Свържи се с нас

Култура

Дом на културата „Мара Белчева“ отбелязва своята 25-годишнина

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Домът на културата „Мара Белчева“ в Севлиево отбелязва своята 25-годишнина За това време той се утвърди като неизменна част от културния живот на града и областта. Това е равносметката за изминалите години. Почти не съществува събитие, което да не е оставило отпечатък в дейността на ДК „Мара Белчева”.

Създаден през 1989 година за четвърт век се превръщана в културен център, място за достъп и непосредствен контакт с националните културни традиции и съвременните постижения в областта на изкуството. Излишно е да споменаваме, че няма жанр, който по един или друг начин, да не е намерил своето представяне и популяризиране сред жителите на общината.

За тези 25 години са представени 305 театрални спектакъла, 130 оперни, оперетни, балетни и шоу спектакли, 980 концертни, от които 380 са били за децата и учениците от общината. 240 броя са празниците и честванията от национално и регионално значение, 420 срещи с творци и деятели на изкуството и културата, видни общественици, 36 прожекции на филми, 84 изложби, 690 озвучавания на културни прояви в общината и извън нея. Това е само част от културните изяви и мероприятия проведени в Дома на културата. Техният общ брой е 4020, посетени от над 531000 жители и гости на град Севлиево.

За тези 25 години на сцената на Дома на културата са се представили Национален театър за опера и балет, Национален музикален театър „Стефан Македонски”, Народен театър „Иван Вазов”, Софийска филхармония, Балшой театър-Русия, Белоруски академичен театър, всички столични и провинциални театри. На сцената са играли най-популярните и обичани от българската публика актьорите. Сега на сцената на Дома на културата публиката се радва на актьорското майсторство на млади и талантливи български актьори.

Концертният афиш за тези години е богат на музикални жанрове, състави и изпълнители. Трудно е да се изброи списъкът с имена, за това ще се ограничим в жанровото им представяне: фолклорни ансамбли и изпълнители от страната и чужбина, музиканти инструменталисти и певци от класическите до съвременните музикални жанрове и стилове.

Наред с професионалните състави и изпълнители на сцената на Дома на културата са намирали изява и редица самодейните театрални, танцови състави и изпълнители от страната и чужбина. Многобройни са концертите и участията на художествените колективи и изпълнители от Севлиево и общината.

Трайни спомени в севлиевската общественост са оставили изложбите с участието на Унгарски културен център, Руски културно-информационен център, Музеят на восъчните фигури в Санкт Петербург, Международната филателна изложба, на местни художници и фотографи.

Нашумели и популярни през годините шоу спектакли присъстваха на сцената на Дома на културата, само някои от тях – „Шоуто на Слави”, „Риск губи, риск печели”, спектаклите на Нешка Робева, детското шоу „Като лъвовете”, състезанието „Минута е много” и много други.

За съжаление не може да бъде изброено всичко онова, което е намерило творческа реализация на сцената на Дома, но с право можем да кажем, че за изминалите 25 години той успя да се превърне в емблема и символ на богатото културно наследство, на духа и традициите на жителите на община Севлиево, на тяхната любовта към красотата и непреходността на българското изкуство, на световното културно наследство.

Годишнината ще бъде отбелязана тази вечер от 19.00 часа с концерт на Държавна опера – Русе, с диригент Владимир Бошнаков и изпълнители Русалина Мочукова и Руслан Мъйнов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица