Свържи се с нас

Новини

Световният шампион по киокушин Валерия Лозанова: Всичко е пред мен!

Published

on

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Първа се върна Валерия Лозанова от първенството на планетата по киокушин за юноши и девойки, провело се в центъра по бойни изкуства в Москва. Тя се занимава повече от 7 години с карате и до този момент е спечелила 5 купи, 20 златни и 2 сребърни медала от първенства. В кариерата си има само едно 3-то място по Ката. През новата година тя е още по-амбицирана и си пожелава успех в новата категория до 50 кг., в която и предстои да се състезава. Ето какво сподели още в интервюто, което даде специално за „Габрово Нюз“:

– От колко време тренираш този вид спорт и ще ни разкажеш ли малко повече за него?
В.Л.: Тренирам повече от 7 години. Всъщност това е най- чистата форма на карате. Името на стила идва от Kyoku, което в превод е краен, пределен; Shin, истина и Kai е организация. И оттук и Киокушинкай, името на стила карате. При играта имаш цялата свобода на ударите в различни части от тялото. В някои състезания се налагат забрани за места, където нямаш право да удряш, но това си го решават самите организатори на различните срещи.

– Кой те насочи точно към този вид спорт?
В.Л.: Всичко започна от моята братовчедка, която е по-голяма от мен. От този момент аз реших, че това е моят спорт и искам да се състезавам точно тук. Затова и предприех крачката да се запиша. Макар на околните да не им се вярваше, че ще издържа повече от две седмици, ето вече 7-ма година не се отказвам и продължавам да трупам успехи.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– От тази година си възпитаничка на Априловската гимназия, как съчетаваш спорта и учебния материал?
В.Л.: Трудно ми е. Понякога пренебрегвам училището за сметка на тренировките. Преди години ходех и на танци, но няма как да успявам и с трите, и затова спрях танците, защото тук се чувствам себе си.

Някой друг от семейството ти практикува ли такъв тип спорт?
В.Л.: Баща ми се занимава кикбокс.

-На какво се дължат успехите ти, кои твои качества ти помагат най- много?
В.Л.: На упоритостта ми и това да не се отказвам въпреки трудните моменти. Имала съм период, в който спрях тренировки за три месеца, но благодарение на моя треньор Красимир Илиев се върнах в залата. И до този момент не ми е минавала мисълта да се откажа отново, защото знам на какво съм способна. Последните месеци, от септември насам, съм имала всеки месец състезание и това се оказа голямо напрежение за самата мен. Преодолявам трудностите!

– От кога си в Националния ни отбор по киокушин?
В.Л.: От 2014 година официално съм в отбора, след като дълго са наблюдавали моите срещи и изяви, а също така са взели в предвид факта, че нямам загуба в България на подобни спортни форуми.

– Разкажи ни за най-голямото постижение, както за теб, така и за клуб „Надежда”, за който се състезаваш?
В.Л.: Заминахме за руската столица на 17 декември. На много голям форум участвах и за мен беше голяма чест да бъда там. Един ден по-рано пристигнахме там, за да можем да свикнем с обстановката, както и да имаме време за подготовка. На четвъртфинала победих с ипон (чиста победа), моята противничка от Украйна, а в битката за място на финала спечелих с вазари (половин точка). Моя претендентка бе рускинята Дария Асеева. В спора за първото място взех реванш от рускинята Юлия Сухорукова, от която имам загуба на финала на Европейското първенство в края на ноември в Самоков. Всъщност след като направих вазари аз получих световната титла.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

– Кое те впечатли най-силно в Москва?
В.Л.: Обстановката, градът. Нямахме много време да разглеждаме забележителности, но имах възможността да видя Червения площад. Нашата цел бе състезанието и се бяхме съсредоточили върху него. Конкуренцията беше много силна и това допълнително създаваше напрежение, когато знаеш, че има 500 участника.

– Родителите ти стоят със сигурност плътно зад теб, какви съвети ти дадоха преди да заминеш?
В.Л.: Най-вече надъхване, което е нужно винаги преди състезание и със сигурност подкрепа.

– Каква е твоята цел и за какви върхове мечтаеш?
В.Л.: Всичко е пред мен! Още много успехи и все същата силна амбиция!

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица