Свържи се с нас

Новини

Храмът на почетените и позорът на почетните

снимка: Личен архив

„Кажете, този път води ли към храма?”
/из филма „Покаяние”, 1984 г./

На 7-ми юни бе осветена ремонтираната основно и с изцяло доброволни дарения черква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в село Борики, близо до град Габрово.

Дни преди това, на тържествена сесия на Общинския съвет в града, беше избран на конвейер поредният „Почетен гражданин на град Габрово” – агентът на ДС Недко Солаков. Автор на инсталации, най-известната от които/ненадмината по самодоволния цинизъм/ е „Строго секретно” – неговите доноси.

Кое свързва двете събития?

Преди всичко фактът, че ги има, че се случват на едно и също място. Достойнството и падението са край нас и по парадоксален начин често ги дели една ограда. Нямаме право да си затваряме очите, напротив, трябва да ги сочим с пръст – достойнството с възхищение, падението със срам. Не само заради децата си и тези, които не знаят, да запомнят и не забравят. Но и заради онези, които не искат да забележат поради умствена тъпота, корист или престъпно съучастие.

Другата връзка между двете събития е да се знае кой кой е. Трудно се пише за положителните герои, но е време да се научим да почитаме благодетелите. Да споменем и сега хората, безкористно дарили усилия, време и средства, за да превърнат буренясалите и пълни със змии руини в нов храм за успокоение на душите ни. Разговарях с някои от тях, долових огорчението им от негативната реакция на местните скептици, родна извадка на изконния български негативизъм. Дано поне децата ни разберат веднъж завинаги – не само имената на глупците висят по стените, не само лошата новина е новина. Добре е по-често да си спомняме тези прости неща.

Не бива също така да премълчаваме или шепнем страхливо името на нечестивите, тровили живота на другите. При това не за да спасят себе си или близките си от комунистическа заплаха, не за да помогнат на някого, не за да не умрат от глад, не дори, за да се „реализират по-успешно”/този израз е пълен потрес!/. Не – те си имаха и продължават да имат всичко, и преди, и сега. Просто понякога предателите са такива по рождение. Особено когато егото им е ненаситно и ги тика към болезнена алчност и лакомия. Когато им липсва съчувствие към другите. Когато са бездушни. Просто има такива хора. На село Борики ги наричат „лоши хора”. Навсякъде ги наричат така. Дори и да са „почетни граждани”. Най-лошото обаче е, че падението на тези хора е обществена тайна, при това години наред. Но това не им пречи, напротив, подсилва амбицията им. Те безочливо иронизират, присмиват се на моралните укори и ги подминават, нещо повече, правят от тях „изкуство”, „инсталации”.

Възползват се от благородството, страха или апатията на другите и вървят напред, мачкат околните като валяци, фиксирани и обладани от ирационалната вяра, че какъвто и да е ефимерен успех може да изтрие позора им. Това разбира се не може да стане по една проста причина. Позорът се изтрива със смирение и покаяние. Интересна е обаче и другата гледна точка – на хората край тях, които не ги разобличават и дори им отстъпват, нещо повече, помагат им, стават техни защитници. Впрочем обяснението тук е социално-психологическо, понякога и медицинско.

Поэтом можешь ты не быть.
Но гражданином быть обязан.

”Можеш да не си поет, но гражданин трябва да си” – без съмнение христоматийният стих на Некрасов е вдъхновен от подобни случаи.

По-горе загатнах, че двете събития стават на едно и също място. В село Борики „Почетният гражданин на град Габрово” Недко Солаков понякога пребивава в семейната на фамилия Солакови просторна вила.

Докато присъствах на освещаването на новата черква и се наслаждавах на множеството хора, които щастливи се поздравяваха с „Честит празник!”, докато се радвах на грейналата сграда и разглеждах иконостаса, иконите, дочух следния разговор между местни жители:

– Черквата стана чудна, да ти се прииска да живееш в нея – рече единият.

– Слава богу, че се намериха хора, да се захванат и да я направят – допълни вторият.

– Ако си спомняте, сградата на тази над сто годишна черква беше основно ремонтирана преди близо половин век – намеси се третият, – но в нашето село тогава построиха вили видни комунисти, те прецакаха работата, не искаха наоколо попове. И така, после кой каквото можа отмъкна – покрив, дограма, камъни, докато остана скелетът.

– Той, новият ни почетен гражданин, нали и той е от техните. И за какво му дадоха това звание, да ги питаш? – попита първият.

– Бил световно известен, правел някакви инсталации – опита се да направи уточнение вторият.

– Че да бяха го направили тогава „почетен инсталатор” – потрети първият. – Щото не съм чувал нещо да е направил за града.

– Преди време го повикаха тук, в Борики, за тази същата черква, и той да помогне – отново се обади третият.

– Не съм чувал – отвърна му вторият, първият поклати глава и присви очи, за него това не беше новост. – И какво?

– ”Ако е за пари , няма да дам.” Казал това вместо Добър ден. Ега ти…”почетния гражданин”!

Подмяната

Подобни герои копнеят не просто да са известни по света, където никой не ги познава и носят маската на благочестие и експертност. Където тяхното присъствие не носи емоционални и времеви отпечатъци. Там може и да ги знаят, днес. Едва ли ще ги помнят утре, защото те имат сивита и досиета, нямат биографии. Биографии имаш там, където си се родил и си пуснал корени.

Затова са готови на всичко, да бъдат ръкоположени при корените си. Сдружават се по подобие и се възпроизвеждат, оглавяват тайни и явни общества, университети, медии, институти, опитват се да бъдат ментори на публичните и най-вече на невидимите процеси, да управляват общественото мнение. Потискат под различни форми инакомислещите, особено в провинцията. Един пример – скорошният избор на нов ректор на Университета във Велико Търново. По мнение на преподаватели и студенти, той продължава традицията/от дълги години това учебно заведение се управлява от агенти на ДС/ на манипулиране на изборите, съкращават се щатовете на неудобните, в университета цари атмосфера на унижение, страх и разруха.

Особено активно нашите герои се домогват до паметта на онези, които все още я имат, за да разположат в нея своите холограмни изображения, в тях няма негатив, само позитив. Полагат изобретателност и упоритост, целенасочено да промият съзнанието на новите поколения, да бъдат запомнени такива, каквито навярно понякога се виждат в собствените си героични мечти и неспокойни сънища.

Техният терен, тяхната битка, обикновено е полето на духовното, историческото, естетическото. Там нашите герои са радетели на ретроградното, старомодното, независимо под какви форми го прикриват, дори и да го наричат инсталации, дори и да е с марката на модерното. Защото модерен, на първо място означава съвременен, автентичен, искрен. Това при тях не съществува. Те са фиксирани от миналото, от лоното на своя позор,от прикриването му, от технологията на собствената си подмяна. Същността на техния творчески бяс е именно бесът на подмяната. Оръжията им – създаване на кухи и фалшиви скрижали на подмяната. Краен етап – подмяна на историята. Крайна цел – да станат новите светци, да се превърнат в новите икони.

Лично аз съм иконоборец.

Кои са другите?

Автор: Калин Илиев.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Детски футболен турнир в памет на Иван Вуцов

Футболен турнир за деца родени след 1 януари 2011 година, в памет на футболната легенда Иван Вуцов, организиран от синовете му Руслан и Велислав Вуцови, с подкрепата на Община Габрово, започна днес в спортна зала „Орловец“.

В надпреварата участват отбори от водещи школи в страната. Първото издание на турнир „Иван Вуцов“ уважиха ПФК Левски (София), ПФК Ботев (Пловдив), ПФК Черно море (Варна), ПФК Берое (Стара Загора), ПФК Дунав (Русе), ПФК Ботев (Враца), ПФК Етър (Велико Търново) и ФК Академия (Враца). Град Габрово е представен от два отбора малчугани от ДЮФК Янтра 2013.

Десетте тима са разделени в две предварителни групи, в които ще играят по системата „всеки срещу всеки“. В Група „А“ са ДЮФК Янтра 2013-1, ПФК Ботев (Пловдив), ПФК Дунав, ПФК Ботев (Враца) и ПФК Черно море, а в Група „Б“ спорят ДЮФК Янтра 2013-2, ПФК Левски, ПФК Берое, ПФК Етър и ФК Академия.

Първенците от двете групи ще се срещнат на финала, тимовете заели втори ще спорят за третата позиция в крайното класиране, третите – за 5-6 място, четвъртите за 7-8-мо, а петите за 9-10-то. Срещите са с времетраене от по 30 минути – три полувремена по 10 минути с по 1 минута почивка между тях.

Отборите са съставени от по 5 състезатели (4+1), а броят на смените е неограничен при спряна игра. Според регламента, ако във финалната фаза се получи равен резултат в редовното време, продължения не се играят, а ще се пристъпи директно към изпълнение на допълнителни удари за определяне на победителя.

Днес, 13 декември, ще се изиграят 10 мача, още 10 срещи предвижда програмата за съботния ден. В неделя от 9.00 ще започнат финалните срещи за подреждане на отборите в крайното класиране. Очаква се закриването и награждаването на отборите да бъде около 13 часа.

снимка: Община Габрово

ПРОГРАМА

13.12.2019 (Петък)
10.30 часа ДЮФК Янтра 2013-2 – ПФК Етър
12.30 часа ПФК Етър – ПФК Берое 1
3.15 часа ПФК Дунав – ПФК Ботев (Враца)
14.00 ФК Академия – ДЮФК Янтра 2013-2
14.45 ПФК Ботев (Пловдив) – ДЮФК Янтра 2013-1
15.30 ПФК Ботев (Враца) – ПФК Черно море
16.15 ФК Академия – ПФК Левски
17.00 ПФК Дунав – ДЮФК Янтра 2013-1
17.45 ПФК Ботев (Пловдив) – ПФК Черно море
18.30 ПФК Левски – ПФК Берое

14.12.2019 (Събота)
09.00 ФК Академия – ПФК Етър
09.45 ПФК Ботев (Враца) – ПФК Ботев (Пловдив)
10.30 ПФК Черно море – ПФК Дунав
11.15 ПФК Левски – ПФК Етър
12.00 ПФК Берое – ДЮФК Янтра 2013-2
14.30 ДЮФК Янтра 2013-1 – ПФК Черно море
15.15 ПФК Дунав – ПФК Ботев (Пловдив)
16.00 ДЮФК Янтра 2013-2 – ПФК Левски
16.45 ПФК Ботев (Враца) – ДЮФК Янтра 2013-1
17.30 ПФК Берое – ФК Академия

15.12.2019 (Неделя)
09.00 часа 9 – 10 място
09.50 часа 7 – 8 място
10.40 часа 5 – 6 място
11.30 часа 3 – 4 място
12.15 часа 1 – 2 място

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Връчиха бизнес наградите „Дързостта да бъдеш първи“

Единадесет фирми, в шест категории, бяха отличени по време на Бизнес награди „Дързостта да бъдеш първи“, информираха от Областна администрация – Габрово. Те бяха връчени за първи път от областния управител Невена Петкова на официална церемония, която се проведе в Библиотеката на Техническия университет.

снимка: Областна администрация – Габрово

Събитието е израз на признание към всички онези, които през годините „градят основи, проправят пътища и ни обединяват“, към всички дръзнали да бъдат първи и да превърнат Габрово в Българския Манчестър, онези допринесли за утвърждаване на региона ни като индустриално, интелектуално и културно средище, към всички, чийто труд, усилия, стремежи и мечти им отрежда място сред успелите – хората от бизнеса в габровска област.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Днес няма да бъдат давани оценки, защото вашите постижения, са оценявани многократно и на различни нива. Приемете тази вечер като послание, а отличията – като признание. А то е за всеки един от вас, без значение броя на служители ви и колко голям е бизнесът ви, защото всички вие се грижите за просперитета на жителите от нашия регион.“ – подчерта в изказването си областният управител Невена Петкова.

снимка: Областна администрация – Габрово

Бизнес наградите „Дързостта да бъдеш първи“ бяха уважени и от Вицепремиера Томислав Дончев, който поздрави гостите и подчерта, че трябва повече да се говори за предприемачите, защото това е призвание, което заслужава много високо обществено уважение.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Няма училище за предприемачи, както и за таланти, но ние трябва да направим необходимото нашето общество да произвежда повече предприемчиви хора, които имат умения, дързост и смелост да рискуват и да дават възможност на другите, да се състезават с другите, защото бизнесът е вечно състезание“.

снимка: Областна администрация – Габрово

На първата церемония по връчване на награди за бизнеса на регионално ниво бяха номинирани в шест категории 23 фирми от различни сектори. Кои да бъдат те беше определено на базата на официална информация от Националния статистически институт, Българската Агенция за инвестиции, Областен информационен център, Държавен фонд „Земеделие“, Община Габрово, Община Дряново, Община Севлиево и Община Трявна.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „НАЙ – ГОЛЯМА ИНВЕСТИЦИЯ“ бяха отличени фирмите с най-големи инвестиции в региона – вложени собствени средства и привлечени чуждестранни капитали – Хамбергер България ЕООД; Паралел ЕАД; „Цератицит България“ АД и ЛС Тюбс. Наградата беше присъдени на Хамбергер България ЕООД, а за „Инвеститор клас А“ – на ЛС Тюбс АД.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „НАЙ – МНОГО ПРИВЛЕЧЕНИ СРЕДСТВА ПО ПРОЕКТИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ“ бяха връчени три награди за малко, средно и голямо предприятие на Печатница М-Прес ООД – Севлиево; Пластформ ООД – Габрово и ВСК Кентавър ИЗ Динамика ЕООД – Дряново. В контектста на Индустрия 4.0 в категория „НАЙ – ИНОВАТИВНА КОМПАНИЯ“ бяха отличени фирмите с принос към разработване и и внедряване на иновативни продукти – Арсийт ООД; МАК АД, Мехатроника и Нарине България АД. Наградата беше присъдена на Мехатроника АД, а за най – бързо развиваща се иновативна фирма на – Арсийт ООД. ЕЛВИ ООД; Ядки Детелина ЕООД и Хумус от Вернада ЕООД бяха сред номинираните фирми, чийто бранд популяризира област Габрово и допринася да се гордеем с качеството на своето производство.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категорията „НАЙ-РАЗПОЗНАВАЕМА МАРКА“ наградата получи ЕЛВИ ООД. В категория „НАЙ-ДОБЪР РАБОТОДАТЕЛ“ бяха номинирани фирми на база основен критерии „Разходи за персонал“, както и фирми, които демонстрират устойчивост при задържането на персонал или до голяма степен формират трудовата заетост в дадена община от региона. Сред номинираните Идеал Стандарт – Видима АД; Дзалли ООД; ЕМКО ООД – Трявна; Импулс АД наградата получи Идеал Стандарт – Видима АД.

снимка: Областна администрация – Габрово

В последната шеста категория бяха отличени фирми, които проявяват социална отговорност към своите служители, подкрепят ги и ги мотивират с различни стимули и придобивки, осигуряват добри условия на труд, както и фирми със значим принос към общността.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „СОЦИАЛНО АНГАЖИРАН БИЗНЕС“ бяха номинирани фирмите Бошнаков ЕООД – Трявна; Никипласт – М ООД – Севлиево; Сигнал ЕООД – Габрово; Тисина ООД– Дряново; УКО България. И в тази категория бяха присъдени две награди на Никипласт – М ООД и Сигнал ЕООД.

снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отличие за окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров отличи със знак „За Заслуга“ и грамота Административния ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово Надежда Желева.

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново, Архив

Окръжният прокурор на Габрово получи наградата заради отлично изпълнение на служебните си задължения, заедно с колегите си от прокуратурите на Великотърновския апелативен район от Ловеч, Плевен, Велико Търнов, Русе и районната прокуратура в Свищов.

Наградата за прокурор Желева е втора през годините. През 2016 г., със заповед на Главния прокурор на Административният ръководител, Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово г-жа Надежда Желева бе наградена с грамота и отличие „Служебна благодарност за висок професионализъм в пряката прокурорска работа и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на ръководството на окръжна прокуратура“.

снимка: Апелативна прокуратура – Велико Търново

Надежда Желева е прокурор с над 24-годишен стаж. В прокуратура започва работа през 1995 година. Била е стажант, младши прокурор, прокурор и заместник-районен прокурор в Районна прокуратура Габрово. От 2003 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Габрово, като от 2011 г. е заместник – окръжен прокурор, а от март 2015 г., с решение на ВСС, е избрана за административен ръководител и окръжен прокурор. Има ранг „прокурор във ВКП и ВАП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица