Свържи се с нас

Новини

Ученици от СОУ „Отец Пайсий“ с награди от национални конкурси

снимка: СОУ "Отец Паисий" - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

В навечерието на най-пъстрия детски празник ученици от СОУ „Отец Паисий” в Габрово получиха престижни награди в национални конкурси.

Georgi

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Георги Александров Захариев от 6 клас спечели Първо място със своя мултимедиен проект в Национален ученически конкурс „Мила Родино”. Конкурсът бе посветен на 50 годишнината от обявяването на „Мила Родино” за национален химн на Република България през 1964 г. В своята презентация Георги споделя гордостта си от това, че е българин и представя десет причини, поради, които всеки трябва да се гордее, че е роден в България. Ученикът е в индивидуална форма на обучение по здравословни причини. Изключително умен и трудолюбив, той постига отлични резултати в своето обучение по всички учебни дисциплини. Особен интерес проявява към занятията по информационни технологии.

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Борислава Каракочева от 7 клас и Александър Димитров от 8 клас са носители на специални награди от Националния ученически празник „За хляба наш…”. Борислава изработи с помощта на майстор грънчар от АЕК „Етър” подница в умален мащаб. Подницата е глинен съд с кръгла форма с капак за печене на хляб, използван в миналото.

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Александър участва в надпреварата с макет, представящ пътя „От зърното до хляба”. Националните конкурси под надслов „За хляба наш…” са включени в календара за извънкласни дейности на Министерство на образованието и целят запознаване с традициите и обичаите, свързани с хляба и хлебните продукти.

Teodor

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Семейни карти за безплатно целогодишно посещение на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” получават Благовеста Капитанска, Ивайло Богомилов, Силвия Якова и Михаела Сусанова. Те завоюваха наградите си, участвайки със свои рисунки в Националния детски конкурс „Етъра през моите очи”. Той бе посветен на 50 години от откриването на комплекса и провокира интерес у младите към бита и традициите на балканджиите.

В проведения на 30 май Празник на баскетбола Теодор Николков от 4 клас бе определен за „Най-полезен състезател”. В празника, организиран от Баскетболен клуб „Чардафон-Орловец” мериха сили състезателите на пет отбора.

Постиженията на учениците са доказателство за техния упорит труд и всеотдайността на преподавателите от училището. С нетърпение всички очакват ваканционните дни, а през есента с нов устрем ще продължат да се учат, творят, спортуват.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Голям пожар в Габрово (снимки)

Голям пожар избухна днес, 14 октомври, в квартал Недевци в Габрово. Запалила се е част от фабрика за производство и съхранение на бои, разредители и други, сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ очевидец на случилото се. Пламъците лумнали следобед.

Веднага към мястото на огнената стихия се отзовали екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово, които незабавно започнали потушаването на разразилия се пожар.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Издигащите се кълба дим от горящи бои можеха да бъде наблюдавани от различни точки на града, твърди нашият източник. Движението на автомобили в района беше преустановено от екипи на полицията, заради надвисналата опасност, сподели още той.

За щастие бързата реакция на габровските огнеборци е дала резултат и избухналият пожар е бил овладян. При изгасянето му пожарникарите са използвали и пяна.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Движението на автомобили в района на запалилата се фабрика за бои е било възстановено.

Според неофициална информация на „Габрово Нюз“ при пожара няма човешки жертви и пострадали. Нанесени са единствено материални щети.

Извършен е оглед от криминалисти, разследващи причините за възникване на огнения ад. Работи се по всички версии. Процесуално – следствените действия текат и към настоящия момент.

Жителите на квартал Недевци негодуват от ситуацията. Те са притеснени, защото пожарът е замърсил района.

*Очаквайте още актуална информация по темата на по-късен етап.*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Михаела Цонева с титла на двойки в Истанбул

Пореден престижен успех през сезона постигна габровската тенис надежда Михаела Цонева, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

От ляво надясно: Михаела Цонева и Елена Кралева, снимка: sport-gabrovo.com

Състезателката на клуб „Кристи“ (Дряново) триумфира в надпреварата на двойки в турнира за юноши и девойки от пета категория на Международната федерация по тенис (ITF), проведен в Истанбул, Турция.

Михаела участва заедно с Елена Кралева от ТК „СА Несебър“. Цялата статия за успеха на габровския талант можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ в „Национални дни за учене през целия живот“

Инициативата „Приеми ме на село“ бе част от изложението „Национални дни за учене през целия живот“. Форумът се проведе от 9 до 11 октомври от Министерство на образованието и науката, информираха от Община Габрово.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Община Габрово получи покана за участие на 10 октомври, за да представи инициативата Приеми ме на село като добра практика свързана с учене между поколенията, опазване и съхраняване на българските традиции и ценности.

снимка: Община Габрово

Проектът провокира голям интерес сред посетителите на изложението. Те имаха възможност да надникнат в света на „Приеми ме на село“. Да опитат уникалната баница с боб, да получат част от кулинарното наследство на нашите баби и да си поговорят с две от очарователните ни внучета на заем Никол и Теодора, възпитанички на Национална Априловска гимназия, които с радост и ентусиазъм разказваха за преживяванията и емоциите си по време на престоя им в селата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица