Свържи се с нас

Култура

Чудатости и забавление по полски

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

За Музея „Дом на хумора и сатирата” годината започна с гостуване на полска карикатурна изложба, осъществено с любезното партньорство на Полския институт в София. Още тогава организаторите обявиха, че годината ще „завърши” също на полска сатирична вълна: Зигмунт Зарадкевич ще представи своя самостоятелна изложба и Музеят на карикатурата във Варшава ще размени с Дома своя колекция съвременна карикатура.

Речено-сторено: на 25 септември от 17.30 часа в зала 3 ни очакват две разкошни експозиции на съвременна полска карикатура. Дори бегъл поглед ще увери зрителя, че е попаднал сред изисканата обстановка на почти бутикови експозиции.

ЗИГМУНТ ЗАРАДКЕВИЧ (роден 1951 г.), художник илюстратор, график, карикатурист и до съвсем скоро директор на Музея на карикатурата, се представя с ретроспекция – включено е най-доброто от автора от последните десетилетия, награждавани творби или такива, които той смята за своя визитна картичка. Габровци се запознаха с г-н Зарадкевич по време на журирането на 21.Международно биенале през пролетта на 2013 година. Като част от международното жури той се представи тогава в залите на Дома в традиционната изложба с творби на журито. Сега погледът към творчеството на Зарадкевич е много задълбочен и подробен: виждаме го развълнуван от глобални и общочовешки теми (антимилитаристични и екологични), проблемите на съвременния човек с неговото свръхтехнологично битие (публичната библиотека е препълнена с книги, но читателят предпочита екрана на компютъра), ще видим и фриволни интепретации на „мъжки” теми (сред главите на мислителите философи и писатели в една изложба е попаднал по специфичен начин и Дон Жуан!). Ето какво доверява художникът: „Ще можете да проследите моите чудатости и забавления… Тъй като не обичам да бърборя напразно, аз прекосявам света с молива си, писалката и туша в ръка и рисувам. Рисувам, защото съм пристрастен към това, защото това е моя вътрешна необходимост, това ми дава радост и освобождава емоциите ми”.

Изложбата на МУЗЕЯ НА КАРИКАТУРАТА ВЪВ ВАРШАВА е подбрана така, че да представи пред публиката в Габрово най-активно работещите в жанра имена (от Анджей Млечко, Хенрик Цебула до Анджей Граняк, Мирослав Гринь и др., чиите творби познавачите на полската карикатура са срещали и в последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата). Музеят на карикатурата е дълго лелеяна мечта на прочутия Ерик Липински, сатирик, журналист, илюстратор и карикатурист, бъдещ директор на институцията. Много преди да има своя сграда в центъра на Варшава и богата колекция от полска и световна карикатура, Музеят разполага само с личната колекция на Липински, дала начало на бъдещия безценен фонд. Минават десетилетия, за да се стигне до днешните над 25 хил. карикатури, илюстрации и скулптури от полски и чужди автори от 18.век до наши дни и Музеят на карикатурата се превръща в една от ярките и обичани забележителности на полската столица.

Очаква се гости на вернисажа да бъдат представители на Полския институт в София. Музикалната част отново е поверена на младите таланти от Музикален клуб „Весела”.

Двете полски изложби в зала 3 на ДХС очакват своята публика до края на месец ноември.

Автор: Венета Георгиева – Козарева, Дом на хумора и сатирата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Йордан Белев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с илюзиониста и организатор на популярния магическия фестивал у нас „Златна котка“ Йордан Белев.

Аз съм – Дани Белев или както повечето хора в Габрово казват – оня фокусника.

Няма по-лесно нещо на света, от това – Да бъдеш Дани Белев, защото с щипка магия всяка врата пред теб е отворена.

Хората ме познават като – Весел и усмихнат човек, като откачалка, правещ щури неща, като шоумен, но всъщност не знаят, че – Понякога съм доста затворен, срамежлив и неконтактен темерут.

Приятелите ми са – Моето богатство. Хората казват: „Нещо, което не става с пари, става с много пари.“, а аз добавям: „Нещо, което не става с много пари, става с приятели!“. Живея за срещите си с тях!

Домът ми е – Светъл, просторен и винаги отворен за точка 4.

Като дете обичах – Да хайманосвам с приятелите по цял ден, да правим бели и да играем на всички възможни детски игри, които се сетите.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Печеното пиле с картофи и пържените кюфтенца на баба Денка!

Когато пътувам – Бързам! Работата ми е свързана с пътуване, постоянно и безкрайно пътуване, за това все съм закъснял и все бързам! Когато пътувам за удоволствие, пак бързам, работата ми е удоволствие.

Често сънувам, че – Летя. Напоследък не само го сънувам!

Ядосвам се – Когато се сблъскам с глупави, нелогични и нетолерантни хора. Ядосвам се, когато нещо не върви по план.

Най-големият ми страх е – Че нямам страхове и някой ден това може да ми изиграе номер.

Мечтая за …

Вярвам – В добрината у хората. Вярвам, че заедно можем повече. Вярвам, че ни чакат хубави времена!

Думата, която искам да чувам за себе си е – Веселяк!

Въпросът, на който все още не съм отговорил и никога няма да отговоря е – „Еее, как го направи това?!“

Моето изречение с думата „ако“ – „Няма ако, КАТО!“.

Моето изречение с думата „ще“ – „Ще продължавам да продължавам!“.

Любимият ми габровски анекдот – Всъщност е крилата фраза, която в превод на английски звучи така: „This having is not from giving!” или на нашенски – „Туй имане не е от даване!“.

Габрово ли? Ами то е – Мястото, на което тежа.

На габровци днес бих казал – Да се усмихват повече и да си хвърлят боклука разделно!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица