Свържи се с нас

Новини

Стартира подписка против ТТИП и в област Габрово

снимка: www.solidbul.eu

снимка: www.solidbul.eu

БСП в партньорство на сдружение „Солидарна България” започва събирането на подписи, против Трансатлантичекото търговско споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа, съобщиха от централата на левицата в Габрово.

В подписката, която е достъпна в офисите на БСП в цялата област, се казва: „Събираме подписи, за да се чуе гласът на гражданите и заедно да призовем българските институции да не подкрепят Споразумението ТТИП в този му вид, да изискат пълна информация от Европейската комисия за хода на преговорите по него и да отстояват ефективно интересите на България.“

Още през ноември 2014 г. HC на БСП в своя позиция констатира, че Споразумението ТТИП поставя пазара над социалните права и свободи на гражданите и прие позиция, с която ясно и категорично заявяваме ако ще се водят преговори те трябва да бъдат публични и под демократичен контрол. Настояваме при преговорите да се гарантират защитата на човешките и социалните права, достойни условия на труд, екологичните стандарти, както и честността на търговията.

„За нас, социалистите, разширяването на нови пазари и конкуренцията не трябва в никакъв случай да бъдат в ущърб на потребителите и за сметка на безопасността на условията на труд и на защитата на околната среда.

БСП категорично се противопоставя на определен кръг въпроси, които са обект на преговори. Отхвърляме идеята за специален механизъм за уреждане на спорове инвеститор-държава (специални съдилища).

Настояваме при преговорите да не се допусне занижаване на трудовите, социални, екологични стандарти, стандартите за защита на данните и за защита на потребителите, както и по отношение на добива на шистов газ и разпространението на ГМО.

Проектът на Споразумение в този му вид и рамки, в които е достъпен, не заслужава нашата подкрепа.

Призоваваме ви да подкрепите позицията на БСП и да се включите в Общоевропейската подписка против Споразумението ТТИП между EC и САЩ. Нека заедно да покажем, че българите имаме мнение и никой и никога не може да ни свежда чужди решения, които са против нас и бъдещето на децата ни.“

Всеки, които иска да се присъедини към инициативата, може да го направи и от интеренет страницата на „Солидарна България“: http://solidbul.eu/ или в офисите на БСП в цялата област.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. асен

    04.06.2015 at 10:15

    нали цяла европа ще потъне догодина под вода и след това какво споразумение искате

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Боб, катък и сладкиш за кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“

През август лятото вече e към своя край. Но това е времето през което има голямо изобилие от плодове и зеленчуци, има богат избор на различни храни.

За голямата част от българското население август сега е време за почивка, но в миналото той е свързан с усилна земеделска работа, когато се прибира голяма част от реколтата, за да се осигури благополучие през следващите периоди на годината. Като правило храната през този месец е била предимно безмесна.

С това са съобразени и храните, допуснати до участие в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен от ЕМО „Етър“ по повод 55-та годишнина от неговото откриване.

Ето и предложенията, отбрани от журито, сред изпратените на електронна поща: d.hristov@etar.bg. до 15 август тази година.

Боб в гърне

Бърз сладкиш на баба със сладко от рози

Катък от овче мляко

Автор: Дамян Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Политическите сили в Севлиево не постигнаха съгласие за състава на ОИК

С консенсус избраха само председател на ОИК, местата ще нарежда Централната избирателна комисия

Във вторник, 20 август, в сградата на Община Севлиево се проведоха консултации за сформиране състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за провеждането на изборите за общински съветници и за кметове, които ще се състоят на 27 октомври 2019 г.

На срещата политическите партии постигнаха консенсус единствено за председателя на комисията, като предложението е ОИК да се оглави от Снежина Дянкова от политическа партия ГЕРБ.

При консултациите не бе постигнат консенсус за секретар на ОИК и за заместник-председатели на комисията. От Kоалиция „БСП за България“ настояха на секретарското място да бъде Соня Семова, но от партия ДПС предложиха Сабие Ходжева да продължи да бъде на този пост.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов прикани двете политически сили да намерят консенсус за поста на секретар в ОИК, но това не се случи. При така създалата се ситуация изборът на секретар и на заместник-председатели на ОИК ще бъде решен от Централната избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия в Севлиево ще се състои от 13 души, от които 4-ма са членове на ГЕРБ. Толкова ще бъдат и от коалиция „БСП за България“. По един член в ОИК ще имат партия ДПС, коалиция „Обединени патриоти“ и партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ също има право на един член в ОИК.

Така общият брой членове на ОИК става 12. Затова парламентарно представената партия с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това ще е партия „Обединени патриоти“. Очаква се до 6 септември ЦИК да обяви назначенията в Общинската избирателна комисия в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер се откриват тържествата от Шипченската епопея

Днес, 21 август, с откриване на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ от 17.30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово, ще бъде дадено начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Изборът за това събитие не е случаен, защото именно през настоящата година, освен 142 години от епичните боеве, отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на Свободата.

снимка: Областна администрация – Габрово

Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а неин символичен домакин в Габрово е Художествената галерия „Христо Цокев“, със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Откриването е тази вечер 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

 

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица