Свържи се с нас

Новини

Подобряват условията за четири редки и застрашени горски видa птици

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мерките за подобряване условията за обитаване на четири редки и застрашени горски видa птици на територията на ПП „Българка“ представиха днес пред журналисти в Габрово.  Това е проект, изпълняван от Дирекцията на Природен парк „Българка” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”.

Проектът започва в началото на 2012 г., когато е подписан договорът за изпълнение на дейностите му. Целта им е да се спре загубата на биологичното разнообразие и в частност на четири вида редки и защитени птици, обитатели на планинските гори в България – лещарка, южен белогръб кълвач, полубеловрата и червеногуша мухоловки.

За подобряване местообитанията на целевите видове птици, както и за подпомагане на популациите им, на територията на Парка бяха определени потенциални места, в които се счете за целесъобразно извършването на следните подпомагащи дейности, като поставяне и монтиране на изкуствени гнездилки (къщички).

Тази дейност цели да се запазят гнездовите популации на полубеловратата и червеногуша мухоловки. Местата им бяха определени след проведени проучвания за местообитанията и видовете и намалелия брой (отсечени) стари хралупати дървета – следствие от провежданите санитарни и други видове сечи.

В заетите изкуствени гнездилки, предстои някои от видовете да бъдат опръстенявани със стандартни и цветни орнитологични пръстени, с цел последващо проследяване на разпространението им.

Поставяне на хранилки за подхранване на полубеловратата и червеногуша мухоловки.

Специално изработени да привличат едни от най-дребните горски обитатели, като паячета и мушици, те не случайно са наречени „хотели за насекоми”.

Изграждане на специални хранилки и укрития за лещарката.

Убежищата представляват струпване на клони от дървета, а хранилките наподобяват дървени къщички пълни със сено, при придърпването на което се отделят семена и служат за храна на лещарката.

Залесяване на горскоплодни видове.
Допълнително беше внесен подлес – контейнерни храсти от леска, офика, калина, скално грозде, мукина, брекина и други храстови видове. Изборът им е свързан с това, че ресите на леската и плодовете на офиката присъстват в „менюто” на лещарката. На тези храсти периодично се прави отглеждане и в случай на неприхващане се подменят с нови.

Изработване на образователни материали.
Като част от дейностите по проекта, също така бяха изработени рекламни и образователни материали, представящи информация за защитените видове.

3D визуализация – интерактивна система за обучение, пресъздаваща територията на Парка, околната среда, птиците и техните навици; изработка на образователен уеб сайт, съдържащ обща информация за Парка, карти, маршрути, галерия, игри, полезни връзки и добри практики от сферата на биологичното разнообразие; заснемане на филм с природозащитна тематика.

Филмът „Крилати бижута” служи за онагледяване и обучение по теми, свързани с четирите вида птици на територията на ПП „Българка”.

В заключение за успеваемостта на проекта може да се каже, че:

По отношение на заложените индикатори за изпълнение, Дирекцията на Парка го оценява като успешен, извършено е възстановяване на местообитания и е подпомогната популацията на целевите видове – едни от основните цели на проекта.

Като по-негативен резултат може да се приеме, че при проучванията на видовете, се установи много по-ниска численост от очакванията на единия от тях, това е лещарката. Това пък постави под въпрос ефективността на специализираните съоръжения изградени за нея и то не защото те са некачествено изпълнени, а защото вида го няма и оттам не са изиграли до край своята роля.

Това е субективен рисков фактор, който няма как да бъде предвиден. Но пък при самото проучване на този вид птица, бяха събрани по-подробни и системни данни, които ще бъдат използвани и полезни за евентуални бъдещи проекти на парка.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица