Свържи се с нас

Новини

Санирането на сградите не е безплатно, предупреди Мая Манолова

Левицата предлага създаването на граждански комитети за наблюдение

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подкрепяме санирането на жилища. Ползите са безспорни, но сме много притеснени от начина, по който стартира и се реализира тази национална програма. На хората ясно трябва да им се каже, че това не е безплатно. Санирането всъщност ще го платим абсолютно всички от джоба си, защото този 1 милиард  лева идва от кредит, който ще трябва да връщаме всички български граждани. Това заяви в Габрово депутатът от БСП лява България Мая Манолова.

По думите й не е ясно защо е бил приет критерият с 36 апартамента в жилищна сграда, която да бъде допустима по програмата, тъй като това изключва не само цели квартали и сгради, нуждаещи се от саниране, но и цели общини. „Защото има цели общини, в които няма по-големи панелни жилища, с над 36 апартамента“, обясни Манолова.

Според нея притеснителен е и възприетият принцип, за печелене на проекти за саниране, първият по време – първи по право. „Разполагаме с информация, която ще оповестим публично, че кметовете на ГЕРБ са били предварително на ясно с изискванията за саниране, т.е. с така нар. методически указания, което означава, че първи ще бъдат точно този, които управляващите от ГЕРБ са решили“, поясни народният представител от левицата.

По информация на Манолова дори ресурсът по програмата е бил разпределен вече по общини. „Тъй като става дума за държавни средства, според мен тук трябва да има граждански контрол. Това, което ще предложа е да има граждански комитети по наблюдение, защото това са парите на всички български граждани – не са парите на ГЕРБ и правителството. Трябва да е ясно по какъв начин тези средства ще бъдат разпределяни, как ще се определя кои ще спечелят и ще бъдат санирани“, каза тя.

Мая Манолова постави въпроса дали ще бъде стимулирано влагането на български материали в санирането на сградите или ще бъде подкрепен вносът на такива. „Как ще бъдат определяни фирмите – изпълнители? Дали ГЕРБ няма да си осигурят допълнителна финансова подкрепа на гърба на гражданите, чрез определянето на фирмите, извършващи санирането?“

Според нея скандално е още и това, че депутати от ГЕРБ и симпатизанти на партията, са се превърнали в рекламни лица на националната кампания, обикаляйки по домовете на гражданите, афиширайки в нейна полза. „ГЕРБ не си вършат пряката работа, а се изявяват като рекламни агенти, превръщайки програмата от национална в партийна, което навява на мисълта, че тази програма ще бъде използвана с предизборни цели от страна на управляващите“, каза в заключение Мая Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. някой

    12.02.2015 at 16:33

    личи си тук кой е депутат и кой – не.
    тая дето е тукашна любовница на съсела нещо се е свила, щото пък тия двамата са му контра, пък са и депутати. 🙂 така е сред комунистите – те те убеждават, че сме равни, ама някак не е така….. 🙂 (дори и сред свои) МЕКЕРЕТА, кво да прайш…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Кола се удари в автобусна спирка в Габрово (снимки)

По чудо няма пострадали.

Published

on

Тежък пътен инцидент стана днес, 9 юли, в района на Шиваров мост в Габрово, научи от свои отлично осведомени източници „Габрово Нюз“. Лек автомобил „Ситроен“ се удари в автобусната спирка, която е в посока центъра.

Цяло чудо е, че няма пострадали или ранени хора, тъй като произшествието е станало във време, когато обикновено повечето хора се прибират от работа и използват градския транспорт. Катастрофата се е случила малко преди 17.00 часа.

Водачът на автомобила, който по неофициална информация е възрастен мъж, се е движел по ул.“Капитан Дядо Никола“, завивайки наляво към кръговото кръстовище.

По неизвестни засега причини е изгубил контрол над управляваната от него кола, която е „прелетяла“ през тротоара, оставяйки диря след себе си от масло, и се е блъснал автобусната спирка, където за щастие не е имало граждани, чакащи автобус от обществения транспорт.

На мястото веднага се отзова екип на полицията, който описа щетите, извърши оглед на произшествието и взе отношение по инцидента, видя репортер на „Габрово Нюз“, посетил мястото на катастрофата, минути след настъпването й.

Взетата проба за алкохол на водача е отрицателна. Той е бил транспортиран до МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където да бъде прегледан. Контактен е. Пътувал е сам в автомобила. Вероятно е използвал обезопасителен колан. Въздушната възглавница на автомобила се е задействала.

Причините и механизмът на възникване на пътнотранспортното са в процес на установяване. Екип на „Пътна полиция“ посети и обслужи по служебен ред произшествието. Очаквайте още подробности по случая на по-късен етап.

*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Публично обсъждане на отчета за касово изпълнение на Бюджет 2019

Published

on

Председателят на Общински съвет – Габрови и кметът на Габрово канят жителите, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, граждански сдружения, общински съветници, ръководители на бюджетни звена и други заинтересовани лица, да вземат участие в публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета за 2019 г. на Община Габрово.

Събитието ще се проведе следващия четвъртък, 16 юли, от 17.30 часа в Ритуална зала на Община Габрово.

Материалите са на разположение в Центъра за информация и услуги на гражданите в сградата на общинската администрация на хартиен носител. Можете да ги намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за движение ул.“Скобелевска“ в петък

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В петък, 10 юли, във връзка със строително-ремонтни работи в района, в рамките на работния ден, временно ще бъде затворена за движение ул. „Скобелевска“, в участъка от хотел Балкан до ул. „Съзаклятие“.

Самата ул. „Съзаклятие“ ще бъде достъпна за движение. Считано от 08.30 часа до приключване на ремонтите работи, движението на автобусите от масовия градски транспорт, преминаващи по ул. „Скобелевска“ и пл. Възраждане, ще бъде пренасочено по ул. „Юрий Венелин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица