Свържи се с нас

Новини

Световният шампион по киокушин Валерия Лозанова: Всичко е пред мен!

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Първа се върна Валерия Лозанова от първенството на планетата по киокушин за юноши и девойки, провело се в центъра по бойни изкуства в Москва. Тя се занимава повече от 7 години с карате и до този момент е спечелила 5 купи, 20 златни и 2 сребърни медала от първенства. В кариерата си има само едно 3-то място по Ката. През новата година тя е още по-амбицирана и си пожелава успех в новата категория до 50 кг., в която и предстои да се състезава. Ето какво сподели още в интервюто, което даде специално за „Габрово Нюз“:

– От колко време тренираш този вид спорт и ще ни разкажеш ли малко повече за него?
В.Л.: Тренирам повече от 7 години. Всъщност това е най- чистата форма на карате. Името на стила идва от Kyoku, което в превод е краен, пределен; Shin, истина и Kai е организация. И оттук и Киокушинкай, името на стила карате. При играта имаш цялата свобода на ударите в различни части от тялото. В някои състезания се налагат забрани за места, където нямаш право да удряш, но това си го решават самите организатори на различните срещи.

– Кой те насочи точно към този вид спорт?
В.Л.: Всичко започна от моята братовчедка, която е по-голяма от мен. От този момент аз реших, че това е моят спорт и искам да се състезавам точно тук. Затова и предприех крачката да се запиша. Макар на околните да не им се вярваше, че ще издържа повече от две седмици, ето вече 7-ма година не се отказвам и продължавам да трупам успехи.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– От тази година си възпитаничка на Априловската гимназия, как съчетаваш спорта и учебния материал?
В.Л.: Трудно ми е. Понякога пренебрегвам училището за сметка на тренировките. Преди години ходех и на танци, но няма как да успявам и с трите, и затова спрях танците, защото тук се чувствам себе си.

Някой друг от семейството ти практикува ли такъв тип спорт?
В.Л.: Баща ми се занимава кикбокс.

-На какво се дължат успехите ти, кои твои качества ти помагат най- много?
В.Л.: На упоритостта ми и това да не се отказвам въпреки трудните моменти. Имала съм период, в който спрях тренировки за три месеца, но благодарение на моя треньор Красимир Илиев се върнах в залата. И до този момент не ми е минавала мисълта да се откажа отново, защото знам на какво съм способна. Последните месеци, от септември насам, съм имала всеки месец състезание и това се оказа голямо напрежение за самата мен. Преодолявам трудностите!

– От кога си в Националния ни отбор по киокушин?
В.Л.: От 2014 година официално съм в отбора, след като дълго са наблюдавали моите срещи и изяви, а също така са взели в предвид факта, че нямам загуба в България на подобни спортни форуми.

– Разкажи ни за най-голямото постижение, както за теб, така и за клуб „Надежда”, за който се състезаваш?
В.Л.: Заминахме за руската столица на 17 декември. На много голям форум участвах и за мен беше голяма чест да бъда там. Един ден по-рано пристигнахме там, за да можем да свикнем с обстановката, както и да имаме време за подготовка. На четвъртфинала победих с ипон (чиста победа), моята противничка от Украйна, а в битката за място на финала спечелих с вазари (половин точка). Моя претендентка бе рускинята Дария Асеева. В спора за първото място взех реванш от рускинята Юлия Сухорукова, от която имам загуба на финала на Европейското първенство в края на ноември в Самоков. Всъщност след като направих вазари аз получих световната титла.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– Кое те впечатли най-силно в Москва?
В.Л.: Обстановката, градът. Нямахме много време да разглеждаме забележителности, но имах възможността да видя Червения площад. Нашата цел бе състезанието и се бяхме съсредоточили върху него. Конкуренцията беше много силна и това допълнително създаваше напрежение, когато знаеш, че има 500 участника.

– Родителите ти стоят със сигурност плътно зад теб, какви съвети ти дадоха преди да заминеш?
В.Л.: Най-вече надъхване, което е нужно винаги преди състезание и със сигурност подкрепа.

– Каква е твоята цел и за какви върхове мечтаеш?
В.Л.: Всичко е пред мен! Още много успехи и все същата силна амбиция!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица