Свържи се с нас

Новини

Скандалът със заплатата на зам.-кмета на Севлиево расте

Съдът: Заплатата на зам.-кмет не е лични данни. Обществото трябва да знае как се плаща на служителите в Администрацията

Published

on

снимка: в.”Севлиево днес”

снимка: в.”Севлиево днес”

Половин година след като вестник „Севлиево днес“ поиска да разбере какво месечно възнаграждение е определено на заместник – кмета, с ресор „Финанси“ в Община Севлиево и получи на два пъти отказ от информация, отказът бе отхвърлен от Административния съд в Габрово.

Решението е от 28 май тази година и с него цялата преписка по случая се връща обратно в Община Севлиево за ново произнасяне. Това означава, че трябва да се изчака нов 14-дневен срок, за да се получат исканите цифри, освен ако в Общината не изберат да обжалват постановеното пред Върховния административен съд.

Последното най-вероятно ще бъде поредният им ход, тъй като от досегашната им реакция на опитите на вестник „Севлиево днес“ да научат заплатата на зам.-кмета „Финанси“ е ясно, че това са данни, на които Общината не иска да дава публичност. А с едно обжалване ще спечелят още няколко месеца, през които да бавят това, в което и те, и съдиите от Административния съд в Габрово, са убедени – че заплатата на един заместник – кмет няма как да бъде лични данни и обществото трябва да знае колко получават онези, които се разписват под публични финанси.

Достъпът до размера на заплатата, определен за длъжността заместник-кмет с ресор „Финанси“ в Община Севлиево, предизвика интереса на медията, след като миналата година от Общината им отговорили на тяхно запитване, че въпросният служител е назначен на половин работен ден като заместник-кмет. Което само по себе си е прецедент, предвид това, че става дума за финансите на една община с бюджет близо 20 млн. лв., а през останалите осем часа от денонощието същият служител получава възнаграждение за 8 часа работа като ръководител на проект с европейско финансиране /б.ред. Водния цикъл/.

Веднага, след като от Общината предоставиха тези данни, започнаха, със съдействието на юристите от Програма Достъп до Информация /ПДИ/, да работят за получаване на информация колко получава зам.-кметът за работата си на половин работен ден.

На 16 януари тази година журналист от в. „Севлиево днес“ подаде заявление, с което поиска информация за размера на определеното трудово възнаграждение за позицията в общинската администрация „заместник-кмет „Финанси“, общата сума, изплатена на заемащия длъжността и допълнителните суми, извън основното възнаграждение. Две седмици по-късно получиха отказ да им предоставят информацията с основен мотив, че става дума за лични данни и е необходимо лицето, за което искат информация, да е дало своето изрично съгласие.

Тъй като заместник – кметовете на общините попадат сред лицата, задължени да декларират своето имущество, на тях им е странно, че им отказват информацията. Още повече, че по въпроса в община Севлиево вече имаше подчертан обществен интерес, особено, след като в. „Севлиево днес“ успя да стигне до информацията, че въпросният заместник – кмет работи на 4 часа.

Затова на 13 февруари тази година подадоха ново заявление, отново с помощта на юристите от ПДИ. Този път поискаха само размера на определеното възнаграждение на заместник – кмета, без допълнителните месечни добавки. И уточниха, че не искат никакви допълнителни цифри освен определената основна заплата за съответната позиция. Отново в законния срок получиха отказ да им дадат исканата информация, със скалъпеното обяснение, че в Общината нямало „позиция“, а „длъжности“. Срещу което Административният съд се произнесе, че :“неточното използване на определени думи и понятия в искането за предоставяне на информация, не може да бъде основание за отказване на информация, стига искането да е достатъчно ясно и разбираемо“.

Между другото, общинският съветник Данаил Лалев също на два пъти пита кмета, в рамките на времето за актуални питания преди началото на заседания на ОбС, каква е заплатата на заместник-кмета „Финанси“ и на два пъти кметът отказа да каже, мотивирайки се с лични данни.

Лични данни ли е всъщност заплатата на общински служител на ръководна длъжност? Съгласно Административния съд в Габрово възнаграждението на кметовете и техните заместници е информация с обществен характер, а не лични данни. И по казуса има решение на Конституционния съд на Република България от 2012 година, съгласно което защитата на личните данни на лицата, заемащи публични длъжности, е много по-занижена в сравнение със защитата, от която се ползват останалите граждани.

Идеята, според конституционните съдии, е обществото да бъде информирано как се заплаща трудът на държавните служители в широк смисъл. И още: „Информацията относно основното възнаграждение на заместник кмет на коя да е община не представлява лични данни, иначе не би бил предвиден нормативно допустимият минимален и максимален размер на възнаграждението. /б.ред. съществува Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, където са посочени основните заплати по нива и степени с минимален и максимален размер/.

Източник: в.”Севлиево днес”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Служителят в сянка

    12.06.2014 at 13:15

    Калинка обра общината в Севлиево! Вкарвайте я в Сливен веднага!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Областният ще даде началото на „Културен жест“

Published

on

В навечерието на светлите Великденски празници Областният управител на Габрово поставя началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират, съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

„В условия на световна пандемия сме и това няма как бързо да се промени. Но може всички заедно да направим така, че дните да са изпълнени с позитивни мисли и красота, с която ни дарява изкуството във всичките му направления. Тази инициатива е покана през следващата седмица да четем заедно любими стихове, откъси от произведения, а защо не да изпълняваме любими песни, да рисуваме… „

Начало на инициативата ще даде областният управител Невена Петкова. Какво ще сподели или прочете тя ще може да гледате и слушате на Facebook страницата на Областен управител на област Габрово в понеделник, точно в 18.00 часа.

А кои други представители на институции ще се присъединят, ще разберете ако всеки ден в същия час отново сте „там“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Цветелина Пенкова за кампанията #PRAYATHOME

Published

on

#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния работник, инициирана от евродепутата Цветелина Пенкова. Основният призив е да бъдем отговорни, солидарни и да проявим разбиране към всички тези хора, които полагат денонощно усилия, за да могат да опазят нашето здраве. А отговорната позиция е, по празниците да се опитаме да създадем едни традиции, които не са типични за нас и да останем вкъщи.

Всички искаме да излезем по-бързо от тази здравно-икономическа криза и да се върнем към активния си начин на живот, да празнуваме в храмовете, по площадите, с близки и приятели. Препоръките на Щаба са да се ограничат тези масови събирания, защото съществува сериозен риск това да ни върне със седмици назад. Призивът и на църквата е да останем вкъщи, да се помолим от там и да не посещаваме храмовете. Имаме уверения, че всички мерки за дезинфекция ще бъдат направени. Факт е, че първите, които подкрепиха #PRAYATHOME са докторите и медицинския персонал от Центъра за спешна медицинска помощ – София, начело с директора д-р Георги Гелев. Разбира се, включиха се много колеги от Европарламента и някои популярни български лица, обясни Пенкова пред Дарик радио.

Въпреки, че никой не беше подготвен за толкова огромна криза, реакциите на европейските институции бяха навременни и адекватни, каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 812 млн. евро ще бъдат на разположение на България, които могат да се използват в борбата с коронавируса. До края на годината се очакват още над 500 млн. евро, което означава, че България ще получи близо 1 млрд. и 400 млн. евро за борба с тази криза. Взимат се мерки и в научноизследователската дейност, за която също се отделят средства, така че финанси за преодоляване на ситуацията има.

Относно този шум на антиевропейски настроения, който имаше в някои страни. Факт, е че имаше държави, които реагираха прибързано и затвориха границите си, като Унгария, например, което създаде проблем за транспорта и транспортирането на стоки, а зелените коридори са от изключително значение на този етап. Но реакцията беше много навременна и бърза и тези граници бяха отворени. Взеха се всички необходими мерки.

По отношение на европейската солидарност, бих искала само да посоча някои цифри. Франция изпрати на Италия над 1 млн. маски и хиляди предпазни костюми, помощта на Германия вече се измерва в тонове, над 7 тона са изпратени материали – маски, костюми, респиратори. Солидарността я има, може би трябваше да реагираме по-бързо, но вече има осигурено финансиране и активна комуникация между държавите-членки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава премахването на опасни дървета край жп линията в Трявна

Published

on

снимка: Община Трявна

От вчера, 9 април, Община Трявна стартира премахване на дърветата край жп линията в град Трявна в участъка между квартали „Тепавици“ и „Божковци“.

снимка: Община Трявна

Дърветата, които ще бъдат премахнати, са в недобро състояние, изсъхнали и създават предпоставка за инциденти.

снимка: Община Трявна

На тяхно място ще бъдат засадени нови подходящи дървесни видове, както и храстова растителност.

снимка: Община Трявна

Със съдействието на служители от РУ на МВР Трявна се създава необходимата организация на движението на моторни превозни средства в този участък.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица