Свържи се с нас

Новини

Кметът на Севлиево подкрепи декларацията на колегите си от ГЕРБ

Кметът д-р Иван Иванов подкрепи декларацията на колегите си срещу правителството

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево Иван Иванов подкрепи декларацията на колегите си срещу правителството. Позицията бе разпространена в медиите и гласи:

„Декларацията, която в петък подписахме кметовете от ГЕРБ, е открит израз на неодобрение към това безпрецедентно управление в държавата. Тя е доста крайна, но всички кметове са поставени в много тежка ситуация. Спират се проекти, спират се плащания по оперативните програми, правят се неоснователни финансови корекции по проекти.

През последната една година, община Севлиево не е получила одобрението на нито един важен проект. Отказано ни беше финансирането за актуализиране на техническия проект и изготвянето на подробен устройствен план за язовир „Бяла”, за ремонт и реконструкция на общинската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, за преасфалтиране на улична мрежа в град Севлиево.

Миналият месец ни отказаха финансирането на 6 детски площадки за града и селата. Не ни финансираха и изграждането на спортната площадка в парк „Черничките“. Спрените пари от Оперативна програма „Околна среда” са сериозен проблем и крият рискове за успешното финализиране на проекта по водния цикъл. В един момент единственият разумен ход ще бъде да разтрогнем договорите, поради липса на финансиране.

Така ситуацията в страната не може да продължава повече. Страдат единствено хората, а това е недопустимо. С приетата декларация искаме от приетия на 6 юни заем в размер на 3 млрд. лева да се нормализира процеса по възстановяване на плащанията по тези проекти. Искаме да се свика извънредно общо събрание на НСОРБ, на което да се обсъди критичната ситуация в страната и да се вземат решения, които да са в защита на българските общини, и на всички граждани.

На общото събрание трябва да се обсъди и методиката за определянето на такса смет. Беше ни обещано, че тази година ще се изработи единна методика за определяне на такса смет. Такава до момента няма, а срокът в Закона за местните данъци и такси е 1.01.2015г.

Ще настояваме и ще подкрепим законодателна промяна, с която срокът да се удължи с една година.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Боб, катък и сладкиш за кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“

През август лятото вече e към своя край. Но това е времето през което има голямо изобилие от плодове и зеленчуци, има богат избор на различни храни.

За голямата част от българското население август сега е време за почивка, но в миналото той е свързан с усилна земеделска работа, когато се прибира голяма част от реколтата, за да се осигури благополучие през следващите периоди на годината. Като правило храната през този месец е била предимно безмесна.

С това са съобразени и храните, допуснати до участие в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен от ЕМО „Етър“ по повод 55-та годишнина от неговото откриване.

Ето и предложенията, отбрани от журито, сред изпратените на електронна поща: d.hristov@etar.bg. до 15 август тази година.

Боб в гърне

Бърз сладкиш на баба със сладко от рози

Катък от овче мляко

Автор: Дамян Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Политическите сили в Севлиево не постигнаха съгласие за състава на ОИК

С консенсус избраха само председател на ОИК, местата ще нарежда Централната избирателна комисия

Във вторник, 20 август, в сградата на Община Севлиево се проведоха консултации за сформиране състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за провеждането на изборите за общински съветници и за кметове, които ще се състоят на 27 октомври 2019 г.

На срещата политическите партии постигнаха консенсус единствено за председателя на комисията, като предложението е ОИК да се оглави от Снежина Дянкова от политическа партия ГЕРБ.

При консултациите не бе постигнат консенсус за секретар на ОИК и за заместник-председатели на комисията. От Kоалиция „БСП за България“ настояха на секретарското място да бъде Соня Семова, но от партия ДПС предложиха Сабие Ходжева да продължи да бъде на този пост.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов прикани двете политически сили да намерят консенсус за поста на секретар в ОИК, но това не се случи. При така създалата се ситуация изборът на секретар и на заместник-председатели на ОИК ще бъде решен от Централната избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия в Севлиево ще се състои от 13 души, от които 4-ма са членове на ГЕРБ. Толкова ще бъдат и от коалиция „БСП за България“. По един член в ОИК ще имат партия ДПС, коалиция „Обединени патриоти“ и партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ също има право на един член в ОИК.

Така общият брой членове на ОИК става 12. Затова парламентарно представената партия с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това ще е партия „Обединени патриоти“. Очаква се до 6 септември ЦИК да обяви назначенията в Общинската избирателна комисия в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер се откриват тържествата от Шипченската епопея

Днес, 21 август, с откриване на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ от 17.30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово, ще бъде дадено начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Изборът за това събитие не е случаен, защото именно през настоящата година, освен 142 години от епичните боеве, отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на Свободата.

снимка: Областна администрация – Габрово

Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а неин символичен домакин в Габрово е Художествената галерия „Христо Цокев“, със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Откриването е тази вечер 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

 

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица