Свържи се с нас

Новини

Готова е площадката за компостиране на новото депо

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Площадката за компостиране от регионалната система за управление на отпадъците в Габрово вече е завършена. Тя е с площ от 3 дка и на нея ще се извършва целият процес по обработка на биоразградимите отпадъци, съобщиха от местната общинска администрация.

В този сектор от новото депо ще постъпват зелените маси от градините и битовите отпадъци, събрани в кафявите контейнери. Те ще бъдат обработвани със специализирана техника до получаването на краен продукт – компост.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Паралелно с компостиращата площадка, почти напълно са изградени административната сграда, склада, гаражите и работилницата. Продължава работата по най-значимия подобект – клетката за депониране. Предстои да се положи специален изолиращ екран, чиято цел е да не пропуска преминаване на опасния инфилтрат в почвата. Инфилтратът ще бъде отвеждан към специален басейн, а от там към пречиствателна станция.

Пречистването на опасните течности, отделени от отпадъците, ще бъде с изключително високо качество като пречистената вода ще е с характеристиките на питейна. Поставянето на пречиствателна станция предстои да се случи около средата на годината.

Миналата година бяха завършени подобектите: площадка за сепариране, експлоатационни пътища и по-голямата част от бетонната ограда.

Компостът е висококачествен почвен подобрител, който представлява торообразен материал, подходящ за наторяване на земеделските култури и за възстановяване на органичната материя в почвата. Редица са предимствата на компоста, но най-значимите са, че повишава добивите, прави глинестата почва по-рохкава, предпазва растенията от редица болести, повишава задържането на вода, възстановява изхабените почви, предпазва почвата от ерозия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица