Свържи се с нас

Новини

Елша, липа, зимен дъб и бук залесиха в парк „Българка“

Published

on

снимка: ПП "Българка"

снимка: ПП „Българка“

Дирекцията на Природен парк „Българка” проведе заключителна пресконференция във връзка с приключването на проекта за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони в българските гори. Той се изпълнява от началото на 2010 г. и е на стойност 1,236 мил. евро.

Дейностите се реализират от Изпълнителна агенция по горите, Дирекциите на десет природни парка в страната и WWF – Световният фонд за дива природа. Те се съфинансират по програма ЛАЙФ + на Европейския съюз.

снимка: ПП "Българка"

снимка: ПП „Българка“

Координатор на проекта за Дирекцията на парк „Българка” е Севелина Радева, която направи анализ на събитията и представи извършените до момента дейности.

В рамките на проекта до момента в Природен парк „Българка” бяха залесени 55 000 фиданки от елша, сребролистна липа, зимен дъб и бук на площ от 106 дка.

Едно от постиженията е свързано с намаляване разпространението на инвазивния вид японска райнутрия, който упорито се е самозалесил около коритото на р. Янтра, а това нарушава съществуването на други, характерни за района местни видове. След многократно косене (по 24 пъти на година), разпространението на вида значително е ограничено. За удобство и информираност на посетителите бяха изработени и множество инфраструктурни елементи, като образователни табла, мостчета, парапети и беседки.

По време на събитието беше открита и фотоизложба, която е посветена на възстановяването на горски местообитания и редки растения в природните паркове на България. Изложбата е пътуваща и включва 12 фототабла със снимки и информация за извършените по проекта дейности. Обхваща природните паркове Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Русенски Лом, Персина, Сините камъни, Рилски манастир, Странджа и Шуменско плато.

снимка: ПП “Българка”

снимка: ПП “Българка”

Изложбата е разположена във фоайето на подземния етаж на търговския комплекс на бул. „Априлов“ и ще остане в Габрово през следващите три седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

61-годишен наду дрегера до почти 3 промила след шумно празненство за 24 май

Published

on

Денят на Българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, ще бъде със сигурност запомнен от 61-годишен мъж от севлиевското село Дамяново, който се раздели с шофьорската си книжка след шумно тържество по случай празника, обилно полято с големи количества изпит алкохол.

Гротескно почерпеният водач бил спрян вечерта, около 20.30 часа в района на улица „Стара планина“ в същото село, в което патрулирал екип на севлиевската полиция.

Пияният като талпа шофьор моментално бил разобличен от полицаите щом свалил прозореца на автомобила, тъй като от него се носели силни миризми на алкохол, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

61-годишният мъж, който видимо изглеждал в неадекватно състояние и едва седящ на краката си, полюлявайки се все пак успял да навдигне и надуе дрегера, а отчетеният резултат да потвърди, че органите на реда не грешали в преценката си за неговото изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал умопомрачителните данни от 2,81 промила, които подпечатвали неговото лишаване от свидетелството му за правоуправление за много дълъг период от време и „солена глоба“.

На безобразно пияния водач веднага бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване, но той се възползвал от правото си да не дава кръв за химически анализ.

След приключване на работата по наказателното производство, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Екстази в колата на нашмъркан с пико и амфетамин габровец

Published

on

Полицията залови 30-годишен габровец, седнал зад волана, нашмръкан с пико и амфетамин. При проверката в автомобила му бе намерено и иззето вещество, реагирало на теста на наркотичното вещество „екстази“.

Дрогираният водач бил хванат в четвъртък, 21 май, около 21.30 часа в дряновското село Скалско, по време на специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Служители на дряновската полиция спрели за проверка лек автомобил, управляван от 30-годишния жител на Габрово.

При извършения обиск в превозното средство бил намерен и иззет полиетиленов клипс, съдържащ субстанция, дала реакция на наркотичното вещество „екстази“ при полевия наркотест.

Водачът бил проверен за употреба на наркотици, като при извършената проверка, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичните вещества амфетамин и метамфетамин.

Образувано е наказателно производство по два състава от Наказателния кодекс. След приключване на работата по разследването, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Нападнаха и ограбиха 33-годишен до Строителното. Има задържан

Published

on

Нападнаха и ограбиха 33-годишен габровец, а полицията залови предполагаемия извършител на криминалното деяние.

Грабежът е бил извършен снощи, 25 май, около 21.00 часа в района на бившето строително училище в Габрово, в района на квартал „Борово“.

Сигнал за престъплението близо половин час по-късно след извършването му подала 58-годишна жена, майка на ограбения габровец.

По първоначално данни неизвестно лице от мъжки пол, чрез използване на сила и заплаха отнел мобилния телефон от владението на 33-годишения габровец, син на заявителката.

В резултат на оперативно-издирвателните мероприятия, проведени от криминалисти на РУ – Габрово са били установени данни за вероятния извършител на престъплението.

Разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица