Свържи се с нас

Култура

Фестивал на сръбската култура вдига на крак Габрово и региона

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Национален фестивал „Габровска Рощилиада“, посветен на сръбската култура, ще се проведе от 22 до 24 август на откритата сцена в Приключенски парк „Незабравка” край Габрово, информират от местната общинска администрация.

След приключването и на второто работно посещение в град Лесковац, вече са ясни конкретните изяви, с които сръбският град ще заяви своето присъствие на габровска територия.

С активното съдействие на Община Лесковац през дните на фестивала габровци и гостите на града ни ще имат възможност да видят на територията на Приключенски парк „Незабравка” фотоизложбата „Хората на Лесковац през годините”, която е дело на Народния музей в сръбския град. В същото време среща ще си дадат културните и образователни институции на двата града, за да обменят опит и идеи, както и да обсъдят възможностите за партньорство и съвместни инициативи.

За доброто настроение на гостите на фестивала ще има много сръбска музика от различни жанрове, а концерти на живо ще изнесат професорът по музика Милан Цонич, Миодраг Петрониевич – победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия и танцов състав „Лебане”. В късните часове на вечерта всички гости на парка и фестивала ще имат възможност да се включат на сцената.

сръбска скара 1

снимка: www.rostiljanje.com

Любителите на истинската сръбска скара ще имат възможност да опитат от специалитети, приготвени по автентични сръбски рецепти. В кулинарната част особено място и изява ще имат преподавателите и учениците от Трговинско-угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово с участието си в майсторския клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, по време на който ще приготвят най-голямата плескавица в България по истинска сръбска рецепта.

В културно-образователната част на програмата представители на габровския Технически университет ще се срещнат със свои колеги от факултета на Нишкия университет в Лесковац, за да обсъдят възможностите за сътрудничество и обмен.

През дните на Фестивала всички, които искат да споделят емоцията от преживяванията си, ще могат да го направят в рамките на фотоконкурса „Един Незабравим фестивал”, който е отворен за всички участници с фотокамера и творчески поглед към света. За да остане фестивалът в сърцата ни за дълго или поне до следващата година, когато ще се срещнем отново.

Сръбският град Лесковац е наричан „Сръбския Манчестър” така, както Габрово е определян за „Българския Манчестър”. Двата града имат сходна историческа съдба и индустриално развитие, което дава основание да бъдат определяни като най-големите промишлени центрове в миналото на двете балкански страни. Интересно е да се знае, че първият тъкачен стан в Лесковац е закупен и доставен именно от Габрово.

Градският фолклор разказва, че в замяна габровци трябвало да получат семена от коноп за засяването на тази култура, от която после да се произвеждат тъкани в габровските фабрики. Лесковчани обаче не искали да дадат семената на габровци, които вече им били конкуренция и затова сварили семената преди да ги изпратят в Габрово. Хрониките не казват как е завършила тази история, но лесковчани са готови да се реваншират и затова с удоволствие и ентусиазъм помагат да се случи „Габровската Рощилиада”.

Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство”, с финансовата подкрепа на Програма „Култура”  на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Emil Enchev

    22.08.2014 at 22:25

    Е, Лесковац е НОМЕР 1 за сръбската скара. Заслужава си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Йордан Белев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с илюзиониста и организатор на популярния магическия фестивал у нас „Златна котка“ Йордан Белев.

Аз съм – Дани Белев или както повечето хора в Габрово казват – оня фокусника.

Няма по-лесно нещо на света, от това – Да бъдеш Дани Белев, защото с щипка магия всяка врата пред теб е отворена.

Хората ме познават като – Весел и усмихнат човек, като откачалка, правещ щури неща, като шоумен, но всъщност не знаят, че – Понякога съм доста затворен, срамежлив и неконтактен темерут.

Приятелите ми са – Моето богатство. Хората казват: „Нещо, което не става с пари, става с много пари.“, а аз добавям: „Нещо, което не става с много пари, става с приятели!“. Живея за срещите си с тях!

Домът ми е – Светъл, просторен и винаги отворен за точка 4.

Като дете обичах – Да хайманосвам с приятелите по цял ден, да правим бели и да играем на всички възможни детски игри, които се сетите.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Печеното пиле с картофи и пържените кюфтенца на баба Денка!

Когато пътувам – Бързам! Работата ми е свързана с пътуване, постоянно и безкрайно пътуване, за това все съм закъснял и все бързам! Когато пътувам за удоволствие, пак бързам, работата ми е удоволствие.

Често сънувам, че – Летя. Напоследък не само го сънувам!

Ядосвам се – Когато се сблъскам с глупави, нелогични и нетолерантни хора. Ядосвам се, когато нещо не върви по план.

Най-големият ми страх е – Че нямам страхове и някой ден това може да ми изиграе номер.

Мечтая за …

Вярвам – В добрината у хората. Вярвам, че заедно можем повече. Вярвам, че ни чакат хубави времена!

Думата, която искам да чувам за себе си е – Веселяк!

Въпросът, на който все още не съм отговорил и никога няма да отговоря е – „Еее, как го направи това?!“

Моето изречение с думата „ако“ – „Няма ако, КАТО!“.

Моето изречение с думата „ще“ – „Ще продължавам да продължавам!“.

Любимият ми габровски анекдот – Всъщност е крилата фраза, която в превод на английски звучи така: „This having is not from giving!” или на нашенски – „Туй имане не е от даване!“.

Габрово ли? Ами то е – Мястото, на което тежа.

На габровци днес бих казал – Да се усмихват повече и да си хвърлят боклука разделно!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица