Тази вечер откриваме София филм фест в Габрово

С българския филм „Урок“ започва шестото издание на София Филм фест в Габрово днес, 10 юни. Филмът можете да видите от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Касата ще работи от 17.00 часа, а билети ще могат да се купуват за всички прожекции от фестивала. Цената на билета е 3 лв.

снимка: Община Габрово

„Урок“ / „The Lesson“ е филм на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София – град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан ’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито.

Трейлърът на филма можете да видите оттук.

Специален гост на прожекцията в Габрово ще бъде един от актьорите във филма – Иван Савов, който ще очаква впечатленията, въпросите и коментарите на публиката. По традиция директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие лично специалното издание на фестивала в Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В 20.30 часа фестивалът продължава с филмът „Раната“ на Фатих Акин. Получил добри отзиви на множество международни фестивали, както и номинация за „Златен Лъв” във Венеция 2014.

Трейлър на филма можете да видите оттук.

Кои са филмите в четвъртък?

Филмовата вечер в четвъртък, 11 юни, ще започне със „За короната и страната“ на легендарния режисьор Джон Бурман.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

1943. Бил Рохан е на 9 години, изключително щастлив, че заблудена бомба на Луфтвафе е унищожила училището му, но и тъжен, защото по-голямата му сестра, бременна от канадски войник, ще емигрира в Новия свят. 1952. Бил Рохан е на 18 и прекарва дните си в крайречния дом на семейството си, очаквайки призовка за 2-годишна казарма. Сутрините на Бил преминават в плуване и копнежи по красивото момиче, което всеки ден, по едно и също време, кара колело покрай реката. Идилията е разбита от суровата реалност на казармата, където Бил се запознава с аморалния шегаджия Пърси…

Прожекцията е от 18.00 часа, а трейлър на филма можете да видите оттук.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Втората прожекция за вечерта започва в 20.00 часа, когато зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

Трейлърът можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар