Свържи се с нас

Любопитно

Дряновци отбелязаха Международния ден на младежта

Published

on

1015_1370

снимка: Община Дряново

Дряновските младежи отбелязаха Международния ден на младежта с голям интерес и завидни спортни качества в спортните турнири, организирани от Община Дряново и МКБППМН (Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни).

В спортните игри, организирани от Община Дряново, се включиха деца и младежи от различни възрастови групи и с различни интереси, но с една обща идея – да покажат спортен хъс и завидни умения в индивидуалните и отборните дисциплини.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Турнирите по плуване и стрийтбол от 12 август 2015 г. достойно оставиха следа в спортната история на Дряново, а за повечето участници спомен ще останат моралните и материалните награди, които получиха.

Регистрацията на младите плувци започна в 09.00 ч. сутринта. Час по-късно, на стартовата линия пред басейна в спортен комплекс „Локомотив“ бяха застанали 14 участника, разделени в две възрастови групи.

Претендентите за първите места бяха на възраст от 7 до 14 години. В първата група от 7 до 10 години, призовите позиции заеха Цветомир Мирославов Петков, който се класира 3-ти с 39 сек., Рени Иванова Тасева, която преплува дължината на басейна за 37 сек. и зае 2-ро място, и Симона Добринова Кисьова, която със завидните 23 сек. достойно зае 1-во място.

В групата от 11 до 14 години 3-ти стана Мариан Христов Серафимов с 24 сек., 2-ри се класира Давид Димитров Неделчев с 23,8 сек., а първенецът Радостин Николаев Илиев преплува басейна за 23 сек.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Шестимата финалисти получиха медали, грамоти и парични награди, осигурени от Община Дряново и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

В късния следобед, на баскетболното игрище при Спортен комплекс „Локомотив“, започна регистрацията на отборите по стрийтбол. За състезанието се сформираха 8 отбора от по 3-ма души. Отборите бяха разделени в две групи на томболен принцип, а баскетболистите бяха на възраст от 11 до 33 години. Веднага след старта на турнира в 18.00 ч. стана ясно, че възрастта няма значение. Всички играчи показаха завидни спортни умения и през цялото време поддържаха интереса на публиката за това кой ще спечели.

Въпреки, че в спорта винаги има победители и победени, играчите показа и качества като спортсменство и респект един към друг и всички с радост аплодираха финалистите.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

В отбора, който зае достойното 3-то място, участваха Стефан Стоянов, Мартин Русинов и Стилиян Ибовски. 2-ра позиция зае отборът на Георги Иванов, Пламен Илиев и Мартин Герджиков. Напълно заслужено, със златото се окичиха Николай Михайлов, Жанета Пондалова и Георги Станев, чиито отбор се сформира непосредствено преди началото на мача, но видимо бяха в синергия помежду си през цялото време.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Отборите победители бяха наградени лично от Кмета на община Дряново д-р Иван Николов и дългогодишния баскетболен треньор на поколения дряновски спортисти – Милчо Вапцаров.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Архивът показа къде габровци са намирали спасение от жегата (снимк)

Published

on

Държавният архив в Габрово публикува на профила си в социалната мрежа фейсбук как в миналото гражданите са се спасявали от жегата, намирайки прохлада във водите на някогашния градски басейн, разположен в близост до парк Маркотея.

Фотосите ни връщат близо три десетилетия в миналото, през далечната 1988 г., а коментарът на архивистите под публикацията гласи: „Навън е лято – юлско и горещо, а Габрово е далече и от Черно, и от Бяло море.

Най-предпочитаните места за отдих и разхлаждане в горещите дни тук си остават басейните.

В наши дни те са доста на брой, намиращи се както в рамките на града, така и в околностите му, приютени сред прохладата на Балкана.

В близкото минало, единственото място в Габрово, предлагащо водни емоции е бил градският басейн, разположен над парк Маркотея.

Да се върнем с 32 години назад, в лятото на 1988 г. и чрез снимките, съхранявани във ф. 817 на Държавен архив – Габрово да си спомним за него.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Втори фермерски пазар тази събота в Габрово

Published

on

Вторият фермерски пазар в Габрово Ви очаква тази събота, 11 юли, от 09.00 до 15.00 ч. на площад „Възраждане“ пред Община Габрово. И този път ще вземат участие повече от 30 изложители – фермери, земеделци и производители не само от област Габрово, но и от други съседни области.

Еко храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци, масло и брашно от бял трън очакват посетителите на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Новите изложители във второто издание ще представят продукти от шафран, домашна еко лютеница, а в специално организирания базар към Фермерски пазар „ОТ БГ“ ще Ви предложат щанд с кожени изделия на майстор кожар.

И след като фермерският пазар е в Габрово, по габровски, организаторите на пазара ще предложат дегустация на вино от избата на земеделски производител от силистренския край, дегустация на млечни продукти от фермери от областта и на пестила – габровския шоколад.

Дърворезба, керамика и работилничка по ръкотворчество ще разнообразят пъстрия фермерски пазар.

Фермерски пазар „От БГ“ се организира от рекламна агенция „Елмазови“ ООД в партньорство с Община Габрово и Областна дирекция „Земеделие“ Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, с медийната подкрепа на „Габрово Нюз“. .

„Очакваме Ви на площад „Възраждане“ в Габрово на 11 юли от 9.00 до 15.00 ч., където всичко ще е здравословно, био, еко, пивко, вкусно и нашенско!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица