Свържи се с нас

Новини

Наш представител на Журналистическия събор в столицата

Published

on

снимка: СБЖ

снимка: СБЖ

Тотка Полякова, председател на Дружеството на журналистите в Габрово от 27 години, член на Контролния съвет на Съюза на Българските журналисти, ще участва в Журналистическия събор на 18 юни от 19.00 ч. в Театър „София”. Входът за събитието е с покани.

Съборът е кулминацията на инициативите, посветени на 170-ата годишнина от началото на българската журналистика и 120-тата годишнина от създаването на организираното журналистическо движение в България. Честванията преминават под патронажа на ЮНЕСКО.

Габровското журналистическо дружество, чиито основи са поставени още в началото на 19 век и през последните 60 години не е прекратявало дейността си. Днес има 47 членове, почти половината от които са работещи хора. По-малко от половината от тях упражняват журналистическа професия, но в своята творческа и професионална изява остават верни на призванието си.

По повод юбилейните чествания габровското дружество ще организира журналистически пикник, под надслов „Трябва ли да тръгнем от Браила отново?” В цялата страна журналистите посвещават различни инициативи на годишнината.

Вчера, на 16 юни, в София в катедралния храм „Св. Неделя” в София бе извършен молебен за българската журналистика. Под сводовете на катедралния храм се събраха журналисти от всички възрасти, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е бил отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти, заедно с държавната власт и главата на Българската православна църква, отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие. В храма тогава се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит. Денят е обявен за национален празник от главата на Българската православна църква екзарх Йосиф І и от министър-председателя Константин Стоилов. В цялата страна имало невероятни празници и навсякъде са отслужени молебени. През 1894 г. след този молебен стават знаменателни неща: Иван Вазов издава „Под игото”, Алеко Константинов – „Бай Ганьо”, и много странно – правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато, припомни Любомир Пеевски, член на УС на СБЖ и известен български публицист.

Днес, 17.06., в Музея на съобщенията, главният изпълнителен директор на „Български поши” ЕАД Валентин Петков пусна в употреба издание на тема „170 години българска журналистика”. Изданието включва една пощенска марка и специален пощенски печат.

Номиналната стойност на пощенската марка е 0.65 стотинки и е в тираж 11 000 броя. Автор на проектите е художника проф. Тодор Варджиев. Както навремето нашите революционери са се клели върху Евангелието с револвер и кама, авторът преплита три елемента – пачето перо, писалката и микрофона и те образуват буквата „ж” – инициала на журналистиката. Подредени върху първите печатни издания „Любословие” и „Български орел”, както и българският трикольор, те символизират клетвата като морален закон за журналиста да отразява свободно и независимо правдата.

Утре, на 18 юни, ще се състои Журналистическият събор, а на 19 юни се открива фотоизложба в Народното събрание. За достойно заплащане на журналистическия труд

Днес УС на Съюза на българските журналисти разпространи декларация: „За достойно заплащане на журналистическия труд! Да спрем деградацията на журналистическата професия!” В текста се подчертава, че България отделя в пъти по-малко средства за издръжка на обществените медии в сравнение с другите страни от ЕС. А тези медии имат ключова роля в обществената среда и следва да бъдат носители на най-добрите медийни практики.

Съюзът на българските журналисти смята, че най-доброто решаване на този проблем е приемане от Народното събрание на Закон за защита на професионалната журналистика и журналистическия труд. СБЖ поема инициативата да изготви проект за такъв закон, воден от разбирането, че това е начин да се защити авторитета и престижа на професията ЖУРНАЛИСТ, да се гарантира наличието на демократична, обективна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Областният ще даде началото на „Културен жест“

Published

on

В навечерието на светлите Великденски празници Областният управител на Габрово поставя началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират, съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

„В условия на световна пандемия сме и това няма как бързо да се промени. Но може всички заедно да направим така, че дните да са изпълнени с позитивни мисли и красота, с която ни дарява изкуството във всичките му направления. Тази инициатива е покана през следващата седмица да четем заедно любими стихове, откъси от произведения, а защо не да изпълняваме любими песни, да рисуваме… „

Начало на инициативата ще даде областният управител Невена Петкова. Какво ще сподели или прочете тя ще може да гледате и слушате на Facebook страницата на Областен управител на област Габрово в понеделник, точно в 18.00 часа.

А кои други представители на институции ще се присъединят, ще разберете ако всеки ден в същия час отново сте „там“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Цветелина Пенкова за кампанията #PRAYATHOME

Published

on

#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния работник, инициирана от евродепутата Цветелина Пенкова. Основният призив е да бъдем отговорни, солидарни и да проявим разбиране към всички тези хора, които полагат денонощно усилия, за да могат да опазят нашето здраве. А отговорната позиция е, по празниците да се опитаме да създадем едни традиции, които не са типични за нас и да останем вкъщи.

Всички искаме да излезем по-бързо от тази здравно-икономическа криза и да се върнем към активния си начин на живот, да празнуваме в храмовете, по площадите, с близки и приятели. Препоръките на Щаба са да се ограничат тези масови събирания, защото съществува сериозен риск това да ни върне със седмици назад. Призивът и на църквата е да останем вкъщи, да се помолим от там и да не посещаваме храмовете. Имаме уверения, че всички мерки за дезинфекция ще бъдат направени. Факт е, че първите, които подкрепиха #PRAYATHOME са докторите и медицинския персонал от Центъра за спешна медицинска помощ – София, начело с директора д-р Георги Гелев. Разбира се, включиха се много колеги от Европарламента и някои популярни български лица, обясни Пенкова пред Дарик радио.

Въпреки, че никой не беше подготвен за толкова огромна криза, реакциите на европейските институции бяха навременни и адекватни, каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 812 млн. евро ще бъдат на разположение на България, които могат да се използват в борбата с коронавируса. До края на годината се очакват още над 500 млн. евро, което означава, че България ще получи близо 1 млрд. и 400 млн. евро за борба с тази криза. Взимат се мерки и в научноизследователската дейност, за която също се отделят средства, така че финанси за преодоляване на ситуацията има.

Относно този шум на антиевропейски настроения, който имаше в някои страни. Факт, е че имаше държави, които реагираха прибързано и затвориха границите си, като Унгария, например, което създаде проблем за транспорта и транспортирането на стоки, а зелените коридори са от изключително значение на този етап. Но реакцията беше много навременна и бърза и тези граници бяха отворени. Взеха се всички необходими мерки.

По отношение на европейската солидарност, бих искала само да посоча някои цифри. Франция изпрати на Италия над 1 млн. маски и хиляди предпазни костюми, помощта на Германия вече се измерва в тонове, над 7 тона са изпратени материали – маски, костюми, респиратори. Солидарността я има, може би трябваше да реагираме по-бързо, но вече има осигурено финансиране и активна комуникация между държавите-членки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава премахването на опасни дървета край жп линията в Трявна

Published

on

снимка: Община Трявна

От вчера, 9 април, Община Трявна стартира премахване на дърветата край жп линията в град Трявна в участъка между квартали „Тепавици“ и „Божковци“.

снимка: Община Трявна

Дърветата, които ще бъдат премахнати, са в недобро състояние, изсъхнали и създават предпоставка за инциденти.

снимка: Община Трявна

На тяхно място ще бъдат засадени нови подходящи дървесни видове, както и храстова растителност.

снимка: Община Трявна

Със съдействието на служители от РУ на МВР Трявна се създава необходимата организация на движението на моторни превозни средства в този участък.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица