Свържи се с нас

Новини

Повече събития в програмата за Шипка, които дават възможност и на гражданите да се включат

img_2915Областният управител на Габрово Николай Сираков представи официалната програма, посветена на Национално честване Шипченска епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Той сподели пред журналистите, идеята тази година да се даде по-различна насока в програмата, която да се развива в годините напред. „Искаме да оживим Върха, да започнем да празнуваме свободата! Чрез всички събития, които ще се случват там – това място да се превърне в един жив музей, в който да участват и посетителите“ – обясни губернаторът на Габровска област. И през настоящата година държавата, бизнеса и неправителствени организации си подадоха ръка в организацията на събитията, които имат за цел да съхранят българската история като накарат повече участници да се включат в тях и да ги съпреживеят. Изложби, детски работилници и изложения на открито съпътстват програмата. Организаторите от инициативния комитет, свързан с честванията, са се погрижили кулминационният 22 август да е изпълнен с атрактивни инициативи за малки и големи. През целия ден всеки, който се качи на Шипка ще може да съпреживее един ден на открито с посещение на бойните позиции с екскурзовод, да гледа тематични филми в мултимедийната зала на НПМ „Шипка – Бузлуджа”, да разгледа изложбата „Паметници на признателността”, да се преобрази с опълченски дрехи и да си направи снимка за спомен, а за най- малките е предвидена детска занимателна работилница.

Основните събития за деня стартират с панихида в памет на загиналите на Соколски манастир и туристически походи, които се организират от Ротари Дистрикт 2482. Освен състезанието по изкачване на стълби, в което участват ученици от цялата страна, тази година се организира и състезание по ориентиране, в което ще може да се включат и граждани. Още едно ново събитие в програмата са „живите картини”, които НС „Единение” ще пресъздават на големия паркинг в подножието на Върха и в които всеки, който има желание ще може да се включи. За историята, битките и победите, за Върха, паметника и героичното минало ще говори в урок на открито доц. Д-р Марко Златев, преподавател по военна история в Националния военен университет „Васил Левски”. Както всяка година НД „Традиция” ще направят възстановка на събитията, а малко по-късно площадът в Габрово ще бъде огласен от Ансамбъла на въоръжените сили на Република България. Кулминационният ден ще завърши със заря – проверка с участието на Националната гвардейска част.

Всичко това е възможно благодарение на Министерски съвет, Община Габрово, Neterra, Microsoft, Ciella, Technopolis, Елви ООД, СиБанк, Паралел ЕООД, STS Invest Holding, Мехатроника АД, Стемо ООД, Импулс АД, Сдружение на работодателите и индустриалците – Габрово, Ротари Дистрикт 2482, Обществен дарителски фонд – Габрово

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Търсят концесионер за двата плувни басейна в Габрово

С решение на кмета на Община Габрово бе открита процедура за определяне на концесионер на Концесия на двата плувни басейна, този находящ се в СУ „Отец Паисий“, заедно с плувния басейн в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“.

И двете съоръжения са собственост на Община Габрово, а срокът за подаване на оферти е до 17.00 часа на 2 март, информираха от администрацията на кмета.

Неограничен, пълен, безплатен и пряк достъп до всички документи, свързани с процедурата, можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна банда измамници от Габрово

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес (17 януари), състав на Районния съд осъди четирима мъже от Габрово на лишаване от свобода, двама от тях – условно, за извършена измама.

Съдът призна подсъдимите Р.Г., А.М., М.И. и Г.М. за виновни в това, че за времето от 7 до 11 септември 2015 г., в свищовското село Алеково, и в Габрово, след предварителен сговор по между си, с цел да набавят за себе си и за подсъдимия Г.М. имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у възрастен мъж от с. Алеково, че неговият внук, живущ в Швейцария, настоява да се извършат разпоредителни действия със собствените му земеделски земи, и с това му причинили имотна вреда в размер на 20 088,36 лева.

За горепосоченото престъпление подсъдимите А.М. и М.И., действали при условията на опасен рецидив, бяха осъдени на по 4 години лишаване от свобода. В същия размер е и определеното от съда, на основание чл. 23 и чл. 25 от НК, общо наказание по настоящата присъда и по предходни техни осъждания.

По отношение на подсъдимия А.М. съдът приложи и разпоредбата на чл.24 от НК, като увеличи така определеното общо наказание от 4 години лишаване от свобода с 1 година, а именно – на 5 години лишаване от свобода.

На подсъдимия Г.М. бе определено наказание от 3 години лишаване от свобода, а Р.Г. бе осъден на 2 години лишаване от свобода. На основание чл.66 от НК, изпълнението на наказанията по отношение на тези двама подсъдими, бе отложено с изпитателен срок от 5 години.

Съдът постанови още, четиримата подсъдими солидарно да заплатят на наследниците на пострадалото лице сумата от 20 088,36 лева, обезщетение за причинени от горепосоченото деяние имуществени вреди.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Минималната работна заплата трябва да се увеличи със 150 лв.

С минимална работна заплата 610 лв. над 1 милион българи са до прага на бедност

„От групата на социалистите смятаме, че минималната работна заплата трябва да бъде 60% от средната работна заплата за всяка една държава-членка на ЕС. С минимална работна заплата 610 лв. над 1 милион български граждани са до прага на бедност.“ – каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, пред Нова телевизия.

Според изчисленията, ако минималната работна заплата стане 60% от средната работна заплата, то в България тя ще се увеличи със 150 лв. и ще нарасне до 760 лв. „За представителите на нашата група това е защита за работника и възможност за по-добър живот на българите. Как си представяте една майка да отгледа едно или повече деца със заплата от 610 лв.?“ – продължи евродепутатът на левицата.

Той отбеляза, че с въвеждането на този механизъм за европейските работници, сивият сектор ще се свие, особено в България, където с изплащането на минималната работна заплата има практика и за допълнително даване на пари на ръка.

„Механизмите могат да бъдат различни, като именно тези дискусии са подети под натиска на групата на социалистите, защото Европа се базира на три принципа – благоденствие, справедливост, устойчивост. Европа все още има най-напредналите системи за социална сигурност, а това предложение е именно такова“, заяви Витанов.

Той и напомни, че с приемането на този механизъм, постъпленията в държавната хазна от данъци също ще се увеличат, което ще увеличи държавния бюджет.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица