Свържи се с нас

Новини

„Галерия“ съди Таня Христова

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Адвокатите на вестник „Галерия“ проучват възможностите вестникът да заведе дело срещу габровската кметица Таня Христова. Това разкриха за „Габрово Нюз“ от редакцията на седмичника. Причината за евентуалния иск е опитът на Христова да спечели крупна сума от издателите на вестника, който публикува скандална статия за методите на управление в Габрово.

„Който е тръгнал срещу свободата на медиите, не е прокопсал“, коментира за нашия сайт габровецът Иво Димитров от „Галерия“.

„Христова очевидно е свикнала да си живее спокойно и да прави безконтролно каквото поиска в услужлива медийна среда, каквато нездравословно явление съществува в града. Когато правихме материала, откликнахме на сигнали на граждани, включително и на подопечни на Христова от общинската администрация. Повод за задълбочената ни репортерска проверка бяха публикации в интернет, както и предаване на ТВ7, в което известният габровски общественик Калин Илиев разкри корупционните практики в общината. За съжаление на габровци и нашето проучване стигна до същите изводи, каквито констатираха Илиев и водещата на предаването Ива Николова, която също е габровка с изявена гражданска позиция.“

От „Галерия“ смятат да си търсят правата си в съда заради опита на една администраторка да постави вестника на колене.

Според редакторите на един от двата най-тиражни седмичника Христова е избрана да служи на габровци. Те смятат, че не е адекватно да се прави на обидена и наранена, когато й се припомня, че не е добра европейска практика една и съща улица да бъде разкопавана и асфалтирана в продължение на три пъти в срок от една година.

Дори днес, три месеца след като управляващите в нашия град се похвалиха с финализирането на проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда,  кръговото кръстовище около Консултативна поликлиника продължава да е разкопано, асфалтът все още не е оправен и не се знае дали някога ще бъде оправен докрай.

По време на разследването журналистите са се срещали със свои колеги, с хора от общинската и областната администрация, с политически фигури и граждани, от които са получили достатъчно сигнали са калпавата работа на кметицата. Те смятат, заедно със свои колеги от още няколко медии да започнат мащабно разследване под рубриката „Центърът на България – голямата дупка за европрограми“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

9 коментара

9 Comments

 1. Кмет пройдоха

  13.03.2015 at 11:20

  Най после! Дано разследването продължи докрай! Дано не стане като случая в Неделино!

 2. пак аз

  13.03.2015 at 11:32

  Точно пък „Галерия“ не ми е критерий за обективност. Ако те пишат против нещо или някой, по-скоро бих застанал на противната позиция!

 3. Слънчевия

  13.03.2015 at 12:00

  Сигурно, ТРЯБВА да вярваме на 100 Вести, който са се доказали като най-обективният вестник за региона и областа ли ?!? Това, че общината смърди на лайна го научиха, вече и малките деца и на всеки нормален човек му е ясно, какво отвратително задкулисие и монопол има 😉

 4. ха

  13.03.2015 at 12:15

  100 вести са обективни, че чак дрънкат

  • Бахахах

   13.03.2015 at 12:59

   Кво говориш!! Направо еталон за подмазвачество. Яко дрънкат!!

 5. бай Иван

  13.03.2015 at 13:18

  Крайно време е тази да си ходи…..Нищо не става от нея… :X :X

 6. пак аз

  13.03.2015 at 14:12

  Боже, Боже … колко мъка има по широкия свят Боже. Сега остава Мишо шамара да запее с вас и ще сте супер групичка „Плювачите“.

 7. Бимбо

  14.03.2015 at 9:00

  Когато мъжът на Кристина Патрашкова Иво Димитров плюе , значи става дума за пари.За много пари ! Но да му е просто.С 26 000 лева ще му олекне джоба за клевета.Защото истинската журналистика не е чалга и няма общо с клеветата.Какво означава „да получиш сигнал“ ? Означава ли , че получени „сигнали“ за далавери с произведения на изкуството от страна на Иво Димитров са доказателство за престъпление ? Ами ако някой по примера на самия Иво Димитров започне „мащабно разследване“ срещу него с участието на негови недоброжелатели , или засегнати в лично качество хора , това ще означава ли , че той е престъпник !!! Иво Димитров нищо добро и полезно не е направил за Габрово.Но има наглостта да каля тези , които са успешни.От позицията на ненаказуем клеветник.

 8. Калина Илиева

  14.03.2015 at 17:04

  Вестник „Галерия“ е един от най-поръчковите в цялата държава. Интересно кой им плати за тази дейност?
  А що се отнася до Ива Николова жената още преди години я видяхме колко струва и как се излагаше на дебата за кметските избори проведен на живо в ефира на БТВ.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

ПП „Българка“ е с нов директор

Published

on

Инж. Лиляна Райкова, снимка: Личен архив

Инж. Лиляна Райкова е новият директор на Природен парк „Българка“, съобщи sevlievo-online.com.

Тя е назначена от вчера, 1 април, със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, след като спечели конкурс на няколко етапа, в последния в конкуренция с други трима нейни колеги.

Инж. Райкова е бивш директор на Държавно горско стопанство в Севлиево. Работата определено й е на сърце не само защото обича гората. Баща й също е дългогодишен шеф на предприятието и вероятно обичта към гората у младата Райкова е донякъде наследена.

След като се разделя с Държавното предприятие през 2010 г., Лиляна Райкова започва частна практика. Завършила е Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство“.

Това е втори севлиевец, който сяда на директорското място в парка, информира още електронното издание. Първият бе Али Алиев, но неговото назначение през 2014 г. бе белязано със скандал и протести.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В Севлиево оказват подкрепа на нуждаещи се лица за закупуване на храна и лекарства

Published

on

До отмяна на извънредното положение Община Севлиево ще подпомага закупуването на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на всички самотно живеещи лица над 65-годишна възраст без близки, хора с трайни увреждания, които имат затруднения в самообслужването, също така самотни родители с деца до 14-годишна възраст и лица поставени под карантина.

Посещенията в дома на потребителите в делнични дни ще се извършват при спазване на противоепидемичните мерки от служителите и асистентите по патронажна грижа, а при необходимост и от доброволци.

В почивните дни в дейностите ще участват доброволци, които ще разполагат с баджове, предпазни средства и отличителни екипи.

Закупуването на продукти и медикаменти ще е със средства на нуждаещите се лица по заявка, направена за гр.Севлиево на следните телефони:
Домашен социален патронаж, всеки работен ден от 8:30 до 16:30 часа, тел.: 0675 33866 Община Севлиево, всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа, тел.: 0675 396 216 или 0675 396 145
Денонощен телефон за сигнали към Община Севлиево, тел.: 0675 396 112

За нуждаещите се от населените места в общината заявките се подават към кметовете или кметските наместници, които организират тяхното изпълнение.

В почивен ден се подават само спешни заявки на денонощния телефон за сигнали към Община Севлиево.

Националната денонощна телефонна линия за COVID-19: 02 807 87 57
Национална денонощна система за спешни повиквания: 112.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Приключи зимният мониторинг на прилепите в България

Published

on

Дейностите по зимния мониторинг на прилепите в България приключиха. Те се осъществиха от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ в рамките на изпълнението на проект за анализи и проучвания на видове и природни местообитания.

Експертите посетиха 57 пещери с регионално и европейско значение за прилепите. Сред тях се открояват и няколко изкуствени обекта, които прилепите припознават, като свои местообитания.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Често те носят характеристиките на пещери, по няколко причини: температура, влажност и заплахи/влияния – безпокойство. При сравнителния анализ на данните за числеността на видовете в местата за зимуване се установи, че отделни обекти са с изключителна концентрация на брой индивиди и видове.

Такива са: Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 25-26 000 екземпляра от 6 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида; пещерата Парниците – 2014/2015 г. – 45-46 000 индивида от 4 вида, а през 2019/2020 г. – 88-89 000 индивида от 5 вида; Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 14-15 000 индивида от 5 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида.

Установено е, че в много от традиционни пещери, в които зимуват колонии от 500 до 5000 индивида, през зимата на 2019/2020 г. липсват прилепи или същите са в много малки числености – 30-100 екземпляра.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Наблюдава се и намаляване на видовото разнообразие в отделни пещери. Причина за направените констатации вероятно са относително по-високите температури на въздуха извън пещерите, а установените стойности са с 1,5 до 3,5 градуса над нормата за сезона в подземното убежище.

Такъв пример е пещерата Иванова вода – през 2014/2015 г. температурата е била 1,5-2 градуса, през 2019/2020 г. е 3,2 градуса. Към тази група влизат и такива обекти, като Гулашката минна галерия, пещера Магурата, пещера Айна ини, пещера Самара, пещера Рупата, пещера Генчова дупка и други.

Повсеместно в типично водните пещери почти липсва вода или тя е с много малък дебит – пещера Парниците, Деветашка пещера, пещера Ледницата, пещера Варкан и други. Вероятна причина са липсата на валежи от дъжд и сняг през есенно-зимния сезон, съчетани с нетипичните относително високи температури в този период.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Голяма част от посетените обекти са подложени на редица въздействия и заплахи, като: – безпокойство от хора – иманяри, туристи; палене на огън – на входовете и във вътрешността на пещерите; замърсяване с отпадъци; инвестиционни предложения – предимно кариери за варовик и други подземни богатства; благоустрояване и неправилно управление на обектите, несъобразено с биологията и екологията на видовете прилепи.

Типичен пример са Братановата пещера и Пещерата Юбилейна – поставена метална решетка, която не отговаря на изискванията на EUROBATS. Пещера Зандана/Бисерна – пещерата е благоустроена в пълен разрез с изискванията на EUROBATS, което да гарантира зимуването и размножаването на над 7 вида прилепи. Наблюдава се намаляване числеността на зимуващите прилепи. Горният вход е почти напълно блокиран, а долният е твърде малък, което не гарантира безпрепятствено влизане и излизане на прилепите във всички стадии на развитие на видовете през летните и зимните месеци. Пещера Айна ини, Генчовата дупка и други – иманярски набези и разкопаване във вътрешността на пещерите, вандализъм и категорично безпокойство. За пещера Моровица – пещерата не е благоустроена, но често се посещава от неорганизирани туристи, които посещават Гложенския манастир. Туристи навлизат в пещерата и безпокоят прилепите, но посещението крие и риск за здравето им, тъй като пещерата е опасна за неподготвени, влизащи с маратонки.

Окончателните резултати, сравнителен анализ с данните от предходни години, както и предложения за мерки за намаляване и пълно ограничение на заплахите и въздействията в проблемни пещери, ще бъдат представени в следващите седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица