Свържи се с нас

Новини

Промени и избори – приоритети на Реформаторския блок за 2015 г.

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Съдебната власт, здравеопазването, образованието и инфраструктурата, подлежат на сериозни реформи, които са приоритет на правителството. За местните избори по никакъв начин не можем да адмирираме формално сътрудничество с БСП, ДПС и с партиите, подкрепили правителството „Орешарски“. Имаме амбициите да се представим добре на местните избори и да спечелим 6-7 областни центъра в 40 -50 малки и средни Общини. Реформаторският блок залага на стабилни реформи и доверие за местните избори, които ще се проведат през септември.“

Това заяви в Габрово съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок Найден Зеленогорски. На пресконференцията с журналисти той каза ясно, че за да бъде една страна стабилна  икономически и финансово са нужни незабавни реформи в справянето с кризата в институциите и общините, и малките населени места.

„Габрово е град, за който с изключително значение са инфраструктурните проекти. Тунелът Шипка е приоритет не само за града, но и страната. От важност за Северния край е магистрала „Хемус“, а в Северозападна България е пътят Велико Търново – Русе. Трябва да се привлекат нови инвеститори, които да подпомогнат за създаване на нови работни места. Пример за това са заводите в Севлиево. Много габровци ежедневно пътуват дотам. Ако се отвори такъв тип предприятие градът би могъл да задържи повече хора и да подпомага развитието им“, каза  Зеленогорски.

В последните седмици съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок е провел срещи, както със синдикати, така и с министър Московски за предложенията как да се избегнат неудобствата на пътниците на БДЖ, които остават без осигурен превоз. По думите му в кратки срокове ще бъдат намерени решения за излизане от кризата, а за това е нужна необходимата институционална комуникация.

„Не може да очакваш от една сфера с приходи, които са 2 % от разходите й, да действа стабилно. Тук важи и поговорката „Три пъти мери и един път режи“. БДЖ и пощите са важни за населението и необходими. А пощите са част от селата. Ако ги няма те бавно и полека вървят към замиране“, коментира той.

Според него съдебната реформа търпи последните месеци критика, а дори и високопоставени лица, работещи там изказват възмущение и безпомощност да се справят със ситуациите на несправедливост. „Не може страната да има добър облик, когато дори едно учреждение не работи правилно, а в България всички са на това ниво.“

Здравеопазването и образованието са следващите стъпки, които трябва да се правят променят, а с наближаването на изборите, се отличава и неграмотността, която все още държи висок процент и не може да се преодолее.

Едно от предложенията за местните избори е да се гласува не за числа, а за партия, за да може да се прочете името на подкрепяната партия, както и създаване на преброителни центрове, за да има прозрачно гласуване.

Пенсионната реформа е също на дневен ред и Реформаторският Блок внасят своята отговорност, информира още Найден Зеленогорски.

„Надяваме се с колегите от ГЕРБ и Патриотичния фронт да предложим вариант за актуализирана пенсионна реформа, с тристълбовия модел, която трябва да се актуализира, така че да се отчетат всички икономически и демографски тенденции. За съжаление демографската картина в България не е добре и със сигурност ще се влошава. Колкото повече работещи плащат осигуровки, толкова повече ще има осигурени пари за пенсии. Малко повече от един работник издържат един пенсионер. В държавите, към които се стремим отношението е 5:1. Пет работника, издържат един пенсионер, а ето защо там пенсиите са по-високи.

Ние ще направим необходимото до края на март да актуализираме тази пенсионна реформа. Ние сме удовлетворени от дебата за частни и държавни пенсионни реформи, част от предложение на Министерството на финансите за промяна в кодекса за социално осигуряване, което скоро ще стане факт и ще бъде в тази реформа. Опасенията на хората, които са във втория стълб са, че спестяванията им могат да се прелеят в голямото НОИ и оттам да изчезнат. Ние ще се постараем те да отиват в сребърния фонд, за да не бъдат похарчени и когато решат да се върнат в универсален фонд.“

„Представихме се добре на парламентарните избори и сега се надяваме да постигнем още по-голям успех и на местните избори, а защо не и в Община Габрово и в област Габрово. Имаме добър потенциал и добри възможности и с хората, които ни подкрепят и кандидатите, зад които заставаме искаме да имаме едно по- добро управление.“

Възможно е на места да „реформаторите“ да имат единни кандидати с ГЕРБ, като е възможно да се явят само блок, да си партнират с Патриотичния фронт или с други десноцентриски, или патриотични организации.

„Ще разчитаме на представителите на общините, защото във всичките 264 общини, има различен проблем. На места не би могло да се получи напрежение, с което да разклати коалицията. Ще наложим такава стратегия, с която да има чиста битка, защото в България хора се нагледаха на компромати, черни кампании и очакват повече решения на техните проблеми и повече позитивизъм.

Никой политически проект не е успявал да оцелее и да се развие дълго без да е добре представен в местната власт. Нека да дадем шанс на местните организации да предложат най-разумния вариант. Ние сме с ясното съзнание, че трябва да се представим добре на изборите и колегите не трябва да ревнуват, и няма нищо по- добро от това”, добави в заключение още Заленогорски.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица