Свържи се с нас

Новини

Как дишат българите?Безплатни тестове дават отговор в четвъртък

Published

on

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

България се включва в световната инициатива Ден на спирометрията на 23.10. Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация са в основата на кампанията за проверка на здравето на белите дробове у нас.

От 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват на публични места в 12 български града: София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. Тези граждани, които имат патологични отклонения от нормата, ще бъдат насочени за допълнително уточняване към съответните центрове.

Данните, които БДББ получи от кампанията, ще бъдат обработени и резултатите ще бъдат обобощени и изпратени в Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация, ще бъдат предоставени и на българските медии.

Пилотно в кампанията за чисти бели дробове се включи професионален футболен клуб „Лудогорец” – национален шампион и участник в Шампионската лига. Футболните звезди направиха изследването на параметрите на външното дишане броени дни преди отговорния си мач днес срещу Базел.

Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, началник отделение в Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна очертава целите на кампанията: „Денят на спирометрията е събитие, инициирано от пулмолозите по света с цел скрининг или ранно откриване и превенция на пациенти с хронични обструктивни белодробни заболявания и в частност с ХОББ и бронхиална астма. Наред с това кампанията има за цел да алармира световната общност, хората по света, не на последно място политиците за значението на здравето на белия дроб. Според данни на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Случаите на смърт от ХОББ са нарастнали с повече от 60% за последните 20 години. Над 65 млн. в света страдат от тази болест, а над 3 млн. загиват всяка година. Затова и целта на кампанията ни е да призовем хората активно да изследват дишането си, да направим един активен скрининг, за да открием болестта и своевременно да им окажем компетентна помощ.“

Проф. Огнян Георгиев, член на УС на БДББ, ръководител на катедра по Пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска” отбелязва със заглиженост: „Големият проблем, който ще продължава да се чувства все повече с годините, това е диспансерната мрежа, която беше тотално реорганизирана, много лечебни заведения бяха закрити, други преминаха към многопрофилни болници – които имат различни интереси от тези на пациентите и на пулмолозите, много звена впоследствие също бяха закрити. Финансовите промлеми надделяха над здравия разум и тепърва ще берем плодовете на редукцията на противотуберкулозната мрежа – нарушават се основни правила за работа с обработване на ТБ. Досега успявахме някак да компенсираме с глобалния Световен фонд за борба с ТБ, но той вече е изчерпан, в следващите години, когато ТБ става национален приеритет, ще берем горчивите плодове на разрушената диспансерна мрежа. Не по-добро е състоянието на диспансерната мрежа за неспецифичните ББ – ХОББ и астма.“

Публичните места за изследването в Деня на спирометрията във всеки от градовете участници ще бъдат:

София – СБАЛББ”Св. София” бул. акад. Иван Гешов №19
Пловдив – Площад Джумаята
Варна – Козирката пред Катедралата
Бургас – СБАЛББ Бургас
Плевен – площад Възраждане
Стара Загора – пред Общината
Русе – Русенски университет и в Общината
Габрово – площадът пред МБАЛ „Д-р Тота Венкова“
Троян – СБАЛББ –Троян
Балчик МБАЛ
Велинград СБДПЛРПФЗ ”Св.Петка Българска”
Разград – там пилотната акция беше в спортен комплекс Лудогорец, а на 23.10. желаещите ще приеме в кабинета си в МБАЛ д-р Снежана Дамянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Започна Трявна Арт Фестивал 2020

Published

on

На 3 август на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя официалното откриване Трявна Арт Фестивал 2020, който се провежда в Славейковия град от 3 до 8 август. Събитието започна с химна на Република България, в изпълнение на пиано на Сирма Величкова.

Думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Тя сподели, че за нея е привилегия фактът, че събитието се налага като традиция през годините.

По нейните думи Трявна Арт Фестивал утвърждава името на Трявна като средище на култура, изкуство и духовност. Кметът благодари на организаторите Димитър Малакчиев и Сирма Величкова, които въпреки извънредната епидемична обстановка направиха възможна реализацията на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

В концертната програма се включиха: Левент Ивов – кларинет, Австрия / България; Христо Христов – флейта, Германия / България; Христофор Маринов – цигулка, България; Димитър Иванов – контрабас, Белгия / България; Сирма Величкова – пиано, Германия / България; Дарина Ивов – пиано, Австрия / България.

Програмата включваше творби на К. Пендерецки, Дж. Верди, И. Чарт, П. Морлачи, Г. Доницети, Д. Ловрелио, Фр. Крайслер, Б. Барток, Е. Тозели, Фр. Пуленк, А. Пиацола. Шестимата творци трогнаха с изпълненията си многобройната публика.

Участниците получиха подаръци от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и уверение, че винаги са добре дошли в Славейковия град.

Всички снимки от откриването на Трявна Арт Фестивал 2020 можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

За да не плащат по паркингите, много шофьори спират на инвалидните места

Тарикатлък по габровски или как някои избягват плащането в „синята зона“ в центъра на областния град.

Published

on

За епидемията от тарикатлък, уви, карантина няма. Оказва се, че в Габрово недобросъвестни шофьори паркират автомобилите си на местата за инвалиди, с ясната идея и съзнание да избегнат плащането на такса по паркингите в „синята зона“ в центъра.

С това си свое действие всеки „шофьор – скръндза“ лишава от възможността хората, които наистина са в нужда, да паркират ползваните от тях автомобили на регламентираните за целта места, за които такса от 1 лев на час не се събира.

Сигналът за тази нередност получихме от читатели на „Габрово Нюз“, алармиращи до медията за проблема по отношение на местата за паркиране и престой, определени за хора с увреждания.

Проверка, извършена от екип на медията, установи, че нарушители не липсват, дори когато в близост има други свободни паркоместа в „синята зона“. Въпросите си по проблема отнесохме и до Община Габрово.

От институцията ни отговориха, че в случаите, в които служителите на Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ установят автомобил, паркиран на място, определено за превозни средства, обслужващи хора с трайни увреждания, при който липсва поставена карта за паркиране за хора увреждания, колата се репатрира.

От администрацията на кмета посочиха още, че от въвеждането на зоната за престой и платено паркиране в Габрово или т.нар. „синя зона“ до момента са репатрирани 22 автомобила, паркирани в нарушение на места за хора с увреждания.

От Общината уточниха, че този тип нарушения се санкционират по Закона за движение по пътищата, а контролът е в правомощията на органите на МВР. Според сега действащия Закон глобата за паркиране на място за инвалиди е 200 лева. Хората с увреждания настояват органите на реда да бъдат безкомпромисни към нарушителите.

Припомняме, че картата за паркиране за хора с трайни увеждания в Габрово дава право на притежателя й да ползва място за преференциално паркиране на пътни превозни средства, превозващи хора с увреждания, на обозначените за това места.

В Габрово в зоните за платено паркиране всички места за превозни средства, обслужващи хора с трайни увреждания, са обозначени на син фон със съответната хоризонтала и вертикална маркировка.

Дали тази порочна практика, въведена от недобросъвестни шофьори в нашия град за паркиране на местата, предназначени за хора с трайни увеждания, ще бъде преустановена предстои да разберем.

А дотогава изпращайте ни Вашите сигнали за всякакви нередности на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779. Ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обогатена с нови материали, изложбата за „Майчина грижа“ гостува и в НМО

Published

on

С откритата вчера в Националния музей на образованието изложба „Събрали сме се да творим добро“ Габрово отбелязва 151 години от създаването на женското дружество „Майчина грижа“ – третата милосърдна и благотворителна организация по българските земи през Възраждането.

Подготвена от ЖБД „Майчина грижа“, Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието, експозицията проследява благородната, всеотдайна и вълнуващата мисия на габровските жени от 1869 г. до днес.

Оригиналните документи, снимки, спомени и културни ценности са летопис, своеобразно послание и израз на надеждата, че стремежът да творим добро е най-високият смисъл на човешките ни усилия.

Изложбата „Събрали сме се да творим добро“ беше показана за пръв път в габровската художествена галерия „Христо Цокев“ миналата година по повод 150-тата годишнина на дружеството. Новото, обогатено с веществени материали от фонда на НМО издание, допълва историческия разказ за най-важната мисия на дамите в Габрово – образование за девиците, помощ за бедните и подкрепа за талантливите ученици.

Изключителният принос на „Майчина грижа“ за насърчаване и подпомагане образованието на младите момичета, е откриването на Стопанското училище през 1901 г., организацията и издръжката на учебното заведение, привличането на един от най-големите индустриалци в Габрово и България – Пенчо Семов, за каузата на девическото образование.

Специалните предмети, по които се обучават девойките, са шев, домакинство, бродерия и отглеждане на деца.

В изложбата са показани образци на ръчно изработени фини ажури, нежни апликации за бельо и горни дрехи; шарки; декоративни и покривни бодове; различни бродировъчни операции, фестони… богатство от нежност, деликатност, умение и усърдие, на което съвременните момичета могат да завидят.

За високото ниво на подготовка в Стопанското училище, продължило като Девическо практическо занаятчийско училище „Хаджи Радка Пенчо Семова”, свидетелстват тетрадките на ученичките – по отделните предмети, за годишните изпити, наградите на училището и признанието, което получава. Всяка една тетрадка – по оформление, съдържание, структуриране на рисунките и моделите, прилича по скоро на моден журнал, отколкото на ученическо пособие.

Акцент сред показаните музейни експонати е училищното знаме – осветено при откриването на новата сграда. Впечатляващ като идея, изработка и послание („Трудът е богатство“), двулицевият символ разкрива и част от драматичната и превратна съдба на „Майчина грижа“. На гърба на знамето, освен годината на освещаване на новата сграда – 1935-та, стои и 1944-та, което подсказва, че училищната светиня е преработвана след обществено-политически промени и национализацията.

Впечатляват добре запазените снимки – на девическата фанфарна музика (една от първите в областта), училищните униформи на момичетата, многобройните материали, свързани с дейността на дружеството и неговите председатели през десетилетията – все уважавани и достойни личности. Събитията след 1944 година променят съдбата на женското дружество – то се влива в редиците на Отечествения фронт.

Но каузата остава. Голяма част от изложбата е посветена на дейността на „Майчина грижа“ след демократичните промени – възстановяване на фонда на името на х. Радка Семова, учредяване на фонд на името на Стефана Богдан-Генчева за подпомагане на даровити деца, учредяване на дарителски фонд „Д-р Тота Венкова“ и десетки още примери за благотворителната дейност на дамите в ново време под девиза „Събрали сме се да творим добро“.

На откриването, което се състоя в двора на музея заради противоепидемичните мерки, присъстваха представители на Община Габрово, културни институции и организации, партньори на ЖБД „Майчина грижа“, членове на дружеството, гости. Изложбата в НМО ще бъде отворена за посетители през месец август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица