Свържи се с нас

Новини

Фактите, които всяка жена трябва да знае за вътрематочните спирали

Published

on

усмивка истинска

Вътрематочните спирали са дълготрайни, обратими контрацептивни средства с изключително висока ефективност. Въпреки това, много често те биват пренебрегвани от жените, основно заради по-високата първоначална инвестиция, която се налага да направят в сравнение с другите контрацептивни средства. Дали обаче в дългосрочен план спиралите не са най-изгодното решение? Подходящи ли са за всеки? Ето някои основни факти за спиралите, които всяка жена трябва да знае преди да направи избор за контрацептивно средство.

1. Има различни видове спирали. Всички вътрематочни спирали представляват малки, Т-образни устройства, които се поставят през маточната шийка в матката на жената от специалист гинеколог. Съществуват много на брой разновидности и марки спирали, всички с различни ефекти. Една част са хормонални – те отделят хормона прогестин, който потиска овулацията и така предотвратява зачеването. Нехормоналните средства притежават медна нишка , която предизвиква промяна в химичната среда на матката и така убива сперматозоидите. Сред тях са и спиралите с благородни метали, които се отличават със значително по-голяма устойчивост и малко нежелани ефекти.

2. Спиралата е едно от най-ефективните контрацептивни средства. Това се дължи до голяма степен на факта, че възможността за неправилна употреба е напълно елиминирана. Няма опасност от пропускане на прием, както е при таблетките, няма как да забравите да си я набавите, а освен това не трябва да се чака дълго време, за да се прояви контрацептивният ефект. Медните спирали могат да се използват и като средство за спешна контрацепция, ако се поставят до5 дни след секс без предпазни средства.

3. Спиралите НЕ предпазват от болести предавани по полов път. Ако нямате постоянен сексуален партньор, или пък ако той има нелекувана полово предавана инфекция, е необходимо да използвате презерватив, независимо дали използвате вътрематочна спирала или друг контрацептив.

4. Спиралите изискват по-голяма първоначална инвестиция. Стойността на спиралата, заедно с поставянето й, значително надвишава тази на другите контрацептивни средства. Тази инвестиция, обаче е еднократна, а контрацептивното действие, в зависимост от типа спирала може да продължи до 10 години, особено когато става дума за спирали със златно покритие.

5. Спиралите вече се препоръчват за употреба и при подрастващи. През септември тази година Американската Педиатрична Асоциация публикува следното изявление „Дълготрайните обратими контрацептивни средства, включително вътрематочните спирали трябва да се разглеждат като първостепенен избор за контрацепция при юноши“. Този контрацептивен метод елиминира риска от неправилна употреба, и тъй като повечето тийнейджъри нямат намерение да забременеят в рамките на следващите 10 години, той се явява и икономически изгоден.

6. Спиралите не предизвикват аборт. Някои консервативни организации отричат използването на вътрематочни спирали, защото според тях тези устройства действат предизвиквайки аборт. Това разбира се не е вярно. Спиралите упражняват своето действие не позволявайки на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката, като или ги убиват, или правят цервикалния секрет твърде гъст, за да може да премине сперматозоидът.

7. Менструацията ви може да намалее. В зависимост от вида на вътрематочната спирала, след поставянето й менструацията може да намалее или да изчезне за определен период. Това се отнася основно за хормоналните спирали. Ако липсата на менструация ще ви обезпокои поради съмнение за евентуална бременност, е по-добре да се насочите към спирала без хормонално действие.

8. А може и да се засили. След поставяне на спирала може да се появи извънменструално кървене, както и засилена менструация. Хормоналните спирали намаляват обема на кървенето, медните до засилват, спиралите с благороден метал имат неутрален ефект.
„За всеки нов метод за контрацепция, аз насърчавам пациентите да дадат на тялото си между три и шест месеца за адаптация“ съветва д-р Черил Частейн от Центъра за Женско Здраве „South Wind“ в Уичита, Канзас. „Засиленото менструално кървене и спазми асоциирани със спиралите, най-често отшумяват след този период.“

9. Поставянето може да е дискомфортно. Според повечето гинеколози степента на дискомфорт, по време на поставянето на спиралата варира в зависимост от индивидуалната толерантност и очакванията на пациентката, както и зависи от уменията на специалиста, който извършва манипулацията.
„Трябва да планирате някой да ви придружи до вкъщи след процедурата, може да използвате болкоуспокояващи тъй като е възможно да имате спазми в продължение на няколко дни. Ако имате кървене или други симптоми, особено силна болка, повръщане, или повишена температура, трябва да се свържете с вашия лекар“ съветват специалистите.

10. Не е опасно, ако премахнете спиралата след препоръчителния период. Повечето производители указват периоди за премахване на спиралата, които варират между 3 и 10 години. Ако не премахнете спиралата в този период тя няма да ви навреди, но ще се увеличи риска от нежелана бременност, особено при използване на хормонална спирала. Това с особена сила важи за спиралите с благороден метал /злато/, където корозията е практически липсваща.

11. Спиралите нямат дългосрочен ефект върху фертилитета. На практика възможността за зачеване се възвръща автоматично с премахването на спиралата.

12. Спиралите са съвместими с кърменето. Спиралите са особено препоръчителни за кърмещи жени, не само заради надеждността и дълготрайния си ефект, но и защото не оказват влияние върху количеството и качеството на кърмата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

500 първокурсници се записаха в ТУ – Габрово

Published

on

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, информираха от висшето учебно заведение.

През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени.

40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

Според представители на ТУ – Габрово има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември.

Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на интернет страницата на ТУ – Габрово – секция „Прием“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Четири училища ще изградят СТЕМ – центрове

Published

on

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери, в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Четири училища от област Габрово са с одобрени проекти по националната програма, общата стойност на които е 584 000 лв. Това са Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” – 266 000 лв, II ОУ “Неофит Рилски” – Габрово – 218 000 лв, НГПИ Тревненска школа – 50 000 лв и ПГИ “Рачо Стоянов” Дряново – 50 000 лв.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките.

Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: България се превърна в мафиотска държава!

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Published

on

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България.

Това според мнението на Елена Йончева (както и според голяма част от протестиращите) не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от ЕС.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си.

Българският евродепутат е убедена, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. Връзките с Лукойл предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България.

Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата […] борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му.

Йончева припомня, че председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица