Домът на хумора и сатирата посрещна 3-милионния си посетител

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Днес, 12 август 2015 г., Музеят „Дом на хумора и сатирата“ посрещна своя 3-милионен посетител, информираха от Веселата къща. Това е г-н Су Уим Понг от Тайван, пристигнал с група туристи от азиатската страна на екскурзия у нас.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Той е жител на гр. Тайнан и за първи път посещава България, макар че много е слушал за нея от свой приятел българин. Работата на г-н Понг е свързана с обувното производство, а хобито му – с изучаването на история и религия на народите.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Важният гост бе посрещнат тържествено от любезните екскурзоводи и уредници на Веселата къща. Лично директорът на Дома Татяна Цанкова му връчи удостоверение, габровски сувенир, рекламни материали и пълен комплект от изданията на ДХС на английски език.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

След разглеждането на изложбените зали и атракциите, г-н Понг остави своя автограф в Книгата за почетни гости на Дома.

посетител 5

снимка: Дом на хумора и сатирата

Домът на хумора и сатирата е основан на 1 април 1972 г., но първите си три години емблематичната за Габрово институция прекарва без свой дом. През м. май 1975 г. строежът върху основите на старата кожарска фабрика е завършен и Домът на хумора отваря официално врати за своите гости. Лично първият партиен и държавен ръководител Тодор Живков реже лентата при откриването му и призовава всички да работят за утвърждаването на Габрово като българска столица на хумора. Популярността на Дома на хумора бързо расте, организирани групи туристи от страната и чужбина задължително посещават новата габровска забележителност. Най-многобройни са руските туристи, пътуващи из страната по линия на тогавашния „Балкантурист“, които неизменно посещават връх Шипка и Габрово.

Само 7 години след откриването, на 5 август 1982 г., Домът на хумора тържествено посреща милионния си посетител – учителя от гр. Горки Павел Сергеевич.

Три години по-късно пристъпилите прага на ДХС са вече 1 500 000. Късметлията този път е Шота Александрович Деданашвили – летец от гражданската авиация на гр. Тбилиси.

На 24 март 1987 г. е посрещнат 2-милионния посетител в Дома на хумора и сатирата. Това е Олга Чеканова от Ленинград.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Цифрите наистина са впечатляващи – в първите си години Домът на хумора е рекордьор по посещаемост сред галериите, показващи модерно изкуство. След промените от 1989 г. посещенията рязко намаляват, но от 2000 г. до днес растежът е видим и закономерен – в сравнение с тогава посещаемостта е увеличена два пъти. Променен е и профилът на туристите – намалели са организираните групи за сметка на семейните и младежките посещения. Радостен е фактът, че все повече млади семейства пътуват и посещават музея със своите деца, а всички габровци продължават да водят своите гости от страната и чужбина в това забележително кътче, което увлекателно разказва за габровския хумор и показва хумористични произведения от цял свят.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово
Автор на снимките към текста: Радослав Първанов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар