Свържи се с нас

Новини

Как дишат българите?Безплатни тестове дават отговор в четвъртък

Published

on

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

България се включва в световната инициатива Ден на спирометрията на 23.10. Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация са в основата на кампанията за проверка на здравето на белите дробове у нас.

От 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват на публични места в 12 български града: София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. Тези граждани, които имат патологични отклонения от нормата, ще бъдат насочени за допълнително уточняване към съответните центрове.

Данните, които БДББ получи от кампанията, ще бъдат обработени и резултатите ще бъдат обобощени и изпратени в Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация, ще бъдат предоставени и на българските медии.

Пилотно в кампанията за чисти бели дробове се включи професионален футболен клуб „Лудогорец” – национален шампион и участник в Шампионската лига. Футболните звезди направиха изследването на параметрите на външното дишане броени дни преди отговорния си мач днес срещу Базел.

Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, началник отделение в Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна очертава целите на кампанията: „Денят на спирометрията е събитие, инициирано от пулмолозите по света с цел скрининг или ранно откриване и превенция на пациенти с хронични обструктивни белодробни заболявания и в частност с ХОББ и бронхиална астма. Наред с това кампанията има за цел да алармира световната общност, хората по света, не на последно място политиците за значението на здравето на белия дроб. Според данни на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Случаите на смърт от ХОББ са нарастнали с повече от 60% за последните 20 години. Над 65 млн. в света страдат от тази болест, а над 3 млн. загиват всяка година. Затова и целта на кампанията ни е да призовем хората активно да изследват дишането си, да направим един активен скрининг, за да открием болестта и своевременно да им окажем компетентна помощ.“

Проф. Огнян Георгиев, член на УС на БДББ, ръководител на катедра по Пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска” отбелязва със заглиженост: „Големият проблем, който ще продължава да се чувства все повече с годините, това е диспансерната мрежа, която беше тотално реорганизирана, много лечебни заведения бяха закрити, други преминаха към многопрофилни болници – които имат различни интереси от тези на пациентите и на пулмолозите, много звена впоследствие също бяха закрити. Финансовите промлеми надделяха над здравия разум и тепърва ще берем плодовете на редукцията на противотуберкулозната мрежа – нарушават се основни правила за работа с обработване на ТБ. Досега успявахме някак да компенсираме с глобалния Световен фонд за борба с ТБ, но той вече е изчерпан, в следващите години, когато ТБ става национален приеритет, ще берем горчивите плодове на разрушената диспансерна мрежа. Не по-добро е състоянието на диспансерната мрежа за неспецифичните ББ – ХОББ и астма.“

Публичните места за изследването в Деня на спирометрията във всеки от градовете участници ще бъдат:

София – СБАЛББ”Св. София” бул. акад. Иван Гешов №19
Пловдив – Площад Джумаята
Варна – Козирката пред Катедралата
Бургас – СБАЛББ Бургас
Плевен – площад Възраждане
Стара Загора – пред Общината
Русе – Русенски университет и в Общината
Габрово – площадът пред МБАЛ „Д-р Тота Венкова“
Троян – СБАЛББ –Троян
Балчик МБАЛ
Велинград СБДПЛРПФЗ ”Св.Петка Българска”
Разград – там пилотната акция беше в спортен комплекс Лудогорец, а на 23.10. желаещите ще приеме в кабинета си в МБАЛ д-р Снежана Дамянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Затварят временно ул.“Чардафон“ заради новото кръгово

Published

on

Във връзка с извършване на изкопни работи по новата пътна връзка между ул. „Скобелевска” и ул. „Емануил Манолов“, на 29 и 30 октомври, в рамките на работния ден, ще бъде ограничено движението на МПС по ул.“Чардафон“ в една лента за движение, с пропускане на насрещно движещото се превозно средство.

Пропускането превозните средства ще бъде извършвано от сигналисти, уточниха от администрацията на кмета.

Община Габрово призовава да се спазва поставената временна организация на движение и при възможност да се използват алтернативни маршрути.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха готовността за зимата

Published

on

Днес, в зала „Възраждане“, се проведе работна среща с представители на дружества и фирми за проверка на готовността им за предстоящия зимен сезон, съобщиха от Община Габрово.

Според представените доклади всички образователни, детски заведения, културни институти и социални услуги на територията на общината са извършили профилактика на отоплителните си системи.

Машините на ОП „Благоустрояване“ и Областно пътно управление са приведени и окомплектовани за зимен режим на работа, осигурени са първоначални количества от инертни материали за почистване и опесъчаване.

Почистването на КК „Узана“ ще се изпълнява от фирма „Димас“, а в почивните дни спасителният отряд на Планинската спасителна служба ще дава дежурства.

Кметствата и кметските наместничества на територията на общината ще получат допълнителни количества от инертни материали за ръчно опесъчаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Федерацията по лека атлетика ще достави оборудването за новата писта на ст.“Хр. Ботев“

Published

on

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и и.д. президент на Европейската централа по този спорт (ЕА) се срещна с кмета на Габрово Таня Христова.

Дни след като министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновения терен с изкуствена трева и пое ангажимент за ремонт на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“, президентът на Федерацията обеща да достави необходимото оборудване за нея, информираха от адмистрацията на кмета.

Пистата, която ще разполага със шест коридора ще бъде изпълнена и сертифицирана по всички стандарти за провеждане на лекоатлетически турнири. На нея ще могат да се провеждат дисциплините бягане – спринт, средни и дълги дистанции, щафети и бягане с препятствия, ще бъде обособен сектор за хоризонтални и високи скокове.

Обсъдени бяха възможностите за включване на училищата и детските градини към програмите на Федерацията за развитие на детската атлетика.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица