Свържи се с нас

Новини

Журналистът Иво Димитров: Габрово е като след война!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Журналистът Иво Димитров е роден в Габрово. Завършил е Априловската гимназия в класа на големия български педагог Иван Попиванов. После завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. Последователно работи в столична редакция на БНР, Радиоцентър Габрово, вестниците „Труд“, „7 дни спорт“ и „168 часа“. Бил е издател на вестник „Левски“, главен редактор на вестниците „Планета спорт“ и „Свободен народ“, директор на вестник „Ретро“, а сега е отговорен редактор в „Галерия“. Известен колекционер на произведения на изобразителното изкуство и член на Съюза на българските колекционери.

– Г-н Димитров, как очаквате да завърши делото, което габровската кметица Таня Христова заведе срещу вашия вестник „Галерия“?

– Ако бяхме в Холивуд щях да ви кажа, че Христова ще загуби делото, защото там филмите завършват с хепиенд и доброто винаги побеждава. Но в България всичко е възможно. Нямам честта да познавам тази госпожа, но с огромно безпокойствие гледам резултатите от нейното присъствие на най-високия пост в Габрово. Идвам си поне веднъж на два месеца и с всеки изминал път установявам, че градът е все по-западнал и изостанал. Тук сякаш се е водила война. Улиците са пусти, предприятията разрушени, а огромна част от младите, които са по-мобилни, вече са намерили спасение в други градове. От близо 95 хил. души през 1989 г. сега тук са останали не повече от 40 хиляди. Според статистиката през последните няколко години сред областните центрове Габрово е на първо място по демографски срив и застаряващо население. Имам усещането, че ако същата тази госпожа Христова спечели още един или два мандата, след 8 години от Габрово може да останат две-три махали, съсредоточени в центъра и около паметника на основателя на града Рачо Ковача. На кого ще е кмет тогава госпожата и какви европрограми ще произвеждат в кабинетите?

– Не е ли много апокалиптична подобна картина?
– След 19.00 часа в Габрово е като на Марс – има живот, но трябват специални устройства, за да бъде доказан със сигурност. Извън черния хумор смятам, че моят град никога не е изглеждал толкова стар, грохнал и болен.

– От какво боледува Габрово?

– Едва ли аз съм докторът, който трябва да постави диагнозата, но смятам, че при всички положения страда от остра управленска недостатъчност. Сегашните властници нямат никаква стратегия и визия за развитието и бъдещето на града. Научавам, че тук като на конвейр се пишат европроекти и чрез Томислав Дончев се прибират едни пари по европейски програми. Ако от ОЛАФ обаче решат да разследват къде отиват тези пари, ще установят с ужас, че уж пестеливите габровци не знаят как се използва по предназначение асфалтът, че се строят тераси по няколко пъти, защото падат в реката. Къде отиват целите суми и кои ръчички ги прибират е въпрос, на който трябва да отговорят разследващите компетентни органи. И ако в инфраструктурата все пак нещо мърда, макар и с много грешки и въпросителни около фирмите-изпълнители и подизпълнители, то липсата на стратегия за спиране на демографския срив си е направо престъпление към града и родовата памет. Габрово е на изчезване, защото местните управници не създават условия за светкавичен икономически растеж и за навлизане на нови производства и капитали в града. Много е лесно да пишеш европрограми и да прибираш едни пари, но за да оцелее Габрово, трябва конкретна работа за връщането на реалната икономика в града. Тя не се връща с некачествен асфалт и със затрупване на отводнителни шахти, а с реални действия. Няма да подсказвам на госпожа Христова, която очевидно няма управленска потенция, какви конкретни действия да предприеме, след като преди нея и по нейно време всичко тук беше вандалски унищожено – и машиностроене, и текстилна промишленост, и какво ли още не. Сега младите хора чакат да навършат 18 години, да завършат училище, за да се махнат от Габрово. За тях няма работа, няма бъдеще тук. Къде е успешната Таня Христова, къде останаха предизборните й обещания, че младите хора ще имат бъдеще в родния си град. Направи ли нещо конкретно, откри ли ново производство, за да задържи хората в града? Нека само не ми отговаря, че няма лостове. Ако не ги вижда, да си взима чантичката, да се качи на токчетата и да си тръгва. На Габрово му трябва работещ кмет, който знае какво прави.

– Някои ще ви опонират, че е много лесно да се критикува от 220 километра разстояние?

– И сигурно ще са прави, но понякога от разстояние деформациите се виждат по-ясно. А и на мен не ми е все едно какво се случва с родния ми град. Когато в „Галерия“ правихме разследването за Габрово, констатирахме, че общинската администрация, която си е машина за колективно гласуване по време на избори, наброява над 500 души. Това си е чисто безумие и разхищение. Далеч по-големи центрове на кантони и области в Швейцария и Австрия имат най-много по 40-50 общински служители. Вероятно споменатите държави са по-бедни от България, а тамошните Общини са с по-малки възможности. Тук са 10 пъти повече маймуни на клона. Това според вас не се ли прави, за да има една компактна група за гласуване?

– Критикувате като политик, който ще се явява на избори?

– Журналистите сме не по-малко политици от тези безумци, които 26 години се упражняват върху гърба на народа. Знаем им кътните зъби. Ние можем да разследваме престъпленията им, за да ги осветлим и да ги критикуваме, а тях държавната система им позволява да крадат и да се обогатяват на гърба на народа. И да лъжат състезателно същия този народ. Крайно време е час по-скоро да се намери нова алтернатива на досегашното статукво, която да поиска и въвеждането на закон за персоналната отговорност на държавните и общински служители. Не може с един подпис да решаваш човешки съдби и да преразпределяш милиони и да не носиш никаква отговорност. Проблемът е, че напоследък журналистиката ни все по-често активно участва в тази лъжа и става неразделна част от нея. Медиите ни стават все по-сервилни, ласкателни и вместо да служат на хората и да бъдат коректив на властта, се подмазват на силните на деня. За мое огромно съжаление това важи с пълна степен и за родното ми Габрово. Наскоро прочетох, че според местен вестник Томислав Дончев изпреварил Иван Вазов по поетика. Какъв полет на мисълта! Какъв словесен кич и каква потресаваща интелектуална импотентност! Това е показно убийство на журналистиката в центъра на града. Безумно е подобна идиотия да се тиражира, защото вестниците и медиите са призвани да възпитават. Как тези хора имат сурат да се определят за журналисти през второто десетилетие на XXI век? Ако преди да прочета малоумието им, ми бяха казали, че става дума за Севернокорейско издание, което се лигави около Ким Чен Ун, нямаше да съм изненадан. Сега съм шокиран. Може утре да прочетете, че Таня Христова е като Елисавета Багряна, Дора Габе, Блага Димитрова или като трите, взети заедно. Знае ли човек каква глупост може да им хрумне на тези интелектуални чехълчета? Свикнала да вирее в подобна медийна среда, съвсем естествено е Таня Христова да се дразни от критични публикации като тази в „Галерия“. Ще я преживеем. Преживели сме далеч по-тежки неща – подслушвали са ни, следили са ни, взривяваха ни. Все пак става дума за тъжната родна действителност и за най-бедната страна в Европа, която на всичкото отгоре е и на 106-то място по свобода на медиите.

– Какъв е искът на Таня Христова към „Галерия“?

– Оценила е обидата си на 26 хил. лева. На тази жена може да й липсват управленски качества, но размах не й липсва. И очевидно апетит. Нали парите не миришат. Кметицата обаче трябва да знае, че често медиите присядат и то понякога фатално.

– Преди много години вие сте работили в Габрово с тези журналисти, които коментирате по-горе?

– Така е и затова съм ядосан. С някои от тези хора заедно посрещахме демокрацията. В моята стая на радиоцентъра направихме първите сбирки на СДС в Габрово. Оказва се обаче, че някои бивши колеги още не са преминали по-напред от Априлския пленум на ЦК на БКП и мозъците им са замръзнали в далечната 1956 година. Между другото Томислав Дончев едва ли е толкова глупав, че да се гордее от подобни идиотски сравнения с Вазов. Такова обидно натягане не е от полза за никой управник. Вместо да му изпишат вежди, тези дописници го вкарват в центъра на сатирични и унизителни коментари. Но много пъти съм казвал, че глупостта няма възраст, пол и месторождение.

– Какво обичате да правите най-много като си дойдете в Габрово?

– Хубаво ми е, когато се кача на Борики или на Баба Зара. Тогава дълго гледам Балкана. На времето казвах на мои състуденти от други градове, че Балкана ражда герои. Веднъж в остър спор един старозагорец ми каза: „Да, ама ние в Стара Загора първи сме подпалили джамията.“ Отговорих му: „В Габрово турците никога не са имали смелостта и дързостта да построят джамия, пък и не е имал кой да прави теманета в нея. Какво да подпалим, след като тук турците, като са минавали, са слизали от конете си, за да не ядосат гордите балканджии.“ Сега търся героите край Балкана, от които днешните подтисници да се страхуват. Надявам се габровци да се върнат към свободолюбието на предците си и да си търсят правата до дупка. Тогава и управниците им няма да се чувстват недосегаеми и безнаказани.

Интервю: Христо ПЕТРОВ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

22 коментара

22 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Новини

Национално състезание по Текбол в Габрово

Published

on

Тази събота, 19 септември, от 09.30 часа на пл. „Възраждане“, за първи път в Габрово ще се проведе първенство по един нов атрактивен спорт – Текбол Габрово оупън.

Участие ще вземат клубове от Габрово, Асеновград, Бургас, Хасково, Димитровград, Пловдив и София.

Въпреки, че най-ранните свидетелства за игра, наподобяваща футбол, датират от 200 г. пр. н.е., най-популярната спортна игра в света не спира да еволюира.

От футбол в зала и плажен футбол до по-екстравагантни форми, в комбинация с други спортове, като футголф и футволей, различни видове на спортната игра никнат като гъби през последните години.

Едно от най-новите течения се нарича Текбол. Спортът, създаден в Унгария, започва да става все по-популярен, като в последно време придобива слава и в една от най-футболните страни в света – Бразилия.

Играта прилича на тенис на маса, но с футболна топка. Самата маса пък е извита, а не с права форма. Играта се практикува от един състезател в отбор или по двойки.

Правилата изискват играчите да овладеят топката с едно докосване, след което да я прехвърлят в отсрещното поле.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица