Любопитно, Новини|05.06.2015 12:20

Зала „Орловец“ отваря врати за древно учение по йога

снимка: Областна администрация – Габрово

На 21 юни, най-дългия в северното полукълбо, oт 10:00 ч. сутринта до късно следобед, спортна зала „Орловец“ в Габрово  ще отвори врати за древно учение по йога. Във фоайето пред залата ще има щандове, предлагащи бижута, хранителни добавки и тематични книги.

На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Посланикът на Република Индия Н. Пр. Г-н Р. К. Сачдева споделя: “Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и серьозна интелектуална и научна насоченост за изучаването на ползите от йога.”

Идеята за празнуване на Международния ден на йога и в други градове на Българи възниква по–късно в процеса на подготовката на събитието, в резултат на непринудения ентусиазъм на практици по йога по места. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, провеждане на събитието се подготвя и в градовете Габрово, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Перник.

Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на най-важните йога-центрове и организации в България.

За Габрово събитието се организира от YOGAcenter – Габрово с подкрепата на Община Габрово и Областна администрация – Габрово. „Осигурили сме йога постелки, но ще сме благодарни на тези от вас, които дойдат с личните си“, споделя още организаторите на инициативата.

Учители и лектори ще бъдат Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова и Николай Сираков.

ПРОГРАМА

10:00 – 10:30 официално откриване, Йога в ежедневния живот – Николай Сираков
10:30 – 12:00 – йога практика, водена от: Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова, Николай Сираков
12:30 – 13:00 детска йога
13:00 – 14:00 – прожекция на тематичен филм
14:15 – 14:30 – Ползите от йога – Ива Кирова
14:30 – 16:00 – йога практика, водена от: Ива Кирова, Велина Русева, Радосвета Иванова, Николай Сираков
16:00 – свободна дискусия

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар