Свържи се с нас

Култура

Концертът „Следи“ възроди духа на Манол Цоков и Суинг Дикси Бенд

Published

on

снимка: Елиза Божидарова - Цокова

снимка: Елиза Божидарова – Цокова

Трудно се пише за събитие,  докоснало и развълнувало толкова много сърцата на хората, още по – трудно е да предадеш емоцията на всички, които в събота вечер изпълниха до краен предел зала „Възраждане“, за да си спомнят, за да съпреживеят концерта „Следи“, в памет на Манол Цоков.

Снощи Габрово беше джаз!

Снощи Габрово беше отново със своя Маестро!

Снощи  габровци възкресиха духа на  Суинг Дикси бенд!

Публикуваме мнения на трима габровци,  които по – свой неповторим начин са предали Чудото, което се случи снощи в залата.

снимка: Елиза Божидарова - Цокова

снимка: Елиза Божидарова – Цокова

Калин Илиев – писател и драматург

До всички приятели!
В цялата страна преживяваме дни, в които българска култура протестира, в непосилен опит да възвърне собственото си уважение.
Габровци традиционно се включиха в тази кауза по свой неповторим начин. Възкресиха духа на „убития” преди няколко години СУИНГ ДИКСИ БЕНД – Габрово, на музиката, която изигра не малка роля, за да бъде Габрово модерен и запомнящ се град, на музиката, която даде упование на десетки български музиканти.
На 13 декември в зала „Възраждане”, в памет на почетния гражданин на Габрово и дългогодишен ръководител на формацията – маестро Манол Цоков, се проведе паметен концерт. Залата не можа да побере стотиците почитатели. Тържественото и елегично събитие бе организирано от „Клуб на будителите” – Габрово, подпомогнато от множество спонсори и доброволци. Участие взеха звезди на българския джаз, ветерани от бившия оркестър, музиканти и певци от града.
„Убийците” на култовия за поколения габровци СУИНГ ДИКСИ БЕНД са партийни пришълци – скакалци. Макар и днес все още да управляват града и областта, не посмяха да се появят в залата. Там бяха гражданите.

снимка: Елиза Божидарова - Цокова 

Татяна Цанкова – директор ДХС – Габрово

Тази вечер в Габрово се случи чудо! Зала „Възраждане“ се оказа тясна за любителите на джаза и почитатели на личността на Маестро Манол Цоков. Всички места бяха заети, по стъпалата имаше насядали и правостоящи до стените, дори в коридора имаше хора, които нямаше как да влязат. Концертът (с участието на елитни музиканти от Габрово и страната), организиран от Клуба на будителите и подпомогнат финансово от много габровски фирми, продължи 4 часа (ЧЕТИРИ ЧАСА)! Не зная друго събитие, в последните 25 години, което да е събирало толкова много публика!

снимка: Елиза Божидарова - Цокова

снимка: Елиза Божидарова – Цокова

Ваня Христова – Понякога и това го има – да очакваш събитие, и да ти се случи..Тази вечер беше.Повече от четири часа джаз на живо. С проф. Владимир Радулов, със Стефка Оникян, с Васил Петров. С моите приятели Илко и Цецо, и с цяла шарена навалица от музиканти, срещнали Манол Цоков през годините! И с перфектната организация, и с видеостената, и с изложбата, посветена на Маестрото! Само не бяха очаквали толкова публика хората, на които дължим тази среща – салонът преливаше, правостоящи имаше и извън залата – и стояха там до края! И искахме никога да не свършва, и очакваме повторение през януари.. Има го духът на града ми, не се е загубило направеното от Маестрото – по неговия си начин. Първият в България, първият Джаз-състав, основан още през 1965година. С вечно зелените песни, с повече от хилядата аранжировки на диригента-пианист. Изгладнялата за музика габровска публика, разглезена в минало време от ежегодния „Диксиленд-парад“и два пъти месечно от „Евъргрийните“ се беше събрала на поклонение пред паметта на човека-творец! И се забавляваше, и плачеше, и си припомняше.Отхвърлили времето, скандиращи , ръкопляскащи, припяващи хора!
Маестрото беше там,не само със снимката си,беше.Цигарата му димеше на пианото, а ръцете му подскачаха на клавишите,видях ги..Не си тръгна с останалите, леко изгърбен в карираното си сако – остана да си донапише партитурата за следващия концерт.

снимка: Елиза Божидарова - Цокова

снимка: Елиза Божидарова – Цокова

Специални благодарности за организаторите д-р Павлина Морова и клуб „Будителите“ – Габрово, и разбира се  благодетелите на този концерт, за който ще говори още дълго време.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица