Свържи се с нас

Новини

Световният шампион по киокушин Валерия Лозанова: Всичко е пред мен!

Published

on

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Първа се върна Валерия Лозанова от първенството на планетата по киокушин за юноши и девойки, провело се в центъра по бойни изкуства в Москва. Тя се занимава повече от 7 години с карате и до този момент е спечелила 5 купи, 20 златни и 2 сребърни медала от първенства. В кариерата си има само едно 3-то място по Ката. През новата година тя е още по-амбицирана и си пожелава успех в новата категория до 50 кг., в която и предстои да се състезава. Ето какво сподели още в интервюто, което даде специално за „Габрово Нюз“:

– От колко време тренираш този вид спорт и ще ни разкажеш ли малко повече за него?
В.Л.: Тренирам повече от 7 години. Всъщност това е най- чистата форма на карате. Името на стила идва от Kyoku, което в превод е краен, пределен; Shin, истина и Kai е организация. И оттук и Киокушинкай, името на стила карате. При играта имаш цялата свобода на ударите в различни части от тялото. В някои състезания се налагат забрани за места, където нямаш право да удряш, но това си го решават самите организатори на различните срещи.

– Кой те насочи точно към този вид спорт?
В.Л.: Всичко започна от моята братовчедка, която е по-голяма от мен. От този момент аз реших, че това е моят спорт и искам да се състезавам точно тук. Затова и предприех крачката да се запиша. Макар на околните да не им се вярваше, че ще издържа повече от две седмици, ето вече 7-ма година не се отказвам и продължавам да трупам успехи.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– От тази година си възпитаничка на Априловската гимназия, как съчетаваш спорта и учебния материал?
В.Л.: Трудно ми е. Понякога пренебрегвам училището за сметка на тренировките. Преди години ходех и на танци, но няма как да успявам и с трите, и затова спрях танците, защото тук се чувствам себе си.

Някой друг от семейството ти практикува ли такъв тип спорт?
В.Л.: Баща ми се занимава кикбокс.

-На какво се дължат успехите ти, кои твои качества ти помагат най- много?
В.Л.: На упоритостта ми и това да не се отказвам въпреки трудните моменти. Имала съм период, в който спрях тренировки за три месеца, но благодарение на моя треньор Красимир Илиев се върнах в залата. И до този момент не ми е минавала мисълта да се откажа отново, защото знам на какво съм способна. Последните месеци, от септември насам, съм имала всеки месец състезание и това се оказа голямо напрежение за самата мен. Преодолявам трудностите!

– От кога си в Националния ни отбор по киокушин?
В.Л.: От 2014 година официално съм в отбора, след като дълго са наблюдавали моите срещи и изяви, а също така са взели в предвид факта, че нямам загуба в България на подобни спортни форуми.

– Разкажи ни за най-голямото постижение, както за теб, така и за клуб „Надежда”, за който се състезаваш?
В.Л.: Заминахме за руската столица на 17 декември. На много голям форум участвах и за мен беше голяма чест да бъда там. Един ден по-рано пристигнахме там, за да можем да свикнем с обстановката, както и да имаме време за подготовка. На четвъртфинала победих с ипон (чиста победа), моята противничка от Украйна, а в битката за място на финала спечелих с вазари (половин точка). Моя претендентка бе рускинята Дария Асеева. В спора за първото място взех реванш от рускинята Юлия Сухорукова, от която имам загуба на финала на Европейското първенство в края на ноември в Самоков. Всъщност след като направих вазари аз получих световната титла.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– Кое те впечатли най-силно в Москва?
В.Л.: Обстановката, градът. Нямахме много време да разглеждаме забележителности, но имах възможността да видя Червения площад. Нашата цел бе състезанието и се бяхме съсредоточили върху него. Конкуренцията беше много силна и това допълнително създаваше напрежение, когато знаеш, че има 500 участника.

– Родителите ти стоят със сигурност плътно зад теб, какви съвети ти дадоха преди да заминеш?
В.Л.: Най-вече надъхване, което е нужно винаги преди състезание и със сигурност подкрепа.

– Каква е твоята цел и за какви върхове мечтаеш?
В.Л.: Всичко е пред мен! Още много успехи и все същата силна амбиция!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица