Свържи се с нас

Новини

Журналистът Иво Димитров: Габрово е като след война!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Журналистът Иво Димитров е роден в Габрово. Завършил е Априловската гимназия в класа на големия български педагог Иван Попиванов. После завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. Последователно работи в столична редакция на БНР, Радиоцентър Габрово, вестниците „Труд“, „7 дни спорт“ и „168 часа“. Бил е издател на вестник „Левски“, главен редактор на вестниците „Планета спорт“ и „Свободен народ“, директор на вестник „Ретро“, а сега е отговорен редактор в „Галерия“. Известен колекционер на произведения на изобразителното изкуство и член на Съюза на българските колекционери.

– Г-н Димитров, как очаквате да завърши делото, което габровската кметица Таня Христова заведе срещу вашия вестник „Галерия“?

– Ако бяхме в Холивуд щях да ви кажа, че Христова ще загуби делото, защото там филмите завършват с хепиенд и доброто винаги побеждава. Но в България всичко е възможно. Нямам честта да познавам тази госпожа, но с огромно безпокойствие гледам резултатите от нейното присъствие на най-високия пост в Габрово. Идвам си поне веднъж на два месеца и с всеки изминал път установявам, че градът е все по-западнал и изостанал. Тук сякаш се е водила война. Улиците са пусти, предприятията разрушени, а огромна част от младите, които са по-мобилни, вече са намерили спасение в други градове. От близо 95 хил. души през 1989 г. сега тук са останали не повече от 40 хиляди. Според статистиката през последните няколко години сред областните центрове Габрово е на първо място по демографски срив и застаряващо население. Имам усещането, че ако същата тази госпожа Христова спечели още един или два мандата, след 8 години от Габрово може да останат две-три махали, съсредоточени в центъра и около паметника на основателя на града Рачо Ковача. На кого ще е кмет тогава госпожата и какви европрограми ще произвеждат в кабинетите?

– Не е ли много апокалиптична подобна картина?
– След 19.00 часа в Габрово е като на Марс – има живот, но трябват специални устройства, за да бъде доказан със сигурност. Извън черния хумор смятам, че моят град никога не е изглеждал толкова стар, грохнал и болен.

– От какво боледува Габрово?

– Едва ли аз съм докторът, който трябва да постави диагнозата, но смятам, че при всички положения страда от остра управленска недостатъчност. Сегашните властници нямат никаква стратегия и визия за развитието и бъдещето на града. Научавам, че тук като на конвейр се пишат европроекти и чрез Томислав Дончев се прибират едни пари по европейски програми. Ако от ОЛАФ обаче решат да разследват къде отиват тези пари, ще установят с ужас, че уж пестеливите габровци не знаят как се използва по предназначение асфалтът, че се строят тераси по няколко пъти, защото падат в реката. Къде отиват целите суми и кои ръчички ги прибират е въпрос, на който трябва да отговорят разследващите компетентни органи. И ако в инфраструктурата все пак нещо мърда, макар и с много грешки и въпросителни около фирмите-изпълнители и подизпълнители, то липсата на стратегия за спиране на демографския срив си е направо престъпление към града и родовата памет. Габрово е на изчезване, защото местните управници не създават условия за светкавичен икономически растеж и за навлизане на нови производства и капитали в града. Много е лесно да пишеш европрограми и да прибираш едни пари, но за да оцелее Габрово, трябва конкретна работа за връщането на реалната икономика в града. Тя не се връща с некачествен асфалт и със затрупване на отводнителни шахти, а с реални действия. Няма да подсказвам на госпожа Христова, която очевидно няма управленска потенция, какви конкретни действия да предприеме, след като преди нея и по нейно време всичко тук беше вандалски унищожено – и машиностроене, и текстилна промишленост, и какво ли още не. Сега младите хора чакат да навършат 18 години, да завършат училище, за да се махнат от Габрово. За тях няма работа, няма бъдеще тук. Къде е успешната Таня Христова, къде останаха предизборните й обещания, че младите хора ще имат бъдеще в родния си град. Направи ли нещо конкретно, откри ли ново производство, за да задържи хората в града? Нека само не ми отговаря, че няма лостове. Ако не ги вижда, да си взима чантичката, да се качи на токчетата и да си тръгва. На Габрово му трябва работещ кмет, който знае какво прави.

– Някои ще ви опонират, че е много лесно да се критикува от 220 километра разстояние?

– И сигурно ще са прави, но понякога от разстояние деформациите се виждат по-ясно. А и на мен не ми е все едно какво се случва с родния ми град. Когато в „Галерия“ правихме разследването за Габрово, констатирахме, че общинската администрация, която си е машина за колективно гласуване по време на избори, наброява над 500 души. Това си е чисто безумие и разхищение. Далеч по-големи центрове на кантони и области в Швейцария и Австрия имат най-много по 40-50 общински служители. Вероятно споменатите държави са по-бедни от България, а тамошните Общини са с по-малки възможности. Тук са 10 пъти повече маймуни на клона. Това според вас не се ли прави, за да има една компактна група за гласуване?

– Критикувате като политик, който ще се явява на избори?

– Журналистите сме не по-малко политици от тези безумци, които 26 години се упражняват върху гърба на народа. Знаем им кътните зъби. Ние можем да разследваме престъпленията им, за да ги осветлим и да ги критикуваме, а тях държавната система им позволява да крадат и да се обогатяват на гърба на народа. И да лъжат състезателно същия този народ. Крайно време е час по-скоро да се намери нова алтернатива на досегашното статукво, която да поиска и въвеждането на закон за персоналната отговорност на държавните и общински служители. Не може с един подпис да решаваш човешки съдби и да преразпределяш милиони и да не носиш никаква отговорност. Проблемът е, че напоследък журналистиката ни все по-често активно участва в тази лъжа и става неразделна част от нея. Медиите ни стават все по-сервилни, ласкателни и вместо да служат на хората и да бъдат коректив на властта, се подмазват на силните на деня. За мое огромно съжаление това важи с пълна степен и за родното ми Габрово. Наскоро прочетох, че според местен вестник Томислав Дончев изпреварил Иван Вазов по поетика. Какъв полет на мисълта! Какъв словесен кич и каква потресаваща интелектуална импотентност! Това е показно убийство на журналистиката в центъра на града. Безумно е подобна идиотия да се тиражира, защото вестниците и медиите са призвани да възпитават. Как тези хора имат сурат да се определят за журналисти през второто десетилетие на XXI век? Ако преди да прочета малоумието им, ми бяха казали, че става дума за Севернокорейско издание, което се лигави около Ким Чен Ун, нямаше да съм изненадан. Сега съм шокиран. Може утре да прочетете, че Таня Христова е като Елисавета Багряна, Дора Габе, Блага Димитрова или като трите, взети заедно. Знае ли човек каква глупост може да им хрумне на тези интелектуални чехълчета? Свикнала да вирее в подобна медийна среда, съвсем естествено е Таня Христова да се дразни от критични публикации като тази в „Галерия“. Ще я преживеем. Преживели сме далеч по-тежки неща – подслушвали са ни, следили са ни, взривяваха ни. Все пак става дума за тъжната родна действителност и за най-бедната страна в Европа, която на всичкото отгоре е и на 106-то място по свобода на медиите.

– Какъв е искът на Таня Христова към „Галерия“?

– Оценила е обидата си на 26 хил. лева. На тази жена може да й липсват управленски качества, но размах не й липсва. И очевидно апетит. Нали парите не миришат. Кметицата обаче трябва да знае, че често медиите присядат и то понякога фатално.

– Преди много години вие сте работили в Габрово с тези журналисти, които коментирате по-горе?

– Така е и затова съм ядосан. С някои от тези хора заедно посрещахме демокрацията. В моята стая на радиоцентъра направихме първите сбирки на СДС в Габрово. Оказва се обаче, че някои бивши колеги още не са преминали по-напред от Априлския пленум на ЦК на БКП и мозъците им са замръзнали в далечната 1956 година. Между другото Томислав Дончев едва ли е толкова глупав, че да се гордее от подобни идиотски сравнения с Вазов. Такова обидно натягане не е от полза за никой управник. Вместо да му изпишат вежди, тези дописници го вкарват в центъра на сатирични и унизителни коментари. Но много пъти съм казвал, че глупостта няма възраст, пол и месторождение.

– Какво обичате да правите най-много като си дойдете в Габрово?

– Хубаво ми е, когато се кача на Борики или на Баба Зара. Тогава дълго гледам Балкана. На времето казвах на мои състуденти от други градове, че Балкана ражда герои. Веднъж в остър спор един старозагорец ми каза: „Да, ама ние в Стара Загора първи сме подпалили джамията.“ Отговорих му: „В Габрово турците никога не са имали смелостта и дързостта да построят джамия, пък и не е имал кой да прави теманета в нея. Какво да подпалим, след като тук турците, като са минавали, са слизали от конете си, за да не ядосат гордите балканджии.“ Сега търся героите край Балкана, от които днешните подтисници да се страхуват. Надявам се габровци да се върнат към свободолюбието на предците си и да си търсят правата до дупка. Тогава и управниците им няма да се чувстват недосегаеми и безнаказани.

Интервю: Христо ПЕТРОВ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

22 коментара

22 Comments

 1. Мирослав Дончев

  13.03.2015 at 13:14

  Не се спряхте да оплювате и критикувате ! До някаква степен критиката е градивна, ако реална, но вие прекалявате.

  Каже ти ми, моля ви, кой кмет от 1990 година до сега, направи толкова колкото Таня Христова?

  Ама биле крадели !?! То хубаво и така да е, ама поне има резултат и се прави нещо! До преди това само се крадеше и се спираха проекти!

  Хайде вече спрете се, че ставате смешни.

  Мирослав Дончев

  • ижо

   13.03.2015 at 13:30

   Бързо забравиха ,че при Белчев нямахме и ток. По вечерите се прибирахме като мишки, някой да не ни сколаса по главите.Габрово никога не е било по добре като инфраструктура.Трябва да се привлекат инвеститори в работния сектор ,и ще потръгнат нещата.

   • Инфо

    13.03.2015 at 14:49

    При Белчев нямаше улично защото Дачев остави 5млн дългове и от Енергото дръпнаха шалтера.

  • П.С.

   13.03.2015 at 15:33

   Какъв резултат бе? Пълна разруха!!!

   Къде са хората? Къде е работата? Къде са заплатите? Ако ги имаше тези неща, да кажем че има резултат, а то става с всеки изминал ден по-лошо и по-тъпо..

 2. пак аз

  13.03.2015 at 13:55

  Много от рано я подкараха предизборната кампания комуно-депесарската мафия и естествено ползват медиите-бухалки на свинчо. То па галерия един вестник – ум да ти зайде!

 3. Ема

  13.03.2015 at 14:04

  Като видя хора дето са сменили толкова работни места, чини ми се не са читави! И защо изобщо питате този „журналист“! Критиката не е лошо нещо нещо – напротив, ама той и товане го може. Защото , който казва: „това не е хубаво“, трябва да каже и: „Това трябва да се направи и то, така!“ Иначе приказки и баба петруна може да си приказва!

  • Дебелия гъз

   13.03.2015 at 14:48

   Ей, свиньо дебела, ти на колко места си работа, че си даваш „тежкото“ мнение ? Това, че не ви изнася истината си е ваш проблем „герберчета“ жалки и недоносени 😉

   • пак аз

    13.03.2015 at 15:28

    Проява на липса на възпитание или лошо такова е да се обиждат хора, срещу които нямаме аргументи в спора. За правописа няма да коментирам – то се вижда кой какъв животински вид е!!!

 4. Ема

  13.03.2015 at 15:06

  Това, че някой се разгневи, си е направо успех в жанра!

 5. Искра

  13.03.2015 at 16:45

  Добре им го казва човекът. Ама дали имат уши да го чуят?

 6. аз съм

  13.03.2015 at 19:49

  аз съм

 7. аз съм

  13.03.2015 at 19:53

  Към Христо Петров

  Какво е направил този мишка ,освен да плюе за пари Габрово.И ромите на пазара говорят същото.И ти ли взе интервю с/у „скромен“ хонорар

 8. аз съм

  13.03.2015 at 20:07

  Тука си играят на парички,аз на тебе -ти на мене

 9. възмутен

  13.03.2015 at 22:19

  Няма ли най – сетне този габровец Иво да прати на OLAF няколко снимки от габровските улици да видят как се крадат европаричките в Гербово??? Може да вземат да пратят накрая една комисия да провери. И да направи ревизийка на далаверата. Може да има после „корекция“ на 75% .

 10. bimbo

  14.03.2015 at 9:16

  Иво Димитров няма нищо общо с Габрово , освен с оплювките си.Той дори не знае миналото на нашия град.Даже не е на ясно защо всеки преминаващ, без ралика дали е турчин , или българин е трябвало да слезе от коня и да премине пеш през града.А това се е изисквало от дервентджийският статут на селището , на което е възложено със султански указ да опазва прохода от разбойници.За никакви горди балканджии от които турците са се страхували не става дума.Просто , който преминава пеш е бил лесен за проверка , разпознаване и залавяне , ако е разбойник.Време е Иво Димитров също да слезе от коня и да не дрънка такива простотии по медиите !

 11. az

  14.03.2015 at 17:24

  Koe napravi Tanq Hristova ? Che razkopa ulicite s uj vodniq proekt ?? Po kolata mi narinah sumati mu i pari da q opravqm poneje postoqnno se kriviqt djantite v dupkite sled vodniq proekt ?? Tova li e napravila daje i ne go dovurshi zarivat i sled 2 dena kopaqt na sushtoto mqsto zashtoto zabravili neshto si da slojat ….

 12. паметлива

  14.03.2015 at 23:21

  Иво пак се изхвърля, както обикновено! Никакви сбирки на СДС не са правени в неговата стая! Просто радиоцентърът и клуба на СДС бяха на един етаж….Е, може да е виждал как някои основатели на дясната партия минават по коридора! Но толкоз!

 13. Силвия Петрова

  15.03.2015 at 8:02

  Абсолютно правилни обвининия и критика. Габрово не заслужава такова некадърно управление. Град с толкова много потенциал. Тук в общината не се усеща че има работещи хора…..има службогонци…..хора които ако излязат от рамките на общината попаднали незнайно как там едва ли би ги изтърпял някой работодател да търкат столовете цял ден. БАБА ми в първите години на демокрацията при всеки новопоявил се полик казваше: И тоя докато го изхраним ЗОР ще видим!…… И така до днес все изхранваме някой. Питам аз г-жа Таня Христова и г-н Томислав Дончев не им ли стига вече азхранването? Айде дайте път на мислещи и работещи хора. Тук нямат нищо общо партийте. И кмета на Бургас е от ГЕРБ но работи и има ВИДИМИ резултати. А тук в Габрово става на въпрос за ЛАКОМИЯ И НЕКАДЪРНОСТ! Жалко за Габровци!

 14. retlo gluposti

  17.03.2015 at 18:34

  Явно част от изразилите мнение тук или не са излизали от Габрово от години, за да видят др. градове, как е при един воден проект и да видят, къде има препълнени градове от хора, освен в София. Ако си бяхте направили труда да почетете малко, ще разберете ,че кмета на един град не създава работни места и има правомощия само в общинската администрацията и то при определения условия.

  Журналистът дал това това интервю да беше си направил труда да не декламира точни фрази и изрази от един фарс разиграл се от БТВ за „Габрово като умираш град“ в предаване под диктовката на някого……за да стане Ива Николова кмет на Габрово. Тогава сложиха на екран пак стари разрушени сгради.Извадили сте старите сценарии за да почнете пак велики дела.

  Ела да живееш тук и тогава критикувай града. Лесно е да се пише и манипулира, друго е да работиш и да го направиш.

  Предизборната надпревара в Габрово започна – bTV …

  btvnovinite.bg/…/997051382-Predizbornata_nadprevara_v_Gabrovo_za…

 15. Нерон

  17.03.2015 at 22:15

  Таня Христова докара казанлъшките цигани в Габрово.
  Проектите има ли смисал да ги коментираме, като копаха толкова много време и след като се асфалтира, новия асфалт беше разкопан наново защото забравили тръбите на няколко места, а всички новопоставени канавки са пропаднали и е въпрос на време някои да пострада. Фасадите на старите сгради които бяха реставрирани преди няолко години вече се рушат заради качесвената работа по тях. Театъра също.Новите тръби се пукат или не са сложени добре незнам, но новия асфалт е разкопан.
  Разбира се че госпожата може да повика фирми да инвистират в града като предостави земя и сгради, които не се ползват – не всички пустеещи сгради са частни. Габрово беше не 95 а 98 хиляди през 89-та, а сега реалните хора в Габрово са към 35 хиляди. Общинарите им отне 1 час за да ми оправят документите за глоба от 20 лева за неправилно паркиране на място на което липсва знак, че то е забранено – 1 час за да ми вземат 20 лева.Мога да давам толкова много примери за куцането на администрацията и изпълнителите, че си нямате идея. И едно голямо ДА, лесно е да коментирам отстрани тъй като аз съм потърпевшия от всичко това.Моето семейство си пати, моите приятлеи бягат от града в търсене на работа, моята кола и нерви се чупят по скапаните пътища. Хората в общината, както е споменато – 500 ЧОВЕКА, са сложени за да оправят всичко това – да следят и да оправят, като пратят компетентни хора за да свършат работата, а не свои роднини и приятели като цепят парите за проекта.Ае че се изнервих.И накрая едно ще ви кажа – „С политика и развалени жени си нямай работа, развалата е заразителна, простаците са непобедими.“

  • чети

   17.03.2015 at 22:43

   Нещо ми се струва,че тук има лично отношение и емоция в повече. Споко! Дай точно уличи и участъци , а не така общо…Конкретика! Общината не може да предостави безвъзмездно на никого земя и сграда. Виж има закон за общинската собственост и наредба общинска към него. През 1989 г. населението като цяло на България повече. Виж статистиката.

 16. Иво Димитров

  19.03.2015 at 14:32

  За разлика от анонимните тролове, които ме плюят залпово по нареждане на твърде елементарните управляващите, аз излизам с името си и пиша с името си. Анонимността е признак на страх, скованост и лоша политическа хигиена. Първо ще кажа на така наречената „Паметлива“, че първите две или три сбирки на СДС в Габрово се проведоха в моята стая в Разиоцентъра. На тях присъстваха двама от първите депутати във ВНС от града Цанко Цанков и Христо Аврамов, д-р Трифонов , първият демократичен кмет от временната управа Георги Георгиев- Гецата, Цоньо Ботев и още десетина души. Това е за опресняване на паметта на така наречената „Паметлива“, ако въобще функционира втората й сигнална система. На т.нар. „Ема“, която ми брои местата, които съм сменил, ще й кажа, че динамичността е най-важното нещо в съвременния живот. Горд съм, че винаги съм имал избор и затова съм търсил по-доброто. Дано и тя да е толкова търсен специалист в областта си, че и да има избор. И трето – по-габровец съм от всички мишки, които не смеят да гъкнат срещу властниците си. Не само, защото не получавам пари по европрограми като тях, а и защото смятам, че е интелектуален курвалък да защитаваш и импонираш на хора, които очевидно са нефелни като управленци. Но на роба трудно можеш да му кажеш, че е роб. Няма да те разбере и затова е по-добре да го оставиш да се въргаля в краката на господарите си. Това и ще направя.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Габровски боксов талант дебютира с два успеха

Published

on

Отлично представяне и успешен дебют направи 17-годишният боксов талант от Габрово Владислав Георгиев.

Младият състезател на Боксов клуб „Янтра Габрово“, възпитаник на треньорите Николай Стойнов и Адриан Шилдаров, завоюва два бронзови медала на Държавния личен отборен шампионат за младежи и първи кръг от Купа България, които се проведоха от 19 до 22 февруари в ямболската спортна зала „Диана“.

В първата си среща на 1/4 финалите Владислав се изправи срещу Николай Николов, представител на местния боксов клуб в Ямбол, и още във втория рунд категорично успя да откаже своя противник, което му отреди мач на полуфиналите.

В спора за място на финала габровският талант се изправи срещу плевенчанина Красимир Маринов, състезаващ се за БК“Мизия“. Двамата боксьори изиграха цял мач, който бе равностоен, но в крайна сметка съдийските гласове не бяха отсъдени в полза на Владислав Георгиев и той отстъпи по точки.

„Доволен съм от представянето на Владислав. Това състезание беше първо негово участие. Вярвам, че ако продължи с тренировките, упоритата работа ще доразвие своя талант, а високите резултати няма да закъснеят“, заяви за „Габрово Нюз“ треньорът в БК „Янтра Габрово“ Николай Стойнов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как Шипка се превръща в символ на свободата?

За да разберете как Шипка се превръща в символ на свободата, посетете изложбата в РИМ – Габрово.

Published

on

Паметникът на Свободата е своеобразен символ на националната независимост на България. Всяка година на 3 март там се събират хиляди хора. Самото име Шипка е част от най-дълбоката същност на българите. Символите имат тази трудна за обяснение характеристика – да надрастват границите на конкретното, да обединяват много значения, да стават нещо повече от собствените си физически същности.

снимка: РИМ – Габрово

Какво се случва на 3 март 1878 година в прохода Шипка? Вероятно има охраняващ го караул, който научава, че в Сан Стефано е подписан договор между воюващите империи. Още по-вероятно е охранителите да са узнали за това дни по-късно.

Защо тогава Шипка се превръща в символ на българската свобода?

снимка: РИМ – Габрово

За да разберете това, посетете изложбата, посветена на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в Регионален исторически музей – Габрово. Фотодокументалният разказ представя създаването на този важен за съвременните българи обект. Акцентът е върху Шипка, но нека си дадем сметка, че парк-музеят обхваща исторически обекти от Бузлуджа, където легендарната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води една от битките за свободата. Именно там Хаджи Димитър загива, а в гениалното стихотворение на Христо Ботев са вплетени природата и митологичните създания с мечтата за независима България. Парк-музеят „Шипка-Бузлуджа“ обхваща и други обекти, от южната страна на прохода, където по време на Руско-турската освободителна война заемат позиции части на двете армии.

снимка: РИМ – Габрово

Все пак изложбата в Регионален исторически музей – Габрово е посветена на Националния празник 3 март и акцентът е върху връх Шипка и върху паметника на Свободата.

„Има три паметника на Свободата – в Русе, в Севлиево и на Шипка. Факт е, че има само един, който се е превърнал в символ за всеки българин. Имената Шипка и Бузлуджа са емоционално свързани с всеки от нас. Само след няколко дни ще станем свидетели на поредните тържества, а всяка година на 3 март на върха идват хиляди. Вярно е, чисто формално Шипка няма пряка връзка с подписването на договора в предградията на Цариград през 1878-ма. Тук важните събития се разиграват през август предходната година, когато българските опълченци и руските воини успяват за защитят прохода от поробителите. Това участие на сънародниците ни във войната може да обясни как Шипка се превръща в символ на свободата”, каза при откриването на изложбата в РИМ – Габрово Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

снимка: РИМ – Габрово

Той сподели, че тематиката на изложбите, които се правят от ръководената от него институция, е доста специализирана – представя се последната за 19 век война между двете империи – Руската и Османската. Чавдар Ангелов напомня, че в българската история Шипка, макар чисто символично, не е само една.

„След Освобождението се появяват още няколко Шипки. Сливница по време на Сръбско-българската война. Родопската Шипка през Балканската война, когато са Родопите са освободени. През 1917 година връх Червената стена е също своеобразна Шипка. Явно войниците и офицерите, участвали във войните, черпят морални сили от българското опълчение, което става основата на формирането на новата българска войска след освобождението”, допълва Чавдар Ангелов.

снимка: РИМ – Габрово

Изложбата, която бе открита в РИМ – Габрово, представя цялата история на създаването на паметника на връх Шипка. Използвани са архивни снимки на Национален парк-музей „Шипка -Бузлуджа“, както и фотографии на Държавния архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шефът на „БКС“ няма да подава оставка, поне засега

Published

on

Управителят на Общинското предприятие „Благоустрояване“ Диян Кехайов няма да подава своята оставка, заради невъзможността да се справи с кризата със снегопочистването, сполетяла Габрово в началото на февруари. В случай обаче, че такава му бъде поискана от кмета на Габрово Таня Христова, той ще я депозира незабавно.

Това стана известно по време на брифинг за журналисти на габровския кмет, участие в което събитие за журналисти взе и самият Кехайов. Пред медиите той не можа да посочи сумата, определена от общинския бюджет, която ОП „Благоустрояване“ получава за снегопочистване през този зимен сезон, мотивирайки се с разчет.

„Осигурени са финансови средства за всички работници, инертни материали, горива, ремонтни дейности по камионите. Това е въпрос на сверка със счетоводството. Точна сума няма как да кажем в момента“, заяви управителят на Общинското предприятие „Благоустрояване“.

В отговор на журналистически въпрос Кехайов каза, че не се е справил със снегопочистването, което не е било на нивото, което очакват всички хора. Ситуацията е била анализирана. Поуките са извадени. Работи се по отстраняване на проблемния човешки фактор чрез вътрешни реогранизации, информира още той.

Според него проблемът със снегопочистването в Габрово е бил заради съвкупност от много различни фактори, като отбеляза, че може да се каже, че е и организационен, поради голямата интензивност на снеговалежа и невъзможността да се влезе във всяка една улица.

„Всеки един район е в диапазона от 20 минути до час. Минавайки веднъж автомобилът, изчиствайки улицата, времето което му е нужно да се върне да презареди с инертен материал в такъв обилен снеговалеж просто си оказа влиянието“, обясни Диян Кехайов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Той информира, че 22 от общо 26 са били окомплектованите машини с шофьори и увери, че всичките са били на терен и са чистили улиците. Според него, ако наличната техника работя по думите му „както трябва и му се иска“, без да аварират и чупят, то те биха били абсолютно достатъчни, за да се чисти Габрово от снега.

„Обилният снеговалеж, човешкият фактор, било то организационно от наша страна. Съвкупност от много фактори. Постарахме се до 48-я час да влезем във всички квартали“, каза още управителят на „Благоустрояване“.

Думите на Кехайов бяха допълнени от неговия заместник Момчил Дончев, според когото времето, когато започна снеговалежът в „час – пик“, около 16.30 ч., допълнително е забавило снегопочистващата техника за стигане до двора на „Благоустрояване“ и връщането им обратно на терен.

Според Дончев организационният проблем е по-скоро обясним с ползването на наемни работници, имащи различни способности. Той каза, че е имало забавяне и заради ремонтни дейности, тъй като техниката не е нова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица