Свържи се с нас

Култура

АЕК „Етър“ и НАГ гостуват в Румъния

Published

on

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

В началото на годината Музеят за традиционна народна цивилизация „ АСТРА” – гр. Сибиу, Румъния отправи покана до своя партньор АЕК „ Етър” за участие в националния етап на състезанието за деца „ Традиционни художествени занаяти”. Музеят „АСТРА” развива активна дейност в съхраняването на традиционните художествени занаяти, наблягайки на образоването на младото поколение в духа на традициите.

Националното състезание „Традиционни художествени занаяти” е част от програма за възраждане и възстановяване на нематериалното наследство, носеща името Живото човешко наследство. Тъй като културното наследство трябва да бъде достъпно за всеки, музеят „АСТРА“ има за цел да привлече младите хора да опознаят Европейската култура, като работи с колеги от други страни.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

Участниците в състезанието са деца между 6-18 години от всички области на Румъния, които се учат на традиционен занаят от техните родители, майстори или посещават художествени школи. По време на състезанието децата изработват предмети, които в края на състезанието се оценяват от жури, музейни специалисти и получават награди.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

На поканата откликнаха ученици от Национална Априловска гимназия – Михаела Христова, Никол Генковска, Йоан Попов, Илиана Станева, Рада Йорданова и Ники Йонков. Заедно със своите ръководители и представител от АЕК „Етър” те взеха участие в състезанието в периода 30 юли – 2 август. Това е четвъртото международно участие в 20 годишната история на състезанието.

Под ръководството на местните деца учениците се обучаваха в традиционни занаяти – рисуване на икони върху стъкло, грънчарство, шиене на кукли и изработване на музикални инструменти. В деня на награждаването учениците получиха диплом за участие и награди.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

Това не е първата съвместна дейност на АЕК „Етър” с НАГ. През годините двете институции работят в тясно сътрудничество и провеждат съвместни инициативи: часове по „ Етнография” водени от етнографи от музея, в специализирана паралелка по история; методическа помощ при подготовка на проекти; училище по народни традиции – „училище за лазарки” и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица