Рачо Ковача ще води карнавалното шествие в Габрово

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Освен традиционната габровска котка, която обикновено води Карнавала, тази година и друг от символите на града ще поведе карнавалното шествие. Емблематичният образ на Рачо Ковача, придружаван от 30 красиви „котки“ от Танцова школа „Лиана“, ще е сред водещите акценти на тазгодишната карнавална фиеста на 16 май.

Тази любопитна подробност около Карнавала разкри днес неговият сценарист Иван Минчев, в присъствието на кмета Таня Христова  по време на специален брифинг за журналисти. „За да съчетаем двете емблеми на нашия град, габровската котка пък ще бъде съпровождана от 30 малки „рачо ковачовци“, каза още Минчев.

За втора поредна година около Котката ще бъдат героите на Чапа, Чарли Чаплин, Санчо Панса, Хитър Петър и Дон Кихот, придружаван от две Дулсинеи.

По думите на Иван Минчев в Карнавала ще има и няколко картини, посветени на 155 години от обявяването на Габрово за град. Това е първата сесия на Общинския съвет от 1860 г. В ролята на първия кмет ще влезе сегашният областен управител на Габрово Николай Сираков, който ще дебатира със съветници за какво да се похарчат първите пари на града.

Семейството на Дядо Миню Попа е друга водеща картина от Карнавала. Известният в миналото габровец ще разяснява на фамилията си защо яйцето има канелка, защо лъжицата е с дупка и защо очилата със зелени стъкла са толкова големи.

Със символична картина, озаглавена „Строители на съвременно Габрово“ ще бъде отдадена почит към всички кметове. Таня Христова, Николай Сираков, Томислав Дончев и Богомил Белчев ще имат свои фигури, които ще бъдат показани върху кораб, който превозва портрети на всички техни предшественици.

Злободневните политически картини, толкова характерни за нашия Карнавал, няма да отсъстват. Тази година акцентът е „санирането на многофамилните сгради“, добави още Иван Минчев. „За наша радост, част от политическите теми ще могат да бъдат коментирани лично от „Бойко Борисов“ от централната трибуна“, информира още сценаристът.

Около 80 картини ще бъдат представени тази година пред габровци и гостите на града, а участниците в Карнавала надхвърлят 3 000. Няколко са местата в Габрово, където се предвиждат пунктове за безплатно гримиране на граждани.

Шествието ще тръгне в 18.00 часа от входа към спортните съоръжения на Националната Априловска гимназия. Ще продължи през площад „Възраждане“ пред Общината, моста срещу сградата на читалище „Априлов – Палаузов“, ще премине пред хотел Балкан, по ул. „Брянска“ и ще приключи след новото кръгово кръстовище на бившата Консултативна поликлиника.

Шествието е посветено на 155 години от обявяването на Габрово за град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар