Свържи се с нас

Новини

Скандалът със заплатата на зам.-кмета на Севлиево расте

Съдът: Заплатата на зам.-кмет не е лични данни. Обществото трябва да знае как се плаща на служителите в Администрацията

Published

on

снимка: в.”Севлиево днес”

снимка: в.”Севлиево днес”

Половин година след като вестник „Севлиево днес“ поиска да разбере какво месечно възнаграждение е определено на заместник – кмета, с ресор „Финанси“ в Община Севлиево и получи на два пъти отказ от информация, отказът бе отхвърлен от Административния съд в Габрово.

Решението е от 28 май тази година и с него цялата преписка по случая се връща обратно в Община Севлиево за ново произнасяне. Това означава, че трябва да се изчака нов 14-дневен срок, за да се получат исканите цифри, освен ако в Общината не изберат да обжалват постановеното пред Върховния административен съд.

Последното най-вероятно ще бъде поредният им ход, тъй като от досегашната им реакция на опитите на вестник „Севлиево днес“ да научат заплатата на зам.-кмета „Финанси“ е ясно, че това са данни, на които Общината не иска да дава публичност. А с едно обжалване ще спечелят още няколко месеца, през които да бавят това, в което и те, и съдиите от Административния съд в Габрово, са убедени – че заплатата на един заместник – кмет няма как да бъде лични данни и обществото трябва да знае колко получават онези, които се разписват под публични финанси.

Достъпът до размера на заплатата, определен за длъжността заместник-кмет с ресор „Финанси“ в Община Севлиево, предизвика интереса на медията, след като миналата година от Общината им отговорили на тяхно запитване, че въпросният служител е назначен на половин работен ден като заместник-кмет. Което само по себе си е прецедент, предвид това, че става дума за финансите на една община с бюджет близо 20 млн. лв., а през останалите осем часа от денонощието същият служител получава възнаграждение за 8 часа работа като ръководител на проект с европейско финансиране /б.ред. Водния цикъл/.

Веднага, след като от Общината предоставиха тези данни, започнаха, със съдействието на юристите от Програма Достъп до Информация /ПДИ/, да работят за получаване на информация колко получава зам.-кметът за работата си на половин работен ден.

На 16 януари тази година журналист от в. „Севлиево днес“ подаде заявление, с което поиска информация за размера на определеното трудово възнаграждение за позицията в общинската администрация „заместник-кмет „Финанси“, общата сума, изплатена на заемащия длъжността и допълнителните суми, извън основното възнаграждение. Две седмици по-късно получиха отказ да им предоставят информацията с основен мотив, че става дума за лични данни и е необходимо лицето, за което искат информация, да е дало своето изрично съгласие.

Тъй като заместник – кметовете на общините попадат сред лицата, задължени да декларират своето имущество, на тях им е странно, че им отказват информацията. Още повече, че по въпроса в община Севлиево вече имаше подчертан обществен интерес, особено, след като в. „Севлиево днес“ успя да стигне до информацията, че въпросният заместник – кмет работи на 4 часа.

Затова на 13 февруари тази година подадоха ново заявление, отново с помощта на юристите от ПДИ. Този път поискаха само размера на определеното възнаграждение на заместник – кмета, без допълнителните месечни добавки. И уточниха, че не искат никакви допълнителни цифри освен определената основна заплата за съответната позиция. Отново в законния срок получиха отказ да им дадат исканата информация, със скалъпеното обяснение, че в Общината нямало „позиция“, а „длъжности“. Срещу което Административният съд се произнесе, че :“неточното използване на определени думи и понятия в искането за предоставяне на информация, не може да бъде основание за отказване на информация, стига искането да е достатъчно ясно и разбираемо“.

Между другото, общинският съветник Данаил Лалев също на два пъти пита кмета, в рамките на времето за актуални питания преди началото на заседания на ОбС, каква е заплатата на заместник-кмета „Финанси“ и на два пъти кметът отказа да каже, мотивирайки се с лични данни.

Лични данни ли е всъщност заплатата на общински служител на ръководна длъжност? Съгласно Административния съд в Габрово възнаграждението на кметовете и техните заместници е информация с обществен характер, а не лични данни. И по казуса има решение на Конституционния съд на Република България от 2012 година, съгласно което защитата на личните данни на лицата, заемащи публични длъжности, е много по-занижена в сравнение със защитата, от която се ползват останалите граждани.

Идеята, според конституционните съдии, е обществото да бъде информирано как се заплаща трудът на държавните служители в широк смисъл. И още: „Информацията относно основното възнаграждение на заместник кмет на коя да е община не представлява лични данни, иначе не би бил предвиден нормативно допустимият минимален и максимален размер на възнаграждението. /б.ред. съществува Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, където са посочени основните заплати по нива и степени с минимален и максимален размер/.

Източник: в.”Севлиево днес”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Служителят в сянка

    12.06.2014 at 13:15

    Калинка обра общината в Севлиево! Вкарвайте я в Сливен веднага!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„С усмивка на училище“

Published

on

„С усмивка на училище“. Това е мотото на кампанията на БЧК – Габрово и БМЧК – Габрово, която се провежда за шеста поредна година. Чрез нея отново ще се опита да бъдат сбъднати мечтите на много деца в неравностойно положение, като им бъдат осигурени нужните помагала и тетрадки, за да могат да се чувстват не по-различни от всички останали.

„В същото време вярваме, че акцията ни е начин самите ние да дадем пример на нашите деца, за това що е то съпричастност и отговорност. Да ги научим, че разделното събиране може да е приятно и да носи удовлетворение. Да! Разделно събиране… това е в основата на акцията ни.

Пунктът за вторични суровини в квартал Борово ни подкрепи в това начинание. Всеки, който иска да се включи и да помогне, може да го направи, като занесе на ул. „Никола Войновски“28 събраните отпадъци: хартия, списания, тетрадки, брошури и т.н – велпапе, кашони, кутии и всякакви картонени опаковки – полиетилен (найлон, стреч ), пластмасови бутилки, капачки, бидони и други.

Можете да сторите това всеки ден от понеделник до събота. Единственото, което се иска от вас е да отидете до пункта, да оставите събраните вторичните суровини и да кажете, че са в полза на акцията на БЧК.

Собственикът пое ангажимента да приема и записва предадените количества, и в края на акцията (10 септември), да обяви и заплати всичко събрано“, споделят от БЧК – Габрово.

В инициатива вече се включиха активно родители на деца от няколко детски градини в Габрово.

„Надяваме се искрено, че начинанието ни ще ви допадне и ще ни подкрепите!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица