Свържи се с нас

Новини

Три дни до вота в конкурса „Сграда на годината 2014“ – гласувайте!

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По-малко от три дни остават до затваряне на интернет гласуването, в което ще бъдат определени предпочитанията и фаворитът на публиката от националния конкурс „Сграда на годината 2014“. Претендент за награда в престижното събитие е най-новата туристическа атракция на Габрово – Интерактивният музей на индустрията. Той се състезава в категорията „Сгради – паметници на културата“ заедно с още четири обекта.

Всички почитатели на музея могат да дадат своя глас за него до 12:00 часа в сряда, 10 декември 2014 г., на сайта на конкурса – www.buildingoftheyear.bg. Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2014“. Вотът ще стане ясен същата вечер на официална церемония в столичния „София Ивент Център“. Награждаването ще бъде излъчено по БНТ 1 и БНТ Свят на 13 декември, съобщават от Община Габрово.

Историята на музея започва през 1893 г., когато неизвестен майстор построява къща за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век сградата е закупена от Българската тър­говска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. През 1986 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение. От 1949 г. до 2003 г. се ползва от историческия музей, а до 2013 г. бе необитаема и неподдържана.

Реконструкцията през 2013 г. по проект за развитие на културно-историче­ския туристически продукт и свързаната с него инфра­структура е запазила характерните белези на сградата отпреди повече от 120 години, но въвежда изцяло ново функционално и конструктивно решение. В Интерактивния музей са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието. Върху фасадата на зданието се реализират ефектни вечерни прожекции на принципа на технологията 3D мапинг шоу.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за тринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството и бизнеса.

„Да подкрепим Интерактивния музей и да докажем още веднъж, че когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави!“, гласи призивът на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица