Свържи се с нас

Новини

За лицемерието, наречено популизъм

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Представителят на ГИК към ГД „ДНЕС“ – Габрово Детелина Венкова разпространи в местните медии свое писмо – питане, във връзка с приета от Общински съвет – Габрово промяна на наредба, касаеща движението на превозни средства, задвижвани с животинска тяга и забраната за движението им през тъмната част на денонощието. Наред със своя коментар по темата Венкова поставя и няколко предложения.

В писмото пише:

„Обръщам се към законодателната и изпълнителната власт с няколко въпроса, на които като гражданин на този град държа да получа конкретни отговори, така че тези отговори да стигнат до всички.

На свое заседание през месец май 2014 г., Общински съвет – Габрово прие промяна в чл.15 с ал.6 и 6а, с които ограничава движението на превозни средства, задвижвани с животинска тяга (каруци), по определени улици (съобразно приложен списък) и забранява движението им в тъмната част на денонощието.

Вместо дългоочакваното от гражданите решение за изземване на каруците при нарушение, бе увеличена първоначалната сума за глоба от 100 на 200 лв.

И аз питам:
1. Колко актове по старата наредба са издадени и колко от тях са изплатени?
2. След като от тях не е постъпил и един лев в Общината, тази промяна популизъм ли е или не?

Всички ние добре виждаме безметежно движещите се каруци, които обикалят контейнерите. Каква промяна очаквате с повишаване на глобата, защото ние гражданите не очакваме такава? Не беше ли време да обмислите и приемете законови мерки, които да бъдат в полза на града?

Като начало за размисъл Ви предлагам промяна в Наредба №3, с която да се задължат неиздължилите се по актовете, да ги отработват, чистейки града, който има доста захабен вид. Защото ни омръзна от кухи, лишени от логика наредби, съществуващи само на хартия.

И не се оправдавайте с липсата на закони, защото сте влезли във властта с обещанието за промяна.

В тази връзка ще ви напомня Наредба №2 чл.5, според който изграждането на подходи към дворове и гаражи става само с разрешението на Общината. Колко такива са издадени след приключване на Водния цикъл?

Наредба №3 чл.4, в който наред с другите забрани, се забранява задоволяване на физиологичните нужди, извън определените за целта места. Кои и къде са те? Градът е обществена тоалетна!

И след като съществува Наредба №2 чл.22, който забранява преминаването и паркирането на ППС, включително и за товаро-разтоварна дейност, в градинки и на тротоари, защо гражданите снимат непрекъснато коли в нарушение и нищо не се променя? Докога ?!! Реторичен въпрос, на който аз мисля, че мога да ви дам отговор. И той е един – действащ контрол от страна на изпълнителната власт, който да доведе до формиране на нужното съзнание.

И не се учудвайте, че България се обезкръвява (напускат я умните и интелигентните), защото в държава без държавност е невъзможно да се живее.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Николова

    14.11.2014 at 18:00

    Харесва ми идеята: нарушителите, които не могат да си платят глобата, да я отработват, почиствайки града. Масово не се спазват дори и ограниченията, наложени с пътни знаци, а какво остава за тези, наложени с наредба, чието изпълнение никой не контролира! Пример: ул. „Х. Димитър“ от номер 7 нагоре ,до Ректората, е затворена за движение в двете посоки. Но коли се движат непрекъснато по затворената част, а също и паркират в нея.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Погнаха за получен подкуп служител на РЗИ – Габрово

Окръжна прокуратура – Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово.

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Образуваното вчера, 1 юни, досъдебно производство е за престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК. То се води за това, че същия ден в Габрово от длъжностно лице – служител на Регионалната здравна инспекция, е била приета облага.

Здравният инспектор е приел парична сума, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие по служба.

Извършени са обиск, претърсвания и изземвания, приобщени са веществени доказателства. Следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Помагач на измамници отнесе 4 „календара“ пандиз

Пратиха „на топло“ габровски помагач на телефонните измамници, правещи се на полицаи, участвал в 20 схеми за почти 180 000 лв.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена вчера, 1 юни, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 4 години лишаване от свобода за извършени телефонни измами.

Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали К.В., за виновен в това, че периода 11 юли 2018 г. – 1 февруари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, поддържал заблуждение у двадесет лица от Габрово, Трявна, Севлиево и други населени места в областта, че участват в полицейска операция по залавяне на измамници, че е необходима спешна операция на техен роднина или че трябва да заплатят определена сума за получаване на пратка.

С това той им причинил имотна вреда в размер на общо 178 984,60 лева, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Видно от доказателствата по делото, според указания, давани му по телефона, подсъдимият вземал предоставени от пострадалите пари и ценности, и ги откарвал до определени места в България или Румъния, като малка част от паричните суми задържал за себе си.

За горепосоченото престъпление безскрупулният схемаджия от Габрово бе осъден на 4 години лишаване от свобода. Съдът уважи и предявените от част от пострадалите граждански искове, като осъди К.В. да им заплати обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, в размер на общо 160 045,60 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно Закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 6 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица