Новини, Общество|15.09.2015 15:19

478 първокласници пристъпиха училищния праг днес

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 15 септемвrи, училищният звънец бе особено специален за децата и най – вече първокласниците от НУ „Васил Левски“ в Габрово. Те получиха своите занимателни комплекти, произведени за габровските първолаци от кмета на община Габрово.

В своето приветствие г-жа Таня Христова се обърна към учителите, родителите и най – важните в този ден – учениците:

„Добре дошли на прага на новата учебна година. За някои тя е първа, за други последна, за трети – поредната, но вярвам, че вълнението в този ден е еднакво за всички. На всеки от вас предстои по нещо ново – знания, предизвикателства, приятели, срещи, пътувания и приключения.

15 септември дели и завърта годината по различен от всички други празници начин. Организира я, оживява я, осмисля я. Дори обединява различните поколения в усилията да вървят по пътя на образованието. Защото – няма съмнение – то е в основата на успеха на всеки един от нас.

И когато говоря за успех, не става дума за пари.

Да, доброто образование без съмнение е предпоставка за по-добра работа. Но доброто образование е равно и на повече възможности – да срещаш и опознаваш интересни хора, да пътуваш и разбираш света, да решаваш сам, да виждаш под повърхността, да четеш между редовете.

Скоро попаднах на една интересна мисъл, която гласеше, че човек няма нужда от много книги, за да разбере живота, но има нужда от цял живот четене, за да разбере кои са точните книги. Така че четете – постоянно, нетърпеливо, дори и малко безразборно, защото това няма как да не ви се отблагодари. А няма по-подходящо време за четене от прекараното в училище. Това е най-увлекателният, наситен и незабравим период в живота на човек, но и най-отговорният. Именно сега се поставят основите на дългото цял живот четене. Сега се формира вкусът и жаждата. Тук идва и вашата роля, учители и родители – да водите, побутвате и помагате по пътя. Да продължавате да го вървите също. Бъдете търпеливи и отговорни.

Пожелавам на всички интересна, успешна и ползотворна учебна година!

И преди да завърша, няма как да не се обърна специално към най-малките. В класните стаи в Габрово ще влязат нови 478 първокласници. 478 слънца, пълни с очакване, с въпроси и ентусиазъм, чиято най-важна задача тази година е именно да се научат да четат. Бъдете здрави, внимателни и старателни. Грижете се за книгите си и ги пазете. И не се плашете от новото училище. Всички там могат да ви бъдат приятели.

На добър час!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар