Свържи се с нас

Култура

Рачо Ковача ще води карнавалното шествие в Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Освен традиционната габровска котка, която обикновено води Карнавала, тази година и друг от символите на града ще поведе карнавалното шествие. Емблематичният образ на Рачо Ковача, придружаван от 30 красиви „котки“ от Танцова школа „Лиана“, ще е сред водещите акценти на тазгодишната карнавална фиеста на 16 май.

Тази любопитна подробност около Карнавала разкри днес неговият сценарист Иван Минчев, в присъствието на кмета Таня Христова  по време на специален брифинг за журналисти. „За да съчетаем двете емблеми на нашия град, габровската котка пък ще бъде съпровождана от 30 малки „рачо ковачовци“, каза още Минчев.

За втора поредна година около Котката ще бъдат героите на Чапа, Чарли Чаплин, Санчо Панса, Хитър Петър и Дон Кихот, придружаван от две Дулсинеи.

По думите на Иван Минчев в Карнавала ще има и няколко картини, посветени на 155 години от обявяването на Габрово за град. Това е първата сесия на Общинския съвет от 1860 г. В ролята на първия кмет ще влезе сегашният областен управител на Габрово Николай Сираков, който ще дебатира със съветници за какво да се похарчат първите пари на града.

Семейството на Дядо Миню Попа е друга водеща картина от Карнавала. Известният в миналото габровец ще разяснява на фамилията си защо яйцето има канелка, защо лъжицата е с дупка и защо очилата със зелени стъкла са толкова големи.

Със символична картина, озаглавена „Строители на съвременно Габрово“ ще бъде отдадена почит към всички кметове. Таня Христова, Николай Сираков, Томислав Дончев и Богомил Белчев ще имат свои фигури, които ще бъдат показани върху кораб, който превозва портрети на всички техни предшественици.

Злободневните политически картини, толкова характерни за нашия Карнавал, няма да отсъстват. Тази година акцентът е „санирането на многофамилните сгради“, добави още Иван Минчев. „За наша радост, част от политическите теми ще могат да бъдат коментирани лично от „Бойко Борисов“ от централната трибуна“, информира още сценаристът.

Около 80 картини ще бъдат представени тази година пред габровци и гостите на града, а участниците в Карнавала надхвърлят 3 000. Няколко са местата в Габрово, където се предвиждат пунктове за безплатно гримиране на граждани.

Шествието ще тръгне в 18.00 часа от входа към спортните съоръжения на Националната Априловска гимназия. Ще продължи през площад „Възраждане“ пред Общината, моста срещу сградата на читалище „Априлов – Палаузов“, ще премине пред хотел Балкан, по ул. „Брянска“ и ще приключи след новото кръгово кръстовище на бившата Консултативна поликлиника.

Шествието е посветено на 155 години от обявяването на Габрово за град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Литературен конкурс на тема #сМАРТистории

Published

on

Областният управител на Габрово обяви Литературен конкурс на тема #сМАРТистории. Целта на надпреварата е да насочи вниманието на учениците към художественото творчество. Да провокира въображението им към писане на кратки истории, които могат да бъдат вдъхновени от настъпващата пролет, от традиции и обичаи или от „виртуалната реалност“. Да даде възможност за творческа изява.

Конкурсът е насочен към ученици от 5 до 12 клас. За участие в конкурса се допускат творби с обем до 1 стандартна машинописна страница.

Критериите за оценка са:

– Да отговаря на темата, по начин интерпретиран от участника;
– Оригиналност и творчески подход;
– Убедителност и въздействие;
– Езикова и стилистична култура;
– Художествено майсторство

Материалите се изпращат по електронен път на електронна поща: pr@gb.government.bg, или на хартиен носител на адрес: 5300 Габрово, пл. Възраждане 5, Областна администрация – Габрово, задължително придружени от информация за участника – две имена, възраст, телефон и имейл за връзка.

Оценяването на всички получени творби ще се извърши от петчленно жури в състав: представители на Областна администрация – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, литературен сайт „Тетрадката“ и поетесата Елена Христова.

Крайният срок за изпращане е 22 февруари. Обявяването на резултатите и награждаването на отличените на Първо, Второ и Трето място творби е насрочено за 1 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Една от най-модерните у нас лаборатории за консервация и реставрация ще бъде в музей „Етър“

Във фонда на музея се съхраняват десетки хиляди етнографски предмети с висока стойност, които са част от националното богатство на България.

Published

on

Една от най-модерните в страната лаборатории за консервация и реставрация ще бъде създадена в музей „Етър“ до края на 2022 година. Предвижда се към нея да работи екип от четирима души. Стефан Стефанов – един от национално признатите специалисти, е главен реставратор. Той участва и в обучението на тримата си помощници – Валентин Дамянов, Павел Кунчев и Станимир Станчев.

Мястото, където ще бъде позиционирана лабораторията, е бившето училище в квартал „Етъра“, дадено преди години за стопанисване на музея. В сградата са разположени и помещенията, в които, при стриктно спазване на изискванията за температура и влажност, се съхраняват движимите културни ценности от фонда на музей „Етър“.

Към лабораторията ще има специализирани ателиета за консервация и реставрация на предмети от дърво, хартия, метал, керамика.

Почти всеки музей в страната разполага с рестраврационно ателие, но само големите имат подобна сграда, която да позволи да се организира лаборатория с такъв мащаб, става ясно от думите на Стефан Стефанов.

У нас идеята за университетска подготовка на реставратори се ражда през 70-те години на XX век, като се заимства опит от бившия СССР, Полша и тогавашна Чехословакия (днес Чехия и Словакия). От 1973 година в Национална художествена академия е въведена образователна дисциплина, която подготвя студенти. Стефан Стефанов е един от тези кадри, а в годините се утвърждава като търсен и уважаван професионалист.

Реставраторът не е само художник, който изявява творческите си виждания. Нужна му е задълбочена подготовка по физика, химия, история (и по-специално история на изкуството), фотография. Познанията са необходими при установяване на материалите, от които е направен един предмет, при анализите, които съпътстват реставрационната дейност, при определяне на периода на създаването му.

Във фонда на музей „Етър“ се съхраняват десетки хиляди предмети с етнографски характер, изработени от различен материал, които имат висока стойност и са част от националното богатство на България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Самостоятелна изложба на Невена Екимова в Дома на хумора и сатирата

Published

on

В петък, 22 януари, от 18.00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие „Три пъти вътрешности“ и е на габровската художничка Невена Екимова.

За всички, които няма да присъстват на откриването, Невена ще направи два тура, които ще бъдат излъчени на живо във фейсбук страницата на музея. От 17.30 ч. разходката ще се проведе на български, а от 17.45 ч. на английски език.

Изложбата предлага на посетителя визуално-тактилна разходка из човека като интериор. Трите инсталации, условно разделящи пространството, отговарят на три ключови вътрешни състояния – страст, рутина, самота.

Те, макар и банално общочовешки, имат силата да разклатят основите на душата и да преструктурират същността ни.

Интериорът „Тя обича сбогуванията“ е сцена на свръхестествено събитие, чието случване руши установени модели и предизвиква форми на живот.

Посветен е на състоянието на върхово удоволствие и болка, причинено от сблъсъка с друго тяло. Нещо е безвъзвратно загубено, а нещо несъществуващо тепърва се заражда.

„Дървена сватба“ представя живота на младо семейство като фрагментиран документален разказ, ползващ за основа интериора на тесния им панелен апартамент. Повтарящото се ежедневие, балансът на силите и безброй малки и големи грижи изплуват върху твърди и меки повърхности.

„Кулоар/архив“ е тъмен коридор, разделящ двете дневни инсталации. Кулоарът въвежда посетителя в тишината на самия себе си. Насърчава взирането навътре и запълването на празното, било то с въпроси или с отговори.

Невена Екимова (родена през 1984) е художник от Габрово, дете на математици, на прехода и на първата рейв вълна в България. Изучава езици и изкуство в Швеция, Норвегия и Исландия. През 2019 година е номинирана за наградите за съвременно изкуство БАЗА и МОСТ. През 2020 участва в изложбите „Всичко (ни) е наред“, финансирана от Българския фонд за жените, и „Къде е скулптурата?“ в галерия Кредо Бонум.

Невена живее в родния си град, където заедно с Музея на хумора създава зрелищни интерактивни инсталации, последната от които е новата Огледална зала. Изкуството според Невена е опит да целунеш несъзнаваното. Три пъти вътрешности е втората ѝ самостоятелна изложба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица