Свържи се с нас

Новини

Първо място за НАГ от Национален конкурс за творчество

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Ученици и учители от Националната Априловска гимназия превзеха един от най-мащабните конкурси за творчество на Националното движение Русофили.

Съревнованието се проведе през месеците април и май, като през април кандидатите преминаха през училищен кръг, а класиралите се разработки през май, бяха изпратени на национален кръг в Националния съвет на Движение Русофили.

Ентусиастите участваха с отделни разработки, съобразени с възрастовата им група.

От 5 до 8 или от 9 до 12 клас. Регламентът включваше шест компонента: реферати, есета, презентации, пътеписи, очерци, интервюта, стихове и разкази.

Габровците, които надделяха в състезанието са от 9,10 и 11 клас, като всеки от тях заложи на различна категория.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Тодор Димитров от 10 клас, се представи с презентация и реферат. Той получи поощрителна награда за своето творчество.

Рада Димитрова от 9 клас, участва в категория очерци, пътеписи и интервюта, на тема „Паметници на признателност“, а Полина Трахирова от 9 клас, се представи в категория очерци, пътеписи и интервюта, на тема „Спомени от миналото” – интервю с герой от Втората Световна война.

От научните ръководители, допринесли за победата, се класираха преподавателите по История и цивилизация в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова. Те получиха грамоти и подаръци за своите заслуги.

11268062_575456922596132_568407128_nНаграждаването се състоя на 14 юни в Руския Културно-исторически център в София. Присъстващите получиха грамоти и предметни награди за участието си. Класиралите се на първите места ще посетят руската столица Москва през юли, за да изживеят едно четиридневно пътуване, предоставено от организаторите.

Габровката Стефани Минчева от 11 клас, с профил Български език и литература в НАГ, заслужи голямата награда – Първо място в категорията за пътеписи, очерци и интервюта за ученици от 9 до 12 клас. Тя ще отпътува заедно със свои връстници от страната в края на юли, за да изживее своето мечтано пътешествие.

А ето какво ни сподели тя след награждаването:

– Поздравления за отличното представяне в Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“! Разкажи ни повече за твоето участие и за включването в надпреварата!?

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Благодаря! Конкурсът се провежда за девета поредна година, а негов организатор е Национално Движение Русофили. Спонсори са фонд „Русский мир”- Москва, Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Синдиката на българските учители. Всяка година конкурсът има определена тема, по която участниците да изразят своята позиция. Тази година беше посветен на  70-годишнината от Победата над хитлерофашизма, а темите бяха свързани с победата на Русия във Втората Световна война. В конкурса участват ученици от училищата в страната, само индивидуално в две възрастови групи: V – VІІІ клас и ІХ – ХІІ клас. Формите на участие в конкурса бяха: Очерци, репортажи, пътеписи, интервюта; Реферати и есета; Стихотворения и разкази; Мултимедийни проекти и рисунки. По препоръка на моя научен ръководител, госпожа Пенка Петрова, участвах в категорията „Очерци, репортажи, пътеписи, интервюта”. Основната ми тема беше  ”Един миг от Великата отечествена война”. В разработката си включих моменти от битката за Курската дъга, Русия по време на Великата Отечествена война и най-вече как Понъйровският район се включва във войната. Журналистическата ми част от текста беше интервю с господин Стефан Кънев, областен координатор на НД „Русофили” за град Габрово, който през 2014 г. е посетил Понъйровския район. В интервюто си той ми разказа накратко за своите преживявания докато е бил там, за историята на района и ми предостави снимки, изобразяващи паметници на културата в този район, които да използвам като снимков материал.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

–  Това не е първата ти победа за тази година, но се отличава с мащабност и много труд! Какво ти даде преди всичко тя?

Все още не мога точно да преценя какво спечелих с участието си, защото може би не мога да приема напълно факта, че съм победител в своята категория. На първо място, за мен лично, най-голямата награда е опитът, който получих и допълнителната информация, до която се докоснах. Победата ми ще ме отведе на едно място, което винаги предизвиква у хората страхопочитание – столицата на Русия, Москва. Едно пътуване, което ще ми позволи да се докосна до една различна култура, да науча повече за историята на Русия и да видя красивите й кътчета.

– Какъв е стимулът ти да продължаваш да твориш?

Това, което ме стимулира да пиша е желанието ми да защитя собствената си позиция по даден проблем. Освен това, когато взема решение да участвам в даден конкурс, показвам на себе си, че мога да надделея над общия „мързел“.

– Каква е наградата за първото място и какво предстои за теб оттук нататък?

– Както вече казах, всяка една категория е разделена на 2 възрастови групи, като наградата за първо място в по-голямата група е екскурзия до Москва. Наградата е предоставена от НД „Русофили” и фонд „Русский мир”- Москва. В Русия се очаква да заминем общо 5 ученика и един преподавател. За мен оттук нататък предстои кратка почивка, през която да събера сили за предстоящите ми матури и изпити. Смятам за момент да спра да пиша и да участвам в конкурси, и да се отдам на другото ми любимо занимание – четенето на книги, защото то върви ръка за ръка с писането. Искам да обогатя запаса си от думи, да се заредя с нови идеи и от 15 септември да имам какво ново да покажа в предстоящите конкурси.

– Какви са идеите за бъдещи конкурси и това помага ли ти за да преоткриваш бъдещето си?

За момента има няколко конкурса, в които задължително искам да участвам, като идеята ми е в предстоящата учебна година, да участвам в колкото се може повече, с цел да добия опит, а и да се докажа пред себе си. Конкурсите ми помагат да разгърна фантазията си, начина си на мислене, да изградя собствено мнение, а после чрез силата на словото да го защитя. Всяко едно участие ми отваря по една вратичка, която се надявам в даден момент от бъдещето да ми бъде полезна.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица