Свържи се с нас

Новини

Скандалът със заплатата на зам.-кмета на Севлиево расте

Съдът: Заплатата на зам.-кмет не е лични данни. Обществото трябва да знае как се плаща на служителите в Администрацията

Published

on

снимка: в.”Севлиево днес”

снимка: в.”Севлиево днес”

Половин година след като вестник „Севлиево днес“ поиска да разбере какво месечно възнаграждение е определено на заместник – кмета, с ресор „Финанси“ в Община Севлиево и получи на два пъти отказ от информация, отказът бе отхвърлен от Административния съд в Габрово.

Решението е от 28 май тази година и с него цялата преписка по случая се връща обратно в Община Севлиево за ново произнасяне. Това означава, че трябва да се изчака нов 14-дневен срок, за да се получат исканите цифри, освен ако в Общината не изберат да обжалват постановеното пред Върховния административен съд.

Последното най-вероятно ще бъде поредният им ход, тъй като от досегашната им реакция на опитите на вестник „Севлиево днес“ да научат заплатата на зам.-кмета „Финанси“ е ясно, че това са данни, на които Общината не иска да дава публичност. А с едно обжалване ще спечелят още няколко месеца, през които да бавят това, в което и те, и съдиите от Административния съд в Габрово, са убедени – че заплатата на един заместник – кмет няма как да бъде лични данни и обществото трябва да знае колко получават онези, които се разписват под публични финанси.

Достъпът до размера на заплатата, определен за длъжността заместник-кмет с ресор „Финанси“ в Община Севлиево, предизвика интереса на медията, след като миналата година от Общината им отговорили на тяхно запитване, че въпросният служител е назначен на половин работен ден като заместник-кмет. Което само по себе си е прецедент, предвид това, че става дума за финансите на една община с бюджет близо 20 млн. лв., а през останалите осем часа от денонощието същият служител получава възнаграждение за 8 часа работа като ръководител на проект с европейско финансиране /б.ред. Водния цикъл/.

Веднага, след като от Общината предоставиха тези данни, започнаха, със съдействието на юристите от Програма Достъп до Информация /ПДИ/, да работят за получаване на информация колко получава зам.-кметът за работата си на половин работен ден.

На 16 януари тази година журналист от в. „Севлиево днес“ подаде заявление, с което поиска информация за размера на определеното трудово възнаграждение за позицията в общинската администрация „заместник-кмет „Финанси“, общата сума, изплатена на заемащия длъжността и допълнителните суми, извън основното възнаграждение. Две седмици по-късно получиха отказ да им предоставят информацията с основен мотив, че става дума за лични данни и е необходимо лицето, за което искат информация, да е дало своето изрично съгласие.

Тъй като заместник – кметовете на общините попадат сред лицата, задължени да декларират своето имущество, на тях им е странно, че им отказват информацията. Още повече, че по въпроса в община Севлиево вече имаше подчертан обществен интерес, особено, след като в. „Севлиево днес“ успя да стигне до информацията, че въпросният заместник – кмет работи на 4 часа.

Затова на 13 февруари тази година подадоха ново заявление, отново с помощта на юристите от ПДИ. Този път поискаха само размера на определеното възнаграждение на заместник – кмета, без допълнителните месечни добавки. И уточниха, че не искат никакви допълнителни цифри освен определената основна заплата за съответната позиция. Отново в законния срок получиха отказ да им дадат исканата информация, със скалъпеното обяснение, че в Общината нямало „позиция“, а „длъжности“. Срещу което Административният съд се произнесе, че :“неточното използване на определени думи и понятия в искането за предоставяне на информация, не може да бъде основание за отказване на информация, стига искането да е достатъчно ясно и разбираемо“.

Между другото, общинският съветник Данаил Лалев също на два пъти пита кмета, в рамките на времето за актуални питания преди началото на заседания на ОбС, каква е заплатата на заместник-кмета „Финанси“ и на два пъти кметът отказа да каже, мотивирайки се с лични данни.

Лични данни ли е всъщност заплатата на общински служител на ръководна длъжност? Съгласно Административния съд в Габрово възнаграждението на кметовете и техните заместници е информация с обществен характер, а не лични данни. И по казуса има решение на Конституционния съд на Република България от 2012 година, съгласно което защитата на личните данни на лицата, заемащи публични длъжности, е много по-занижена в сравнение със защитата, от която се ползват останалите граждани.

Идеята, според конституционните съдии, е обществото да бъде информирано как се заплаща трудът на държавните служители в широк смисъл. И още: „Информацията относно основното възнаграждение на заместник кмет на коя да е община не представлява лични данни, иначе не би бил предвиден нормативно допустимият минимален и максимален размер на възнаграждението. /б.ред. съществува Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, където са посочени основните заплати по нива и степени с минимален и максимален размер/.

Източник: в.”Севлиево днес”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица