Свържи се с нас

Икономика

Габрово събра над 200 участници в Комитета на регионите на ЕС

Published

on

снимка: ОИЦ - Габрово

снимка: ОИЦ – Габрово

Над 200 участници взеха участие в организираната от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово изнесената конференция на комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз, която се проведе на 1 юли в Габрово, информираха днес от ОИЦ – Габрово.

Темата „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“ провокира дискусии, творчески представяния и откровени разговори за културата като инструмент за интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж.

Събитието бе открито от кмета на Община Габрово Таня Христова и министъра на културата Петър Стоянович.
В първата тематична сесия за ролята на културата и творчеството за постигане на регионален растеж дискутираха Стюърт Максуел – член на Шотландския парламент, Стефан Георгиев – представител на бюро „Творческа Европа“, Диана Андреева – директор на „Обсерватория по икономика на културата“, Светлана Ломева – директор на „Асоциация за развитие на София“ и Теодора Дачева – зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

„Културата като творчески инструмент за устойчиво развитие“ бе темата на втората тематична сесия, която събра заедно представители на градовете финалисти в конкурса за европейска столица на културата 2019. Участие в нея взеха и Лорета Красаускиене – представител на партньорския на Габрово град Паневежис в Литва, Станка Желева – председател на фондация „EASY ART“, Ивелина Янгьозова – представител на Община Бургас.

Интересна презентация на тема „Жаби в гардероба“ изнесе Мартина Винкел – артист и драматург, част от екипа по кандидатурата на град Линц, Австрия – избран за Европейска столица на културата за 2009 година. Представено бе и Културното предприятие „Клъстер Творческо Габрово“.

С интересни и креативни идеи и изненади към присъстващите в краткото време на конференцията Габрово бе представено през призмата на традициите и духа, които носят неговата история и култура. Карнавални макети и илюзионно изкуство приковаваха погледа на присъстващите още преди влизането им в залата. Вътре посетителите бяха изненадани с интересна „магична изложба“, която в началото на конференцията представи само рамките, а в края и най-интересните моменти от събитието.

Запомнящ се флашмоб накара цялата зала да избухне в смях и показа на гостите, че се намират не къде да е, а именно в града – столица на хумора и сатирата.

Събитието бе оценено като изключително полезно с оглед на представените теми, избрани лектори, интересни и творчески поднесени презентации. То позволи на участниците не само да споделят помежду си добри практики, да дискутират начини за намиране на решения, но ги вдъхнови и роди нови идеи за съвместни инициативи и сътрудничество, информират от ОИЦ – Габрово.

снимка: ОИЦ - Габрово

снимка: ОИЦ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Икономическата библиотека е вече в ОИЦ – Габрово

Published

on

Книгите, предоставени от фондация „Бауерзакс“ вече пристигнаха в Областния информационен център – Габрово.

По лавиците на новата „Икономическа библиотека“ можете да откриете, както класически автори от сферата на икономиката, носители на Нобелова награда за принос в икономиката, така и съвременници оказали силно влияние в развитието на икономическата теория.

Някои от творбите са в оригинал на английски език, други са преведени и издадени от български издателства. Предстои откриване на „Икономическа библиотека“ през месец юли, когато първият й официален гост ще бъде един от водещите икономисти в България Георги Стоев.

Основната концепция на „Икономическа библиотека“ е тя да се превърне в място за срещи и дискусии с европейско измерение, пространство където се организират обучения, прожекции, лекции по актуални теми.

Идеята е да се организират и дискусии както по определени заглавия в библиотеката, така и други актуални икономически теми, които не са конкретно обвързани със заглавие на дадена книга, налична в библиотеката.

„Целта ни е общността да припознае „Икономическа библиотека“ като място, където се случват интересни и полезни събития. Възможността за организиране на дейности и инициативи е голяма, като основен акцент е тематиката – икономика, бизнес, предприемачество, търговия, мениджмънт и т.н.“ споделя Ирена Бойновска, експерт в Областния информационен център.

*Снимки: ОИЦ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Отлично представяне за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на дигитален финансов лагер

Published

on

Учениците Александър Дончев, Кристиан Генов и Стелиян Узунов от 10 „Б“ клас в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ се представиха отлично на финалния Дигитален финансов иновационен лагер по проект „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България.

Те демонстрираха знания в областта на управлението на личните финанси по темите кредитиране, електронни разплащания, пенсионно осигуряване и животозастраховане, като предложиха иновативни продукти в помощ на хората при настъпване на рискове.

Първо място зае отборът на Александър Дончев с иновативната си идея EasyWorld. Учениците Кристиан Генов и Стелиян Узунов ще участват в менторски сесии с доброволци от корпоративните партньори на проекта – NNBulgaria, UniCreditBulbank и BNPParibasPersonalFinance.

Госпожа Пенка Пенева – ръководител на проекта бе отличена от Джуниър Ачийвмънт със сертификат за личен принос към преподаването на програма „Практични финанси в дигитална среда“ за учебната 2019/2020г.

Дигиталната образователна надпревара, която събра над 100 участници от цялата страна, разпределени в 15 отбора се проведе в рамките на два дни. Ментори от компаниите подкрепящи проекта консултираха отборите.

Проектът „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България се провежда за първа година в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово и цели да предостави на учениците знания и практически умения в управлението на личните финанси, които да им помогнат да разберат взаимовръзката между днешните финансови решения и бъдещата финансова свобода на явленията „черен лебед“ и „сив носорог“.

Успехите на учениците от Техническата гимназия доказват високото качество на образованието не само в техническата област, но и в областта на финансите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Икономическа библиотека ще отвори врати в ОИЦ – Габрово

Published

on

Създаването на икономическа библиотека е новата съвместна инициатива на Фондация „Бауерзакс“, Община Габрово и Областен информационен център – Габрово. Библиотеката ще съдържа над 350 съвременни и класически заглавия, голяма част от които в оригинал на английски език.

Новата придобивка в града ни ще бъде отворена за всички, които искат да подобрят знанията си в икономическата теория и за разработване на успешни проекти, включително и студенти и ученици с интереси в сферата.

Първата специализирана икономическа библиотека в Габрово ще отвори врати през юли, а домакин ще бъде Областният информационен център, който затвърждава позициите си като интелектуален и образователен хъб, след успешните си проекти за насърчаване на предприемачеството като Gabrovo Innovation Camp.

Инициативата е на Фондация „Бауерзакс“, популярна с образователната си програма за ученици “Предприемачът като откривател”, която през годините имаше и няколко издания в Габрово.

Книгите са селектирани от икономиста Георги Стоев, придобити чрез частни дарения и със съдействието на Института за пазарна икономика. Колекцията вече е на път към Габрово.

Очаквайте скоро повече информация за интересни заглавия и автори, както и датата на официалното откриване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица