Свържи се с нас

Култура

Литературен конкурс за стихотворение „Любовта, без която не можем“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово обявява литературен конкурс за стихотворение „Любовта, без която не можем“, посветен на 80-годишнината от рождението на Христо Фотев (1934 – 2002).

Участие в конкурса могат да вземат всички ученици и младежи на възраст от 13 до 19 години, разделени в 2 категории: от 13 до 15 години, и от 16 до 19 години.

Творбите трябва да бъдат представени до 18 март в Регионална библиотека – Габрово, пл. Възраждане 23 – “Регистрация и информация“, в запечатан плик с посочени три имена, възраст, адрес по местоживеене, учебно заведение, e-mail адрес, телефон за връзка или на e-mail адрес: libgb_fotev2014@abv.bg, информира директорът на Библиотеката Савина Цонева.

Според условията на конкурса можете да участвате в него с не повече от 3 отделни стихотворения. Компетентно жури ще оцени поетичните творби. Наградените стихотворения ще бъдат публикувани на www.libgabrovo.com и на страниците на габровски всекидневник.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Култура

„Алея на книгата“ от днес до неделя в Габрово (Програма)

Published

on

Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е днес, 13 юни, от 17.30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията.

Тридесет минути по-рано може да се насладите на музикалния поздрав на Оркестър „Габрово“ към всички приятели на книгата. Веднага след това Ви каним на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни разсмее с нечувана досега история – тази на своя собствен живот.

В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

На 14 юни, отново в 17.30 часа, предстои среща-разговор с Ангел Иванов, който представя „БАБА-РАЗКАЗИ“. Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията.

В събота, 15 юни, е подготвена изненада за всички деца. В 11.00 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията Държавен куклен театър – Габрово ще представи „Зли вълшебства с весел край“, а веднага след него предстои среща-разговор с Радостина Николова и четвъртата част на „Приключенията на мотовете“.

По-късно в съботния ден Владислав Симеонов представя “Житейска хроника” от Владимир Иванов в Национален музей на образованието – Габрово, а в 17.30 ч, в двора на Интерактивния музей на индустрията, започва среща-разговор с Боян Боев, който ще представи две от своите творби – „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

Неделният ден, 16 юни, ще предложи още вълнуващи срещи за децата, като първата от тях е отново от Държавен куклен театър – Габрово, който в 11.00 ч. ще представи „Червената шапчица“, а след това ни очаква среща-разговор с Мая Бочева, която ще представи трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“.

Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията. „Алея на книгата“ се провежда за трети пореден път в града на новосветското образование, на будители и визионерите, оставили трайна следа в книжовното богатство на страната ни.

А публиката – от най-малките до възрастните, очакваща всяка среща с нови и различни автори с интерес и любопитство превръща събитието в традиция. В дните от 13 до 16 юни тазгодишното издание на „Алея на книгата“ ще събере представители на седемнадесет водещи български издателства, като шатрите им може да откриете на пешеходната улица „Радецка“.

Работното време на изложението от четвъртък до събота включително е от 10.00 до 19.00 ч., а в неделя – от 10.00 до 14.00 часа.

Зареди още

Култура

Архивът отличи своите „Читател“, „Приятел“ и „Дарител“ на годината

Published

on

На 9 юни се отбелязва Международния ден на архивите. Държавен архив – Габрово традиционно отличи своите своите „Читател”, „Приятел” и „Дарител” за изминалата година.

„Читател на Държавен архив – Габрово“ за изминалата година е Калоян Бойновски – с най-голям брой посещения – 36 и използвани архивни единици – 222. Темата, по която той работи е свързана с проучване на историята на образованието в Габровско.

В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово, тази година отново отличието се връчва на фирма „Перфект“ – Габрово – Десислава и Вълко Пингелови, които дигитализираха 30 киноленти, съхранявани в ОДА-Габрово, обработиха и добавиха озвучаване на част от филмите, които бяха без звук. Фирма „Перфект- ЕООД“ – Габрово са избрани и за Приятел на Държавна агенция „Архиви“ за 2023 г.

В категория „За дарение на 2023 г. с най-голяма историческа и обществена стойност“, екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на Делина Дисанска – директор на Дом на културата „Емануил Манолов“ и на Център за художествена самодейност, учител, зам.-директор, публицист. Създател на ученическа платформа „Уч.ком“, за творческо писане, съществувала 15 години, дала изява на десетки талантливи габровски деца.

„Колегата Венета Георгиева получи грамота, като част от Екип на годината на Държавна агенция „Архиви“, за участието й в екипа за реализиране на стратегическия и иновативен проект на ДА „Архиви“ „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“!

За празника подготвихме ретроспективна изложа с оригинални документи, посветена на 60-годишнината от завършване на величествената сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово“, съобщи началникът на отдел „Държавен архив“ – Габрово Цветомира Койчева – Програмата завърши с излъчване на филм, дигитализиран от нашите приятели от фирма „Перфект“.

Отбелязването на Международния ден на архивите споделиха нашите приятели и дарители Делина Дисанска, Илко Илиев, Николай Колев, Милка Пурел, Борис Контохов, Силвия Рангелова, бившите колеги Стефка Василева и Лушка Колева, фотографът и кореспондент Радослав Първанов.

Поздравления получихме от ръководството на ДА „Архиви“, от сродни институции, читатели и приятели, а нашата дарителка Милка Пурел подари на всички служители на Държавен архив – Габрово последната си и най-нова книга „Разкази за малки и големи”, допълни още Койчева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица