Свържи се с нас

Новини

Ученици от СОУ „Отец Пайсий“ с награди от национални конкурси

Published

on

снимка: СОУ "Отец Паисий" - Габрово

снимка: СОУ „Отец Паисий“ – Габрово

В навечерието на най-пъстрия детски празник ученици от СОУ „Отец Паисий” в Габрово получиха престижни награди в национални конкурси.

Georgi

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Георги Александров Захариев от 6 клас спечели Първо място със своя мултимедиен проект в Национален ученически конкурс „Мила Родино”. Конкурсът бе посветен на 50 годишнината от обявяването на „Мила Родино” за национален химн на Република България през 1964 г. В своята презентация Георги споделя гордостта си от това, че е българин и представя десет причини, поради, които всеки трябва да се гордее, че е роден в България. Ученикът е в индивидуална форма на обучение по здравословни причини. Изключително умен и трудолюбив, той постига отлични резултати в своето обучение по всички учебни дисциплини. Особен интерес проявява към занятията по информационни технологии.

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Борислава Каракочева от 7 клас и Александър Димитров от 8 клас са носители на специални награди от Националния ученически празник „За хляба наш…”. Борислава изработи с помощта на майстор грънчар от АЕК „Етър” подница в умален мащаб. Подницата е глинен съд с кръгла форма с капак за печене на хляб, използван в миналото.

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Александър участва в надпреварата с макет, представящ пътя „От зърното до хляба”. Националните конкурси под надслов „За хляба наш…” са включени в календара за извънкласни дейности на Министерство на образованието и целят запознаване с традициите и обичаите, свързани с хляба и хлебните продукти.

Teodor

снимка: СОУ “Отец Паисий” – Габрово

Семейни карти за безплатно целогодишно посещение на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” получават Благовеста Капитанска, Ивайло Богомилов, Силвия Якова и Михаела Сусанова. Те завоюваха наградите си, участвайки със свои рисунки в Националния детски конкурс „Етъра през моите очи”. Той бе посветен на 50 години от откриването на комплекса и провокира интерес у младите към бита и традициите на балканджиите.

В проведения на 30 май Празник на баскетбола Теодор Николков от 4 клас бе определен за „Най-полезен състезател”. В празника, организиран от Баскетболен клуб „Чардафон-Орловец” мериха сили състезателите на пет отбора.

Постиженията на учениците са доказателство за техния упорит труд и всеотдайността на преподавателите от училището. С нетърпение всички очакват ваканционните дни, а през есента с нов устрем ще продължат да се учат, творят, спортуват.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Жива жена получи акт за собствената си смърт от чужбина

Районната прокуратура в Габрово установи фактите по отношение на жена, получила акт за собствената си смърт от Германия.

Published

on

Във връзка с постъпила жалба на жена, която се води починала, Районна прокуратура – Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура – София.

Преписката в Районната прокуратура в Габрово е образувана по жалба на жена от Габрово, с инициали Я.Г., за това, че през декември 2019 г., след справка в НАП и Община Габрово установила, че се води като починала на 8 юни миналата година.

Актът за смърт от Община Габрово бил съставен въз основа на изпратено от Германия уведомление за смърт.

В жалбата си жената твърди, че никога не е пътувала извън България, но преди шест години, приятел на сина й, предложил да й осигури работа в Германия и по този повод й била издадена европейска здравна карта, която тя му изпратила в Германия, но не отишла да работи там.

При извършената, по разпореждане на прокуратурата проверка, било установено, че на 21 ноември м.г., от Генералното консулство на Република България в Мюнхен било получено в Община Габрово извлечение от акт за смърт на Я.Г., въз основа на който общинската администрация съставила акт за смърт жената, починала на 08.06.2019 г. в германския град Фрайбург.

От писмо на Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работа на Република България било установено, че в Службата по гражданско състояние към общ. Фрайбург, лице с имена Н.Т., легитимирало се като дъщеря на Я.Г. е представило в болница лична карта и дубликат на удостоверение за раждане на Я. Г., във връзка с починало лице.

Установено било, че представената в Германия лична карта се различавала съществено от тази, която притежава Я.Г., а в представения дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на Я.Г.

С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, Районната прокуратура в Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура – София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна отбеляза 147 години от гибелта на Васил Левски

Published

on

снимка: Община Трявна

Отбелязването на паметната годишнина по традиция започна с отслужване на панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий в храм „Свети Георги“, където Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

снимка: Община Трявна

Програмата продължи с шествие от църквата до Попангелова къща, в което се включиха и деца от детска градина „Светлина“.

снимка: Община Трявна

Поклонението по случай 147-мата годишнина от гибелта на българския национален герой Васил Левски се състоя пред Попангеловата къща, върху която е поставен барелеф на Апостола.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Именно тук Левски се е укривал при едно от идванията си в Трявна. За неговото дело, за неговия живот и подвиг разказа в своето обръщение кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

снимка: Община Трявна

Тя припомни колко важно е да пазим спомена за този герой, чието дело и слова са ни толкова необходими в днешно време.

снимка: Община Трявна

В програмата със своите затрогващи изпълнения се включиха ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“.

снимка: Община Трявна

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Апостола на Свободата.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

След това присъстващите засвидетелстваха своето уважение и признателност към делото на Левски с поднасяне на цветя пред неговия барелеф.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Програмата завърши с почетен салют от членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иван Иванов и Здравка Лалева поднесоха цветя пред паметника на Апостола

Published

on

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и председателят на Общинския съвет Здравка Лалева присъстваха в СУ „Васил Левски“, където поднесоха цветя пред бюст – паметника на Апостола на Свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от обесването му.

снимка: Община Севлиево

С патриотичен рецитал възпитаниците на училището пренесоха присъстващите в епохата, когато Дякон Левски е обикалял из страната, за да създава революционни комитети, които да планират и да извоюват свободата на Родината.

снимка: Община Севлиево

Учениците цитираха заветните му думи към поколенията, които и до днес отекват в сърцето и душата на всеки българин.

снимка: Община Севлиево

Възрожденски песни в чест на живота и саможертвата на Апостола изпълниха училищния двор на гимназията и възродиха неговия вечен образ – символ на висши ценности и свръхчовешки героизъм.

снимка: Община Севлиево

Присъстващите склониха глава и с едноминутно мълчане отдадоха почит пред Апостола на Свободата.

снимка: Община Севлиево

Честванията в рамките на патронния празник на училището по повод годишнината от гибелта на Васил Левски продължават в спортна зала „Дан Колов“ с благотворителен спортен празник „Лъвче – 2020“, а утре с тържествен концерт-спектакъл в Дом на културата „Мара Белчева“ от 10:30 часа.

снимка: Община Севлиево

В 12.15 часа ще се състои поклонение пред някогашния конак – последната спирка на Дякона, преди черното бесило в София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица