Свържи се с нас

Новини

Автопаркът на ОПТ – неподдържан!

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Факт е, че значително по-малко габровци използват обществения транспорт в областния град. Чакането по спирките изчерпва търпението на жителите, а това без съмнение дава шанс за често преминаващите таксита и така нар. „маршрутки“. Цената на билетите им е сходна с тази на градския транспорт, за сметка на комфорта и обслужването, което се наблюдава.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Въпреки че през 2014 година, автопаркът на Общински пътнически транспорт – Габрово бе частично подновен и тролеите бяха спрени от движение, старичките „Икаруси“ продължават да извършват превоз на пътници, и то в пиковите часове – сутрин и вечер.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

В гражданите и по-точно в местни ученици се пробуди недоволство около кризисната ситуация в транспортната система на града, коментирана многократно от обществеността. Репортер на „Габрово Нюз“, ползващ редовно услугите на общинската фирма за транспорт, се натъкна на поредна ситуация, в която на път за училище или работа, пътниците са принудени да „тъпчат“ в раздрънкано транспортно средство, опасяващи се дали ще пристигнат на време, поради закъснения в разписанията.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

През голяма част на деня градските автобуси са полупразни, пътуващи често пъти с по двама или трима пътници, независимо от това дали са „новите“ или „старите“ превозни средства.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Но това са само малки щрихи от действителността, в която мизерията е на показ. Мръсни и разпокъсани седалки, ръждясали дръжки, без отопление и климатизация, се движи прашният градски транспорт.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

На една от снимките става ясно, че се превозват и работни лопати, а около тях има пясък и камъни. Често стъклата са замазани, а пътниците изпитват погнуса да ги почистят.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Вратите не винаги се затварят, поради износеност на механизмите, което без съмнение допълнително създава предпоставки за инциденти.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Преди време Ви съобщихме за използването на фалшиви карти най-вече сред местните ученици и хора на средна възраст, като по информация на наши източници тези случаи драстично са намалели през последните месеци. „Но си задаваме въпроса щом ни предлагат такива условия за пътуване в градски условия, заслужават ли си средствата, които отделяме за него?“, коментират хората.

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Jokerman

  06.04.2015 at 16:21

  Отвратително е да се возиш на старите рейсове. Не хигиенизирани след приключване на работното време. Мръсни. Изметени от тук от там.
  Гнус ме е да се хвана за дръжките тъй като се усеща едно лепнене от което може да се хване някоя болест.
  Мръсни седалки, които са пълни с пепел и прах. Ужас.

  • гошо

   09.04.2015 at 10:38

   а тези седалки кой ги е скъсал водача ли

 2. Кристиян

  15.04.2015 at 18:39

  Съгласен съм на 100% с Гошо, седалките са скъсани от ученици бил съм свидетел на случаи, в който съм виждал как ученици на възраст от 15-20 год. възраст, разрязват с така наречените „макетни ножчета“ седалките в точно същият автобус. Всички автобуси си имат предимства и минуси, ИКАРУСИТЕ (Старите автобуси) за мен са по-надеждният транспорт, предпочитам да се возя в нещо, което знам, че няма да му светне една лампа на бордовия компютър и да изгасне, и да не може да тръгне. Тъй като имам познати работници от градският транспорт също така мога да кажа, че всяка вечер последният курс шофьора почиства автобуса си, което включва: 1-во измитане на пода на автобуса, 2-ро почистване с парцал пода на автобуса и 3-то почистване на прахта, която се е натрупала през дена по прозорците, това се прави във всеки автобус няма значение дали е нов или стар. Вратите понякога не се затварят заради метеорологично време, когато е студено, бил съм свидетел на случаи в които и в новите автобуси не се затварят вратите. Относно това, че може да се хване някоя болест, болест можеш да хванеш и в новите автобуси, на ден през един автобус минават много хора, дали ще е в стар или нов няма разлика, също така и в новите автобуси има прах по седалките. Като не ви харесват не се возете, а вървете пеша или си хванете такси.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Fun Навън Фест 2020 в Трявна

Published

on

В периода 14 – 16 август ще се проведе второто издание на фестивал в градска среда Fun Навън в Трявна.

Фестивалът цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Фестивалната програма тази година ще включва: хамачена градина, въздушна йога, музика, танци, театър, сцена за млади таланти, кино край реката, творчески работилници, демонстрации, активни игри за цялото семейство и др.

Вкусна и здравословна храна и студена крафт бира ще допринесат за вашето настроение.

Повече информация можете да намерите на:
Website: http://tryavnafest.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/funtryavna/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/941586402970352/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ясен Пенчев е финалист в Успелите деца на България

Published

on

Габровският математик Ясен Пенчев, ученик в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, е сред тримата финалисти, в Категория Наука, V-VІІІ клас, които ще се борят за спечелването на Голямата награда за 2019 година на Успелите деца на България на Фондация „Димитър Бербатов“.

Ясен е на 14 години, постиженията му са с математика и информатика, а негови учители са Васил Василев, Александър Иванов и Галя Неделчева. 2019 година е поредната успешна за габровския математик.

Топ постиженията му са първите награди от Обединената международна математическа олимпиада „Формула на единството“/“Трето хилядолетие“, VІ Международна Иранска олимпиада по геометрия (с максимален резултат), Пролетните математически състезания (с максимален резултат), LXVIII Национална олимпиада по математика (с максимален резултат); както и бронзовият медал от ХІ Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, в който участва като национален състезател.

Печели още в редица състезания през годината, класира се в разширените национални младежки отбори на България по математика и информатика. Ясен е член на Клуб 2013, Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016, Клуб 2017 и Клуб 2018 г. на Фондация „Димитър Бербатов“, Финалист за Голямата награда за 2018 г.

През годините е номиниран и с постижения в изобразителното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Защо да събираме разделно отпадъците?

Published

on

На територията на Регионалното депо за отпадъци се намира инсталация за сепариране на смесените битови отпадъци от общините Габрово и Трявна. Там се извършва разделянето на битовите отпадъци, изхвърлени от домакинствата в жълтия контейнер, събрани и транспортирани от камиони на ОП „Благоустрояване“ и община Трявна.

Обработката на отпадъка преминава през няколко етапа: разтоварване, подаване на вибрационен сепаратор, пресяване и отделяне на дребни фракции под 80 mm и магнитно сепариране. Следва ръчно сепариране за сортиране на отпадъка – отпадъците се разделят на фракции от хартия и картон, пластмаси, стъкло и метали, които ще бъдат предавани за рециклиране, последващо пресоване и балиране.

Моите отпадъци! Какво трябва да направя с тях?
Отпадъците са ценен ресурс – тяхното неоплозотворяване ни струва скъпо. Ако всеки знае, какво трябва да прави с отпадъците и положи малко усилия и време, той ще е дал своя принос към опазването на природата. Разделното събиране на отпадъци позволява да бъдат рециклирани лесно и превърнати в ресурси. Така те не отиват в депата, а в рециклиращите предприятия, което спестява много средства, които ние трябва да платим.

Защо да събирам разделно отпадъците?
Като потребители, ние заплащаме продуктова такса, включена в цената на всеки продукт, от който се образува масово разпространен отпадък. Когато купуваме един продукт в супермаркета, електрически или електронен уред или малък комплект батерии, ние заплащаме в цената и разходите за последващо третиране, когато те се превърнат в отпадък. Единственият начин тази стойност да бъде достатъчна е да изхвърлим или върнем отпадъка на определеното за това място. Само така можем да бъдем сигурни, че ние като потребители, но и бизнесът и общината няма да бъдем принудени да правим още и още разходи за отпадъци.

Всички разделно събрани отпадъци преминават през сепарираща инсталация.
Пластмасите например са 7 основни вида и всеки поема към съответното рециклиращо предприятие. Някои от тях са не просто различни, но дори технологично не могат да се рециклират заедно. Затова винаги преминават през допълнително сепариране. Разделянето при източника е гаранцията, че няма да попаднат хранителни отпадъци, които да замърсят рециклируемите опаковки. Именно това, че сме ги отделили и почистили ги прави ценни и използваеми като суровина за рециклиращите предприятия. Вие не избирате повехналите и изгнили плодове и зеленчуци на пазара, нали?

Как да събирам разделно отпадъците в къщи?
Едно семейство консумира 110 л сок, 394 л мляко и около 99 л бутилирана вода на година. Доста голямо количество опаковки! Около 1/3 от общия боклук се състои от опаковъчни материали. Направете си експеримент вкъщи. В отделен плик или торбичка събирайте само хранителните отпадъци, за да ги отделите от опаковките. След седмица ще забележите, колко малка част са те от общото количество.

А празните бутилки или бурканчета от стъкло? Може би и сега голяма част от тях измивате и запазвате, за да използвате отново? Значи вече събирате разделно и още повече – използвате повторно!

Останаха пластмасата, хартията и металните опаковки. Изплаквайте и почиствайте, за да не се замърсяват едни от други. Пластмасата, металните опаковки и хартията изхвърлете в оранжевия контейнер, а – в зеления стъклото. Чисти и незамърсени можете да ги занесете заедно и за секунди да ги сортирате пред контейнера.

Мястото, което заемат
Всяка година, всеки от нас изхвърля около 445 кг органичен боклук, който може да бъде компостиран. Сами ще забележите, колко малко са биоразградимите отпадъци, те са приблизително 1/3 от отпадъците, които се образуват в дома. Всъщност само за тях ви трябва кошче.

Останалите отпадъци, които никак не са малко, но ще се изненадате, колко много пластмасови отпадъци може да съберете в торбата за пазаруване от магазина, смачквайте предварително, за да не изхвърляте цели. Добре почистени могат да стоят дори и в отворен плик, без да доловите, какъвто и да било неприятен мирис. Разделното събиране е само първата стъпка в зеленото ежедневие.

Фактите
Всеки рециклиран тон хартия спасява 17 дръвчета, 1 440 литра нефт, 4 000 кв.ч. енергия и 26 530 л вода. Това представлява 64% спестена енергия, 58% водни спестявания и 27 216 гр. по-малко замърсяване на въздуха.

Всеки месец се изхвърлят стъклени бутилки и буркани, които могат да се рециклират. На една стъклена бутилка са й необходими над 4 000 години, за да се разложи. Стъклото е 100% рециклируемо и може да се използва отново и отново. Енергията, спестена от рециклирането на една стъклена бутилка, е достатъчна на една 100 ватова крушка да работи 4 часа.

Рециклираната пластмаса спестява два пъти повече енергия, отколкото да се изгори в пещ.

Рециклирането на една алуминиева кутийка спестява достатъчно енергия, за да може един телевизор да работи за 3 часа. Алуминиева кутийка изхвърлена навън, ще е все още кутийка след 500 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица