Свържи се с нас

Новини

Дряновец стана „Пожарникар на годината“

Published

on

снимка: ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" - Габрово

снимка: ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

37-годишният спасител Галин Георгиев Стоянов, имащ 5 – годишен стаж в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово спечели приза „Пожарникар на годината“ – 2013 от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност”, със Заповед на Директора на Главна дирекция ПБЗН – МВР главен комисар Николай Николов.

Връчването на наградите ще се състои днес в Централния военен клуб в столицата.

Галин Георгиев Стоянов е роден на 06.09.1977 г. в град Дряново. Завършил е средно образование с непрофилирано обучение в СОУ „Максим Райкович” – Дряново.

На работа в МВР е от 28.12.2009 г. и в момента е старши – спасител в група „Спасителна дейност” на сектор „ПГ и СД” към ОУПБЗН-Габрово при ГДПБЗН-МВР.

През 2013 г. спасител Галин Георгиев Стоянов като служител в група “СД” при ОУПБЗН – Габрово е взел участие 45 произшествия за извършване на аварийно-спасителни дейности и оказване на техническа помощ, както и при 5 бр. пожари в полски и горски фонд и 2 пожара в жилищни и стопански сгради за извършване на дейности по пожарогасене, разкъртване и разчистване.

Същият взе активно участие по време на обявеното бедствено положение в общините Габрово, Трявна и Дряново в следствие на ураганния вятър на 14-ти март 2013 г., при което бяха нанесени значителни материални щети на жилищни и обществени сгради. Повалени бяха клони и цели дървета, стълбове на улично осветление, пътни табели, светофарни уредби, билбордове и други, върху пътните платна. Нанесени бяха и големи поражения върху частно, общинско и държавно имущество, в следствие на носени от вятъра предмети – повредени автомобили, счупени прозорци, съборени топлоизолации и други.

В сложните ситуации спасител Галин Стоянов, се справи без затруднения, уверен в действията си и дисциплиниран по отношение на безопасността. В нощта на 14.03.2013 г., когато целият личен състав на управлението беше събран и по време на дежурството си на 17.01.2013 г. същият, като член на един от сформираните екипи участва изключително активно, отговорно и ефективно в извършваните НАВР на над 15 сигнала, породени от бедствието.

В предвид показаните знания, умения, личностни качества, професионална подготовка и реализация, и за адекватните и решителни действия при ликвидиране на произшествията, спасител Галин Георгиев Стоянов беше номиниран за победител в първи етап на конкурс “Пожарникар на годината” на областно равнище и бе награден от комисар Георги Русинов с “ПИСМЕНА ПОХВАЛА” за конкретен личен принос при издигане имиджа на професията и по повод номиниране за националния кръг на конкурса “Пожарникар на годината” от направления “Пожарогасителна и спасителна дейност”, подраздел за държавни служители със средно образование (категория “Д” и “Е”), уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Габровци недоволстват от непочистени от снега тротоари

Published

on

Толерансът и търпимостта на габровци към общинското предприятие, отговорно за снегопочистването, са изчерпани, тъй като тротоарите се оказаха затрупани, останаха непочистени от падналия през последните часове сняг и трудно проходими в голямата си част.

Пешеходците са принудени да придвижват по платното за автомобили или по тесни снежни пътеки, по които се преминава трудно и рисковано.

Непочистените тротоари крият опасност за живота и здравето на пешеходците, и определено са предпоставка за инциденти, сигнализира читател на „Габрово Нюз“, потърсил ни да дадем гласност на проблема, застигнал жителите на нашия град през днешния ден, 27 януари.

„Това е апелът на една гражданка към управата на Габрово. Реших да се доверя на „Габрово Нюз“ с надеждата, че той ще бъде по-трудно подминат, ще бъде забелязан и ще бъдат предприети мерки! Пиша от името на всички граждани, които са обезпокоени от ситуацията с непочистените тротоари, тъй като тя затруднява и подлага на опасност както пешеходци, така и шофьори.

По мои наблюдения и след лично обхождане, по продължение на целия булевард „Столетов“ почистен тротоар не видях. Какъв ужас! Зимата за пореден път ни изненада! Както винаги ресурс сигутрно няма, а приоритетите се разминават! Познато нали? Вие решете като каква да определите ситуацията и до колко тя може да се причисли към графа „нормално, логично и т.н.“, написа до редакцията на „Габрово Нюз“ читателят, изпратил ни снимки и своя сигнал.

Друг читател на медията отбелязва, че пълно безхаберие относно снегопочистването цари не само в центъра, но и по много от кварталите на Габрово.

Вътрешните квартални улици са в безобразно състояние, а почистени тротоари може да се видят едва през май месец. Хората са недоволни и заявиха, че едва са изгазили, за да отидат до спирката да чакат автобуса, който да ги закара на работа.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, или на телефон: +359 878 993 779, а ние от наша страна ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката връчи отличията „Читател на годината“

Published

on

Отличията „Читател на годината” на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово, една от най-старите български библиотеки, се връчват традиционно в началото на новата година. Наградите имат за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици.

Определят се на база на безпристрастна актуална статистика чрез автоматизираната система за заемане на литература за дома в библиотеката. Въпреки пандемията от КОВИД-19 и временното затваряне за потребители, за пети път екипът на Габровската библиотека отличи своите най-верни читатели.

Първото място, с най-много заети книги, бе за Иван Димитров с 289 заглавия. Втора награда бе определена за Пламен Илчев със 196, а трета – за Павлина Илиева със 162 книги.

Тринадесетгодишният Йордан Коларов от ОУ „Ран Босилек” бе класиран на първо място сред читателите до 14 години. със 147 заети книги. Втора след него остана 13-годишната Преслава Цонева от същото училище, със 115 и на трето – десетгодишният Никола Великов от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” със 105 книги.

Читателите на годината получиха грамота, безплатна карта за една година и книги. Наградите бяха връчени при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нови придобивки за Астрономическата обсерватория и Планетариум

Published

on

Астрономическата обсерватория и Планетариум в Габрово ще разполага с модерна дигитална планетариум система в звездната си зала. Вече е подписан договорът за доставка, монтаж и инсталиране на системата с италианската фирма Скайпоинт ООД.

Новината съобщиха от Община Габрово. Звездната зала, където е необходимо да бъде монтирана новата дигитална планетариум система, е с диаметър 8 метра и разполага с 50 седящи места.

В залата има монтиран и действащ проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”, закупен от “Карл Цайс” и други допълнителни проектори на куполообразен екран, чрез които се демонстрира вида на звездното небе, движенията на небесните тела и др.

Изпълнителят на обществена поръчка трябва да предвиди монтаж и инсталиране на дигиталната планетариум система, така че тя да работи безпроблемно с всичките оферирани от него функционалности и да не пречи на работата на вече монтирания проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”.

Общата цена за изпълнение на договара е 149 023 лв. Средствата са осигурени от министерството на образованието и науката по Националната програма за предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие.

В рамките на програмата, Астрономическа обсерватория и Планетариум в Габрово кандидатства и спечели финансиране не само за нов дигитален планетариум в залата за проектиране на изкуствено звездно небе.

Още 16 329 лв. са осигурени за обзавеждане, оборудване, консумативи, материали и литература за кабинет в направление „Науки“.

В момента се извършва обзавеждане на новия кабинет и се доставят материали и съвременна астрономическа образователна литература. Срокът за доставката, монтажа и инсталирането на новия дигитален планетариум е 90 календарни дни, информира директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа Обсерватория и Планетариум – Габрово Даниела Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица