Свържи се с нас

Новини

478 първокласници пристъпиха училищния праг днес

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 15 септемвrи, училищният звънец бе особено специален за децата и най – вече първокласниците от НУ „Васил Левски“ в Габрово. Те получиха своите занимателни комплекти, произведени за габровските първолаци от кмета на община Габрово.

В своето приветствие г-жа Таня Христова се обърна към учителите, родителите и най – важните в този ден – учениците:

„Добре дошли на прага на новата учебна година. За някои тя е първа, за други последна, за трети – поредната, но вярвам, че вълнението в този ден е еднакво за всички. На всеки от вас предстои по нещо ново – знания, предизвикателства, приятели, срещи, пътувания и приключения.

15 септември дели и завърта годината по различен от всички други празници начин. Организира я, оживява я, осмисля я. Дори обединява различните поколения в усилията да вървят по пътя на образованието. Защото – няма съмнение – то е в основата на успеха на всеки един от нас.

И когато говоря за успех, не става дума за пари.

Да, доброто образование без съмнение е предпоставка за по-добра работа. Но доброто образование е равно и на повече възможности – да срещаш и опознаваш интересни хора, да пътуваш и разбираш света, да решаваш сам, да виждаш под повърхността, да четеш между редовете.

Скоро попаднах на една интересна мисъл, която гласеше, че човек няма нужда от много книги, за да разбере живота, но има нужда от цял живот четене, за да разбере кои са точните книги. Така че четете – постоянно, нетърпеливо, дори и малко безразборно, защото това няма как да не ви се отблагодари. А няма по-подходящо време за четене от прекараното в училище. Това е най-увлекателният, наситен и незабравим период в живота на човек, но и най-отговорният. Именно сега се поставят основите на дългото цял живот четене. Сега се формира вкусът и жаждата. Тук идва и вашата роля, учители и родители – да водите, побутвате и помагате по пътя. Да продължавате да го вървите също. Бъдете търпеливи и отговорни.

Пожелавам на всички интересна, успешна и ползотворна учебна година!

И преди да завърша, няма как да не се обърна специално към най-малките. В класните стаи в Габрово ще влязат нови 478 първокласници. 478 слънца, пълни с очакване, с въпроси и ентусиазъм, чиято най-важна задача тази година е именно да се научат да четат. Бъдете здрави, внимателни и старателни. Грижете се за книгите си и ги пазете. И не се плашете от новото училище. Всички там могат да ви бъдат приятели.

На добър час!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Azrael

    15.09.2015 at 15:36

    Кой и пише думичките за поводи като този ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица