Новини, Общество|25.06.2015 9:30

25 юни – Ден на репродуктивното здраве

социални домове

Ден на Репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие”, която се провежда през месец юни в различни градове на страната. Във фокуса на събитието са: взаимопомощ и споделяне на опит, безплатни индивидуални консултации и групови беседи със специалисти в областта на репродуктивното здраве, новости в лечението на безплодието.

По данни от последното направено проучване през 2013г. от НПО в България повече от 145 000 са хората с проблеми, свързани с репродуктивното здраве. В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата от двойката.

Всъщност много малка част от хората с репродуктивни проблеми имат нужда от донорски материал, но те са изправени пред реалността да зависят от благородството на друг човек да имат собствено дете. Не е нужно един проблем да засяга много хора, за да бъде сериозен. Целта на отбелязването на Световния ден на репродуктивното здраве е да предостави информация на пациентите и обществото за процедурите в асистираната репродукция, които се извършват с донорски материал, да се запознаят хората със законовата уредба и медицинските практики, да се опровергаят митовете и предразсъдъците, които битуват сред обществото по тази тема. Необходимо е също да се намерят начините за преодоляване на все още неадекватното разбиране на донорския процес, да се популяризира тази благородна идея и да се насърчи дарителската активност.

Десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице. Той не е срамно бреме, което трябва да се крие, а състояние на репродуктивната система, чийто причини трябва да се търсят адекватно и да се преодоляват с помощта на добри специалисти.

Вече трета година Община Габрово подпомага семейства и лица живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобразно „Правилник за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Габрово” одобрен с Решение на Общински съвет Габрово.

За 2014г. двойките с репродуктивни проблеми подали заявления са 31. Комисията разпредели сумата от 15 000 лева между 25 /двадесет и пет / от тях.

За 2015 година в бюджета на Община Габрово са предвидени 20 000 лева за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината. Към настоящия момент 16 /шестнадесет/ двойки са подали заявления за финансово подпомагане. Документите на 12 от тях са разгледани и одобрени за финансиране на първото заседание на комисията в началото на месец юни. Предстои разглеждането на още молби. Средствата се отпускат целогодишно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар