Култура, Новини|05.01.2015 14:03

Богоявление в Етъра

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 6 януари от 9.00 ч. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово ще се отпразнува Богоявление или Йордановден. Това е храмовият празник на етърската църква „Свето Богоявление“ и ще бъде раздаден курбан за здраве на посетителите на комплекса.

В българската народна традиция празникът Богоявление е свързан с вярата в очистителната, лечебна и магическа сила на водата. След черковната служба на самия празник става тържественото кръщаване на водата с кръст и молитва.

Свещеникът хвърля дървен кръст в река Сивек и мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Който пръв стигне до кръста и го върне на свещеника, получава от него благослов и се смята, че той ще бъде здрав през цялата година. Хората са вярвали, че там, където е паднал кръстът, водата става лековита.

В навечерието на Богоявление се приготвя трапезата за празника. Поставят се само постни ястия – прясна пита, постни сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино. Обредната трапеза се прекадява за трети път след Бъдни вечер и Сурва (Васильовден), за да се отбележи края на „Мръсните дни“ и да се прогонят злите сили.

На трапезата се слага недогорялата свещ от Васильовден (втората кадена вечер), а орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае каква ще бъде годината.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар