Свържи се с нас

Новини

Първо място за НАГ от Национален конкурс за творчество

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Ученици и учители от Националната Априловска гимназия превзеха един от най-мащабните конкурси за творчество на Националното движение Русофили.

Съревнованието се проведе през месеците април и май, като през април кандидатите преминаха през училищен кръг, а класиралите се разработки през май, бяха изпратени на национален кръг в Националния съвет на Движение Русофили.

Ентусиастите участваха с отделни разработки, съобразени с възрастовата им група.

От 5 до 8 или от 9 до 12 клас. Регламентът включваше шест компонента: реферати, есета, презентации, пътеписи, очерци, интервюта, стихове и разкази.

Габровците, които надделяха в състезанието са от 9,10 и 11 клас, като всеки от тях заложи на различна категория.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тодор Димитров от 10 клас, се представи с презентация и реферат. Той получи поощрителна награда за своето творчество.

Рада Димитрова от 9 клас, участва в категория очерци, пътеписи и интервюта, на тема „Паметници на признателност“, а Полина Трахирова от 9 клас, се представи в категория очерци, пътеписи и интервюта, на тема „Спомени от миналото” – интервю с герой от Втората Световна война.

От научните ръководители, допринесли за победата, се класираха преподавателите по История и цивилизация в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова. Те получиха грамоти и подаръци за своите заслуги.

11268062_575456922596132_568407128_nНаграждаването се състоя на 14 юни в Руския Културно-исторически център в София. Присъстващите получиха грамоти и предметни награди за участието си. Класиралите се на първите места ще посетят руската столица Москва през юли, за да изживеят едно четиридневно пътуване, предоставено от организаторите.

Габровката Стефани Минчева от 11 клас, с профил Български език и литература в НАГ, заслужи голямата награда – Първо място в категорията за пътеписи, очерци и интервюта за ученици от 9 до 12 клас. Тя ще отпътува заедно със свои връстници от страната в края на юли, за да изживее своето мечтано пътешествие.

А ето какво ни сподели тя след награждаването:

– Поздравления за отличното представяне в Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“! Разкажи ни повече за твоето участие и за включването в надпреварата!?

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Благодаря! Конкурсът се провежда за девета поредна година, а негов организатор е Национално Движение Русофили. Спонсори са фонд „Русский мир”- Москва, Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Синдиката на българските учители. Всяка година конкурсът има определена тема, по която участниците да изразят своята позиция. Тази година беше посветен на  70-годишнината от Победата над хитлерофашизма, а темите бяха свързани с победата на Русия във Втората Световна война. В конкурса участват ученици от училищата в страната, само индивидуално в две възрастови групи: V – VІІІ клас и ІХ – ХІІ клас. Формите на участие в конкурса бяха: Очерци, репортажи, пътеписи, интервюта; Реферати и есета; Стихотворения и разкази; Мултимедийни проекти и рисунки. По препоръка на моя научен ръководител, госпожа Пенка Петрова, участвах в категорията „Очерци, репортажи, пътеписи, интервюта”. Основната ми тема беше  ”Един миг от Великата отечествена война”. В разработката си включих моменти от битката за Курската дъга, Русия по време на Великата Отечествена война и най-вече как Понъйровският район се включва във войната. Журналистическата ми част от текста беше интервю с господин Стефан Кънев, областен координатор на НД „Русофили” за град Габрово, който през 2014 г. е посетил Понъйровския район. В интервюто си той ми разказа накратко за своите преживявания докато е бил там, за историята на района и ми предостави снимки, изобразяващи паметници на културата в този район, които да използвам като снимков материал.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

–  Това не е първата ти победа за тази година, но се отличава с мащабност и много труд! Какво ти даде преди всичко тя?

Все още не мога точно да преценя какво спечелих с участието си, защото може би не мога да приема напълно факта, че съм победител в своята категория. На първо място, за мен лично, най-голямата награда е опитът, който получих и допълнителната информация, до която се докоснах. Победата ми ще ме отведе на едно място, което винаги предизвиква у хората страхопочитание – столицата на Русия, Москва. Едно пътуване, което ще ми позволи да се докосна до една различна култура, да науча повече за историята на Русия и да видя красивите й кътчета.

– Какъв е стимулът ти да продължаваш да твориш?

Това, което ме стимулира да пиша е желанието ми да защитя собствената си позиция по даден проблем. Освен това, когато взема решение да участвам в даден конкурс, показвам на себе си, че мога да надделея над общия „мързел“.

– Каква е наградата за първото място и какво предстои за теб оттук нататък?

– Както вече казах, всяка една категория е разделена на 2 възрастови групи, като наградата за първо място в по-голямата група е екскурзия до Москва. Наградата е предоставена от НД „Русофили” и фонд „Русский мир”- Москва. В Русия се очаква да заминем общо 5 ученика и един преподавател. За мен оттук нататък предстои кратка почивка, през която да събера сили за предстоящите ми матури и изпити. Смятам за момент да спра да пиша и да участвам в конкурси, и да се отдам на другото ми любимо занимание – четенето на книги, защото то върви ръка за ръка с писането. Искам да обогатя запаса си от думи, да се заредя с нови идеи и от 15 септември да имам какво ново да покажа в предстоящите конкурси.

– Какви са идеите за бъдещи конкурси и това помага ли ти за да преоткриваш бъдещето си?

За момента има няколко конкурса, в които задължително искам да участвам, като идеята ми е в предстоящата учебна година, да участвам в колкото се може повече, с цел да добия опит, а и да се докажа пред себе си. Конкурсите ми помагат да разгърна фантазията си, начина си на мислене, да изградя собствено мнение, а после чрез силата на словото да го защитя. Всяко едно участие ми отваря по една вратичка, която се надявам в даден момент от бъдещето да ми бъде полезна.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мартин Копчев отново донесе медал за България – този път от олимпиада по математика

Published

on

Десетокласникът в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Мартин Копчев спечели отново медал за България. Успехът на гимназиста е втори пореден в рамките на седмица.

Мартин извоюва среброто от Международна олимпиада по информатика (IOI). Сега донесе за страната ни бронзов медал от 61-та Международна олимпиада по математика, провела се от 20 и 28 септември.

Домакин на най-старото състезание по природни науки трябваше да бъде руският град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с КОВИД-19 не остави математиците по назад и се наложи организация на специфичен онлайн формат.

В най-престижното за годината състезание по математика участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Това бяха 21 и 22 септември, а видео церемонията по закриването – 28 септември.

Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание. Тази година националният ни отбор по математика спечели 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Ръководител на националния отбор бе доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Преди броени дни Мартин спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика! Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат до колкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Към 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 54 златни, 124 сребърни, 114 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Зареди още

Новини

Иззеха 100 метра бракониерски мрежи от яз.“Ал.Стамболийски“

Published

on

Служители на РК Габрово извършиха нощна проверка по вода на язовир „Александър Стамболийски“.

В хода на проверката са били намерени 3 броя хрилни мрежи поставени в работно положение, с приблезителна дължина 100 метра.

Уредите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в тях риба – 10 кг, е била освободена и върната обратно във водата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица