Свържи се с нас

Новини

Елша, липа, зимен дъб и бук залесиха в парк „Българка“

снимка: ПП "Българка"

снимка: ПП „Българка“

Дирекцията на Природен парк „Българка” проведе заключителна пресконференция във връзка с приключването на проекта за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони в българските гори. Той се изпълнява от началото на 2010 г. и е на стойност 1,236 мил. евро.

Дейностите се реализират от Изпълнителна агенция по горите, Дирекциите на десет природни парка в страната и WWF – Световният фонд за дива природа. Те се съфинансират по програма ЛАЙФ + на Европейския съюз.

снимка: ПП "Българка"

снимка: ПП „Българка“

Координатор на проекта за Дирекцията на парк „Българка” е Севелина Радева, която направи анализ на събитията и представи извършените до момента дейности.

В рамките на проекта до момента в Природен парк „Българка” бяха залесени 55 000 фиданки от елша, сребролистна липа, зимен дъб и бук на площ от 106 дка.

Едно от постиженията е свързано с намаляване разпространението на инвазивния вид японска райнутрия, който упорито се е самозалесил около коритото на р. Янтра, а това нарушава съществуването на други, характерни за района местни видове. След многократно косене (по 24 пъти на година), разпространението на вида значително е ограничено. За удобство и информираност на посетителите бяха изработени и множество инфраструктурни елементи, като образователни табла, мостчета, парапети и беседки.

По време на събитието беше открита и фотоизложба, която е посветена на възстановяването на горски местообитания и редки растения в природните паркове на България. Изложбата е пътуваща и включва 12 фототабла със снимки и информация за извършените по проекта дейности. Обхваща природните паркове Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Русенски Лом, Персина, Сините камъни, Рилски манастир, Странджа и Шуменско плато.

снимка: ПП “Българка”

снимка: ПП “Българка”

Изложбата е разположена във фоайето на подземния етаж на търговския комплекс на бул. „Априлов“ и ще остане в Габрово през следващите три седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Малолетен задигна 50 лева от беларусец на „Брянска“

Полицията в Габрово разкри извършителя на кражба. Това е малолетен жител на града, задигнал 50 лева от гражданин на Беларус.

Малолетният габровец, за когото са налице данни за предишни противообществени прояви, извършил престъплението в събота, 12 октомври, в района на ул.“Брянска“.

Материалите по преписката ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово, по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово вече има „Дърво на приятелството“ с Аалст

От днес, 16 октомври, на площад Марсел де Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символизиращо отношенията между Габрово и белгийския град Аалст, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически.

снимка: Областна администрация – Габрово

Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили Ван Импе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев, заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания.

Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово бе официалното предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – каза посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората.

снимка: Областна администрация – Габрово

Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата на гостите е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица