Свържи се с нас

Новини

Меглена Кунева в Габрово: НС да излезе с декларация за Шенген

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Важен знак е, че премиерът Борисов и председателят на ПЕС Станишев си стиснаха ръцете по темата Шенген. Народното събрание може да излезе с декларация по въпроса за Шенген, а българските евродепутати да са много активни в Европейски парламент. Шенген е добра възможност за обединение на политиците, защото е въпрос на сигурност и национален интерес.

Това каза на пресконференция днес в Габрово вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси и председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Меглена Кунева, информираха от щаба на политическата сила. Тя беше на посещение в града заедно със съпредседателя на Парламентарната група на РБ и заместник-председател на ДБГ Найден Зеленогорски и с другия си заместник депутатът от бюджетната комисия Димитър Танев.

Не може Европа на две скорости по отношение на закрилата срещу тероризъм, защото това не е изгодно за страната ни, категорична бе Кунева и подчерта, че България е изпълнила техническите критерии за влизането в Шенген, но трябва да има по- силно послание към общественото мнение в страните, които бавят приемането ни. Ние трябва да сме в общата мрежа на сигурност, подчерта Кунева, като добави, че Шенген ще наложи допълнителни стандарти за отлична работа и на Гранична полиция, и на разузнаването. По думите й ЕС би имал полза от влизането на България, не само заради сигурността, но и защото в граничните райони на Европа, които са с динамично икономическо развитие, живеят 50 милиона европейци.

Първите сто дни на правителството бяха дни за стабилизация на държавата, но избирателите вече очакват устойчиви реформи и промени и няма да се примирят с нищо по-малко. Освен Шенген, но и съдебната реформа, антикорупционните мерки, върховенството на закона, сигурността и антитерористичната закрила са сериозни сфери, в които не може да няма реформи, каза Кунева и отбеляза като негативен факт, че от 2007 г. единственото, което България прави в евроинтеграцията си, е да транспонира директиви.

На въпрос за сигурността в страната Кунева отговори, че близостта на Ислямска държава и военните действия в Украйна пренареждат приоритети на България и категорично потвърждава ангажимента към ЕС и НАТО. През нашето членство в двата съюза се гарантира повече сигурност, а когато има сигурност, има и инвестиции, каза Кунев. Тя подчерта ролята на върховенството на закона и антикорупционните мерки за икономическия растеж и даде пример с Румъния, където съдебната реформа и антикорупционната стратегия намаляват безработицата до 4 %, а ръстът на БВП е 4 пъти по-голям от българския.

Кунева даде висока оценка на работата на структурата на „Движение България на гражданите“ в Габрово. Много съм впечатлена от усилията и новите членове и ще искам пълна подкрепа от ДБГ и РБ за областни ни координатор Нели Недева. Считам, че повече жени в политиката ще дадат повече стабилност и сигурност на страната, но и на РБ, каза още вицепремиерът Кунева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Кола се удари в автобусна спирка в Габрово (снимки)

По чудо няма пострадали.

Published

on

Тежък пътен инцидент стана днес, 9 юли, в района на Шиваров мост в Габрово, научи от свои отлично осведомени източници „Габрово Нюз“. Лек автомобил „Ситроен“ се удари в автобусната спирка, която е в посока центъра.

Цяло чудо е, че няма пострадали или ранени хора, тъй като произшествието е станало във време, когато обикновено повечето хора се прибират от работа и използват градския транспорт. Катастрофата се е случила малко преди 17.00 часа.

Водачът на автомобила, който по неофициална информация е възрастен мъж, се е движел по ул.“Капитан Дядо Никола“, завивайки наляво към кръговото кръстовище.

По неизвестни засега причини е изгубил контрол над управляваната от него кола, която е „прелетяла“ през тротоара, оставяйки диря след себе си от масло, и се е блъснал автобусната спирка, където за щастие не е имало граждани, чакащи автобус от обществения транспорт.

На мястото веднага се отзова екип на полицията, който описа щетите, извърши оглед на произшествието и взе отношение по инцидента, видя репортер на „Габрово Нюз“, посетил мястото на катастрофата, минути след настъпването й.

Взетата проба за алкохол на водача е отрицателна. Той е бил транспортиран до МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където да бъде прегледан. Контактен е. Пътувал е сам в автомобила. Вероятно е използвал обезопасителен колан. Въздушната възглавница на автомобила се е задействала.

Причините и механизмът на възникване на пътнотранспортното са в процес на установяване. Екип на „Пътна полиция“ посети и обслужи по служебен ред произшествието. Очаквайте още подробности по случая на по-късен етап.

*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Публично обсъждане на отчета за касово изпълнение на Бюджет 2019

Published

on

Председателят на Общински съвет – Габрови и кметът на Габрово канят жителите, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, граждански сдружения, общински съветници, ръководители на бюджетни звена и други заинтересовани лица, да вземат участие в публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета за 2019 г. на Община Габрово.

Събитието ще се проведе следващия четвъртък, 16 юли, от 17.30 часа в Ритуална зала на Община Габрово.

Материалите са на разположение в Центъра за информация и услуги на гражданите в сградата на общинската администрация на хартиен носител. Можете да ги намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за движение ул.“Скобелевска“ в петък

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В петък, 10 юли, във връзка със строително-ремонтни работи в района, в рамките на работния ден, временно ще бъде затворена за движение ул. „Скобелевска“, в участъка от хотел Балкан до ул. „Съзаклятие“.

Самата ул. „Съзаклятие“ ще бъде достъпна за движение. Считано от 08.30 часа до приключване на ремонтите работи, движението на автобусите от масовия градски транспорт, преминаващи по ул. „Скобелевска“ и пл. Възраждане, ще бъде пренасочено по ул. „Юрий Венелин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица