Свържи се с нас

Любопитно

Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от седемнадесет години.

Към момента в двете дружества на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД („БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ – Товарни превози” ЕООД) работят 1 700 локомотивни машинисти и помощник-машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към дружеството. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове и провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 585 машинисти и помощник-машинисти, а за други 172 обучени машинисти и помощник-машинисти предстои провеждането на изпити. В предстоящите квалификационни курсове на ЦПО до края на годината ще се включат около 230  служители на пътническото и товарното дружество.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 36 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за предстоящите курсове до края на 2014 г. са се записали 20 души.

От началото на 2014 г. до настоящия момент 78 машинисти са наградени от ръководствата на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ – Товарни превози” ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

В поздравителния си адрес към българските локомотивни машинисти по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Николина Ангелкова, казва: „Вие упражнявате една от най-тежките и отговорни професии. Във вашите ръце са поверени здравето и живота не само на пътниците и служебния персонал, но и на всички хора в района на железопътната инфраструктура. Знам, че всеки ден се сблъсквате със ситуации и от различен вид. Знам и, че понякога е изключително трудно да изпълните безаварийно зададените маршрути, но  Вие го постигате. Искрено вярвам, че въпреки всички натрупани проблеми през годините, Вие ще продължавате да превозвате пътници и товари, и то – по нови железопътни линии и с нов подвижен състав!”

В своето обръщение към локомотивния персонал изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД, инж. Християн Кръстев, поднася своите пожелания за здраве, безаварийна работа и всеотдайно изпълнение на отговорните служебни задължения и допълва: „Много са примерите за проявена бдителност и бързи реакции от страна на локомотивните машинисти и през настоящата година. Работата на локомотивните бригади е свързана и с изключително напрежение и отговорност. Необходима е постоянна концентрация, способност за бърза и адекватна реакция, физическа и психическа издръжливост. Изразявам увереността си, че българските локомотивни машинисти ще продължават да защитават достойнството на своята професия и със своите действия ще бъдат пример за всички служители на железницата!”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Виктория Памукова с отличие от Фондация „Димитър Цонев“

Published

on

За втора поредна година габровката Виктория Памукова спечели отличие от Фондация „Димитър Цонев“.

Възпитаничката на Национална Априловска гимназия и вече дипломиран журналист – Виктория Памукова, спечели награда за втори пореден път в студентския конкурс за качествена българска журналистика, организиран от фондацията, носеща името на журналиста Димитър Цонев.

Наградата й бе връчена за телевизионен клип, на тема “Волята да промениш”. В мотивите на журито се посочва, че отличието е: “За въздействащо видео, за представяне на оригинална гледна точка, за умело съчетаване на техническите способности и продуциране“.

*Снимки: Фондация „Димитър Цонев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Погрижете се за красивия облик на вашия имот

Published

on

„Арборист Габрово“ е новооткрита от тази година фирма, която предлага професионални услуги, свързани с рязане, кастрене, оценка на дървета, почистване и култивиране на места и парцели.

Освен това фирмата премахва и отстранява опасни и труднодостъпни дървета, в градски и извънградски условия.

„Арборист Габрово“ разполага с професионална техника за пънораздробяване и раздробяване на дървен материал.

Сред услугите, които се предлагат, са и култивиране на запустели земеделски и всякакви парцели, терени, площи и имоти, които могат да придобият завършен вид по вкуса и визията на всеки клиент, спрямо неговите представи и виждания.

Фирмата разполага със собствен транспорт, самоходна вишка, комбиниран трактор и богат набор от професионална техника.

За повече информация и връзка с „Арборист Габрово“ позвънете на телефони: +359 89 995 0430 и +359 897 953 922, или се свържете чрез страницата в интернет и фейсбук.

Зареди още

Култура

Иван Вазов се подписва в Паметната книга на Априловската гимназия

Published

on

Преди 119 години Патриархът на българската литература Иван Вазов оставя послание в Паметната книга на Априловската гимназия, при посещението му през юни 1901 г.

Днес, 9 юли, по повод 170 години от рождението на гениалния поет и писател Вазов, с дълбок поклон и благодарност за възраждането и съхранението на българския дух, Държавният архив в Габрово показа за обществеността дигиталното копие, което съхранява във фондовете си.

Оригиналът на книгата се съхранява и продължава да се попълва в Националната Априловска гимназия от личности, посетили училището.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица