Свържи се с нас

Новини

Повече събития в програмата за Шипка, които дават възможност и на гражданите да се включат

Published

on

img_2915Областният управител на Габрово Николай Сираков представи официалната програма, посветена на Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Той сподели пред журналистите, идеята тази година да се даде по-различна насока в програмата, която да се развива в годините напред. „Искаме да оживим Върха, да започнем да празнуваме свободата! Чрез всички събития, които ще се случват там – това място да се превърне в един жив музей, в който да участват и посетителите“ – обясни губернаторът на Габровска област. И през настоящата година държавата, бизнеса и неправителствени организации си подадоха ръка в организацията на събитията, които имат за цел да съхранят българската история като накарат повече участници да се включат в тях и да ги съпреживеят. Изложби, детски работилници и изложения на открито съпътстват програмата. Организаторите от инициативния комитет, свързан с честванията, са се погрижили кулминационният 22 август да е изпълнен с атрактивни инициативи за малки и големи. През целия ден всеки, който се качи на Шипка ще може да съпреживее един ден на открито с посещение на бойните позиции с екскурзовод, да гледа тематични филми в мултимедийната зала на НПМ „Шипка – Бузлуджа”, да разгледа изложбата „Паметници на признателността”, да се преобрази с опълченски дрехи и да си направи снимка за спомен, а за най- малките е предвидена детска занимателна работилница.

Основните събития за деня стартират с панихида в памет на загиналите на Соколски манастир и туристически походи, които се организират от Ротари Дистрикт 2482. Освен състезанието по изкачване на стълби, в което участват ученици от цялата страна, тази година се организира и състезание по ориентиране, в което ще може да се включат и граждани. Още едно ново събитие в програмата са „живите картини”, които НС „Единение” ще пресъздават на големия паркинг в подножието на Върха и в които всеки, който има желание ще може да се включи. За историята, битките и победите, за Върха, паметника и героичното минало ще говори в урок на открито доц. Д-р Марко Златев, преподавател по военна история в Националния военен университет „Васил Левски”. Както всяка година НД „Традиция” ще направят възстановка на събитията, а малко по-късно площадът в Габрово ще бъде огласен от Ансамбъла на въоръжените сили на Република България. Кулминационният ден ще завърши със заря – проверка с участието на Националната гвардейска част.

Всичко това е възможно благодарение на Министерски съвет, Община Габрово, Neterra, Microsoft, Ciella, Technopolis, Елви ООД, СиБанк, Паралел ЕООД, STS Invest Holding, Мехатроника АД, Стемо ООД, Импулс АД, Сдружение на работодателите и индустриалците – Габрово, Ротари Дистрикт 2482, Обществен дарителски фонд – Габрово

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица