Свържи се с нас

Култура

Фестивал на сръбската култура вдига на крак Габрово и региона

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Национален фестивал „Габровска Рощилиада“, посветен на сръбската култура, ще се проведе от 22 до 24 август на откритата сцена в Приключенски парк „Незабравка” край Габрово, информират от местната общинска администрация.

След приключването и на второто работно посещение в град Лесковац, вече са ясни конкретните изяви, с които сръбският град ще заяви своето присъствие на габровска територия.

С активното съдействие на Община Лесковац през дните на фестивала габровци и гостите на града ни ще имат възможност да видят на територията на Приключенски парк „Незабравка” фотоизложбата „Хората на Лесковац през годините”, която е дело на Народния музей в сръбския град. В същото време среща ще си дадат културните и образователни институции на двата града, за да обменят опит и идеи, както и да обсъдят възможностите за партньорство и съвместни инициативи.

За доброто настроение на гостите на фестивала ще има много сръбска музика от различни жанрове, а концерти на живо ще изнесат професорът по музика Милан Цонич, Миодраг Петрониевич – победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия и танцов състав „Лебане”. В късните часове на вечерта всички гости на парка и фестивала ще имат възможност да се включат на сцената.

сръбска скара 1

снимка: www.rostiljanje.com

Любителите на истинската сръбска скара ще имат възможност да опитат от специалитети, приготвени по автентични сръбски рецепти. В кулинарната част особено място и изява ще имат преподавателите и учениците от Трговинско-угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово с участието си в майсторския клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, по време на който ще приготвят най-голямата плескавица в България по истинска сръбска рецепта.

В културно-образователната част на програмата представители на габровския Технически университет ще се срещнат със свои колеги от факултета на Нишкия университет в Лесковац, за да обсъдят възможностите за сътрудничество и обмен.

През дните на Фестивала всички, които искат да споделят емоцията от преживяванията си, ще могат да го направят в рамките на фотоконкурса „Един Незабравим фестивал”, който е отворен за всички участници с фотокамера и творчески поглед към света. За да остане фестивалът в сърцата ни за дълго или поне до следващата година, когато ще се срещнем отново.

Сръбският град Лесковац е наричан „Сръбския Манчестър” така, както Габрово е определян за „Българския Манчестър”. Двата града имат сходна историческа съдба и индустриално развитие, което дава основание да бъдат определяни като най-големите промишлени центрове в миналото на двете балкански страни. Интересно е да се знае, че първият тъкачен стан в Лесковац е закупен и доставен именно от Габрово.

Градският фолклор разказва, че в замяна габровци трябвало да получат семена от коноп за засяването на тази култура, от която после да се произвеждат тъкани в габровските фабрики. Лесковчани обаче не искали да дадат семената на габровци, които вече им били конкуренция и затова сварили семената преди да ги изпратят в Габрово. Хрониките не казват как е завършила тази история, но лесковчани са готови да се реваншират и затова с удоволствие и ентусиазъм помагат да се случи „Габровската Рощилиада”.

Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура”  на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Emil Enchev

    22.08.2014 at 22:25

    Е, Лесковац е НОМЕР 1 за сръбската скара. Заслужава си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Четири рецепти се борят за вота в „Гозби по стари традиционни рецепти“

Четири рецепти се борят за вота на публиката в януарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“

За кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ през януари бяха одобрени четири рецепти. Той бе обявен по повод 55-та годишнина от основаването на музей „Етър“, която бе отбелязана миналата година. Конкурсът приключва през този месец, но по-късно през април музеят ще обяви друг, чиято цел ще бъде събирането и популяризирането на различни видове традиционни рецепти за приготвяне на зимнина.

До 31 януари приятелите на музея във Фейсбук могат да оценяват предложените рецепти и в края на месеца по броя на лайковете ще бъде определен победителят в кулинарния конкурс за месеца.

Втасала питка
Рецептата е на Христина Колева от Габрово

Необходими продукти:
50 мл топло прясно мляко, 100 гр кисело мляко, 2 яйца – 1 жълтък за намазване на питката, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 5 с. л. олио, 7 гр суха мая, 750-770 гр брашно, 40-50 гр меко краве масло.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. Кръгът се разделя на 16 сектора.Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. Поставя се на топло да втаса. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути.

Бабин лучник
Рецепта на Христина Христова, секретар на НЧ „Св.Климент Охридски – 1899“ с. Сенник

Необходими продукти: 1 кг тесто, 500 гр лук стар, 50 мл олио.
Начин на приготвяне: Разделяме тестото на две различни по големина топки. Разточваме по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника. Слагаме кората в намазнената тава и оформяме бордюр по стените. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олио около 10 минути. Прибавяме чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбъркваме добре и изсипваме лука върху кората, като го разделяме равномерно. Разточваме втората топка на кора с големината на тавата. Слагаме я върху лука, припокриваме я с краищата на долната кора и ги прищипваме. Пече се в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник нарязваме на триъгълни парчета. Да ви е сладко!

Тиквеник
Рецепта на Христина Христова от с. Сенник

Необходими продукти: домашно точени кори, счукани орехи -1 ч. чаша, канела -1 ч. л., настъргана тиква – 1 супена паничка, галета – 1 супена лъжица, настъргана ябълка – 1 бр., сиропена заливка – 500 г, вода, захар – 1ч. чаша, олио.
Начин на приготвяне: Върху лист от корите намазваме с олио, поръсваме с продуктите, които предварително сме разбъркали, навиваме на точилка на руло. Печем до златисто.

Малки рибки, запечени в тесто
Рецепта на Христина Петкова от с. Богатово

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 10 с. л. олио, 1 кубче мая, 0.400 мл прясно мляко, 2 с. л. захар, 1 кафяна лъжичка сол, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се разделя на равни топки като всяка се разточва и в нея се слага месото от предварително изпържената и обезкостена риба. С помощта на нож нарязваме на около 2 см. 5 разреза и завиваме рибата с тесто, така че да се получи тялото на рибката, оформят се опашката и главата. Оформените рибки се оставят за половин час, за да втаса тестото, и се изпичат в не много загрята фурна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица