Свържи се с нас

Култура

Култура 21: Действия – граматиката на културните политики в света

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Община Габрово Таня Христова се завърна от участието си на Върховната среща на културата в Билбао, която се състя от 18 до 20 март. Като един от осемте пилотни града Габрово бе включен в мрежата от ключови градове и участва в официалната програма на върховната среща на Комисията по култура към Обединените градове и местни власти(ОГМВ).

Какво се случи на тази среща?
Върховната среща в Билбао утвърди документ, наречен „Култура 21: Действия“ предлагащ 100 препоръки за провеждане на културна политика. Тези препоръки са базирани на експертния опит и обобщени добри практики от цял свят и са насочени в конкретните измерения, където културата има социални и икономически измерения, свързана е с екологията и отговорното отношение към околната среда. На този форум присъстваха 250 представители (кметове и специалисти) от 50 страни, представени бяха културни политики и добри практики от градове от петте континента.

Как беше представен Габрово на този форум?
Габрово имаше своето заслужено място в специализирана сесия с участието на Пилотни градове и на градове лидери на Agenda 21. По време на сесията имах честта да представя Габрово, ресурсите и политиките в областта на културата, както и някои добри практики. Може би това, което остана в съзнанието на присъстващите като първа асоциация за Габрово е хуморът, до този момент на трибуната не бе презентиран представител с подобен културен маркер. Със сигурност Габрово вече присъства като име във фокуса на Комисията по култура, важното е съзнателно и със самочувствие да продължим напред.

Бихте ли ни разказали малко повече за приетия документ?

„Култура 21: Действия“ съдържа серия от инициативи, ориентирани към заздравяване на връзката между културата и устойчивото развитие на градовете от международната мрежа. Базира се на 100 предложения, разделени в 9 основни направления, които синтезират посоките на работа, приети от местните власти. Направленията са: Културни права; Културно наследство; Разнообразие и креативност; Култура и образование; Култура и околна среда; Култура и икономика; Култура, равенство и социално включване; Култура, градско планиране и публични пространства; Култура, информация, познания; Управление на културата.

„Култура 21: Действия“ цели да установи една обща международна рамка от ангажименти и действия за насърчаване на взаимната връзка между култура, гражданско общество и устойчиво развитие на общините, а образно казано този документ се приема като граматика за провеждане на културните политики в цял свят и представлява едно удобно ръководство за общините включени като активни членове на новата Agenda 21на културата.

Какво следва оттук нататък след приемането на този стратегически документ?

Следва процес на адаптиране на новия документ, по време на който Комисията по култура към ОГМВ ще събира и обобщава оценки, критики, наблюдения, а особено важен момент в този етап тук е стабилизиране на системата за работа в международна мрежа, нещо като международна общност на добрите практики. Габрово като част от ключовите градове на Agenda 21 ще трябва да работи активно в тази посока. Трябва да сме отворени към добрите практики от света, към възможностите за партньорски програми и най – вече да бъдем отворени към себе си и потенциала който имаме.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица