ХГ „Христо Цокев“ ще представи изложбата „Докосване“ на Ема Вертерова

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Екипът на Художествена галерия “Христо Цокев”, кани габровци и гости на града на 4 септември /петък/ от 17.30ч. на откриването на изложба „ДОКОСВАНЕ“  на художничката Ема Вертерова.

„Озаглавила съм изложбата си „Докосване“, наименование дошло интуитивно, имам над 20 самостоятелни изложби, а се оказа, че тази е първата в галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Затова и вълнението ми за срещата със зрителите е голямо.“ – споделя авторката.

Експозицията представя 40 картини маслена живопис. Рисувани в последните петнадесет години. В някой от тях формите са едри, опростени, въздействащи с колорита си.

„В повече от последните работи използвам много орнаментика, по-спокойна цветност, за да внуша виталност на моите пространства – лица, птици, цветя. Това е характерът на моите интериорни картини. Хармонията в рамките на определения формат за мен е водеща, когато искам да предам своите чувства. С помощта на цвета, линията и формата очаквам зрителя да открие нещо за себе си в своята емоционалност. „Докосване“ до хартията платното, „докосване“ до сетивата зрителя, „докосване“ чрез моята живопис.“

Родената в София авторка започва дейността си като художник в групата на СБХ – Габрово. Работи като преподавател по живопис и рисуване на деца.Участва в национални, колективни и самостоятелни изложби и пленери по живопис. Има редица самостоятелни изложби в Пловдив, Габрово, Севлиево, Плевен, Трявна, Екс ан Прованс, Франция.

Нейни творби са притежание на НХГ – София, СГХГ, ХГ „Христо Цокев”, Галерия „Видима” – Севлиево, както и на частни колекции в София, Пловдив, Варна, Габрово и в чужбина – Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Австрия, Германия, САЩ.

През 2011 г. е носител на голямата награда на Община Габрово.

През 2012 г. е лауреат на наградата на името на Христо Цокев – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар