Свържи се с нас

Новини

Наш представител на Журналистическия събор в столицата

Published

on

снимка: СБЖ

снимка: СБЖ

Тотка Полякова, председател на Дружеството на журналистите в Габрово от 27 години, член на Контролния съвет на Съюза на Българските журналисти, ще участва в Журналистическия събор на 18 юни от 19.00 ч. в Театър „София”. Входът за събитието е с покани.

Съборът е кулминацията на инициативите, посветени на 170-ата годишнина от началото на българската журналистика и 120-тата годишнина от създаването на организираното журналистическо движение в България. Честванията преминават под патронажа на ЮНЕСКО.

Габровското журналистическо дружество, чиито основи са поставени още в началото на 19 век и през последните 60 години не е прекратявало дейността си. Днес има 47 членове, почти половината от които са работещи хора. По-малко от половината от тях упражняват журналистическа професия, но в своята творческа и професионална изява остават верни на призванието си.

По повод юбилейните чествания габровското дружество ще организира журналистически пикник, под надслов „Трябва ли да тръгнем от Браила отново?” В цялата страна журналистите посвещават различни инициативи на годишнината.

Вчера, на 16 юни, в София в катедралния храм „Св. Неделя” в София бе извършен молебен за българската журналистика. Под сводовете на катедралния храм се събраха журналисти от всички възрасти, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е бил отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти, заедно с държавната власт и главата на Българската православна църква, отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие. В храма тогава се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит. Денят е обявен за национален празник от главата на Българската православна църква екзарх Йосиф І и от министър-председателя Константин Стоилов. В цялата страна имало невероятни празници и навсякъде са отслужени молебени. През 1894 г. след този молебен стават знаменателни неща: Иван Вазов издава „Под игото”, Алеко Константинов – „Бай Ганьо”, и много странно – правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато, припомни Любомир Пеевски, член на УС на СБЖ и известен български публицист.

Днес, 17.06., в Музея на съобщенията, главният изпълнителен директор на „Български поши” ЕАД Валентин Петков пусна в употреба издание на тема „170 години българска журналистика”. Изданието включва една пощенска марка и специален пощенски печат.

Номиналната стойност на пощенската марка е 0.65 стотинки и е в тираж 11 000 броя. Автор на проектите е художника проф. Тодор Варджиев. Както навремето нашите революционери са се клели върху Евангелието с револвер и кама, авторът преплита три елемента – пачето перо, писалката и микрофона и те образуват буквата „ж” – инициала на журналистиката. Подредени върху първите печатни издания „Любословие” и „Български орел”, както и българският трикольор, те символизират клетвата като морален закон за журналиста да отразява свободно и независимо правдата.

Утре, на 18 юни, ще се състои Журналистическият събор, а на 19 юни се открива фотоизложба в Народното събрание. За достойно заплащане на журналистическия труд

Днес УС на Съюза на българските журналисти разпространи декларация: „За достойно заплащане на журналистическия труд! Да спрем деградацията на журналистическата професия!” В текста се подчертава, че България отделя в пъти по-малко средства за издръжка на обществените медии в сравнение с другите страни от ЕС. А тези медии имат ключова роля в обществената среда и следва да бъдат носители на най-добрите медийни практики.

Съюзът на българските журналисти смята, че най-доброто решаване на този проблем е приемане от Народното събрание на Закон за защита на професионалната журналистика и журналистическия труд. СБЖ поема инициативата да изготви проект за такъв закон, воден от разбирането, че това е начин да се защити авторитета и престижа на професията ЖУРНАЛИСТ, да се гарантира наличието на демократична, обективна медийна среда, от каквато България има крещяща нужда, ако иска да бъде наистина европейска страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Днес е Голяма Богородица

Published

on

На 15 август Българската православна църква чества празника Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден се почита Божията майка, майката на земята, покровителката на майчинството и жените.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.

Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка – на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът “Успение Богородично” в Йерусалим.

В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено празникът се отбелязва в Троянския манастир.

На обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.

Честит имен ден на всички с имената Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара! Бъдете живи и здрави!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица