БСП – Габрово

Габровските социалисти ще се явят на местния вот в коалиция с партия АБВ и с пълна листа от 33 кандидати за общински съветници, кандидат за кмет на общината и кандидати за кметове на населените места, където има пряк избор.

Документите бяха внесени от председателя на БСП – Габрово Здравко Кънчев, в присъствието на кандидата за кмет на община Габрово Ивелин Николов, народния представител Кристина Сидорова и областния председател на социалистите Николай Григоров.

снимка: БСП – Габрово

Решението на ОИК Габрово за регистрация на коалицията бе взето на заседание на комисията тази вечер. На 24 септември изтича срокът за регистрации на кметовете и общинските съветници, като едва след това ще стане ясен пълният списък с имена на кандидатите за местна власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Севлиево спечели награда за „Успешен мениджмънт в туризма“

Признанието дойде в навечерието на Световния ден на туризма

На официална церемония в Централния военен клуб в София кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов получи годишната награда „Успешен мениджмънт в туризма“. Събитието “Дестинация България – „Българските общини – туризъм, култура, бизнес“ е под патронажа на Министерството на културата и отличи общини, инвеститори и мениджъри с изключителен принос за развитието на туризма в България.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов благодари за признанието и за това, че Община Севлиево е забелязана и в категория, която до скоро е била в страни от подчертано индустриалния профил на общината.

“Успешният мениджмънт в туризма се доказва с хилядите туристи, посетили Севлиево през последните години по време на множеството фестивали, които Община Севлиево организира и провежда успешно. Днес започва и третият Събор на историческото наследство, а след по-малко от месец е Празникът на тиквата, който е изключително любопитен и за медиите. В последните години покрай този празник се оказва, че града ни е малък и не е може да поеме толкова много хора“, коментира д-р Иван Иванов и добави, че “освен като индустриалното бижу на Северна България, Севлиево вече става известен и със своите културно-исторически забележителности и фестивали”.

снимка: Община Севлиево

Севлиево е 11-тата по площ община с прекрасни природни дадености, разпростираща се на юг от Мазалат на билото на Стара планина до Деветашкото плато на север.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който връчи отличието за Община Севлиево, определи града като един от „икономическите тигри“ не само в България, но и в целия Югоизточен Европейски регион.

снимка: Община Севлиево

За да стигне до победител в своята категория, Община Севлиево с времето се нареди сред икономически най-добре развитите общини в Северния централен регион на България. През последните десетилетия Севлиево се превърна в привлекателно място за инвестиции и се оформи като значителен индустриален център с над 1200 работещи компании.

Удостоена с наградата „Образцова община“ за комплексно икономическо развитие през 2019 г., в момента БВП на глава от населението в Севлиево е сред най-високите за страната. Индустрията е водещ двигател на икономиката на Севлиево – около 90% от вложенията на бизнеса са там. Инвестициите на компаниите само за миналата година са за над 50 млн. лева.

снимка: Община Севлиево

Всичко това обуславя и естествения бърз подем в туризма, фокусиран върху “Хоталич” – един от най-старите и наскоро открити от археолозите средновековни градове – крепости. В последните години градът и околностите му са желана дестинация за все повече български и чуждестранни туристи.

Общината полага усилия за развитие на културния живот в района, а туристическият календар е наситен с редица мероприятия. Все повече хора посещават Севлиево, за да се насладят на фестивала „Семе българско“, на националния фолклорен конкурс „Море песен екна…“ и на фолклорния събор под връх Бабан.

Името „Хоталич“ е добре познато и на музикалните фенове – крепостта стана емблема на едно от основните рок събития в България. Националният рок фестивал „Хоталич”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Главният прокурор сезиран за злоупотреби в Община Габрово

Община Габрово умишлено не е събирала наем от наемателя на централния пазар в града в продължение на над 10 години. Това се твърди в сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров с дата на внасяне 5 септември 2019 г.

В сигнала, с който и „Габрово Нюз“ разполага, граждани умоляват прокуратурата да извърши проверка в Общината за „престъпна безотговорност към публични средства“ и „недостатъчни грижи за стопанисването на общинска земя, собственост на Община Габрово“, като от това са настъпили, щети възлизащи на стотици хиляди левове.

От сигнала става ясно, че кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД. Проблемът датира още от 2001 г., когато кмет е бил Богомил Белчев, който е водил дела срещу стопанина на пазара „Монд комерс“ ООД, но те са за периода до 2006 г.

В последствие управниците на Габрово необяснимо не са търсили дължимите наеми, които от 2006 г. до 2019 г. възлизат на над 300 000 лв.

Според вносителите на сигнала Общината умишлено е спестила тези суми на наемодателя, което е предпоставка за корупция. „Пазари“ АД стопанисва централния пазар на Габрово и в момента.

Въпреки, че общински съветници официално отправиха запитване до Христова защо наемите не се събират, кметицата и до момента не е дала пълно обяснение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица