Свържи се с нас

Новини

Приеха план – приема за 2014 – 2015 на училищата в Габровско

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната комисия по заетост, под председателството на заместник – областния управител Ценка Йонкова, прие на свое заседание предложението за Държавния план – прием за област Габрово за 2014-2015 г., информираха от Областна администрация – Габрово.

Съгласуването на проекта за план-приема на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища, паралелките за професионално обучение в специални училища за учебната 2014/2015 предизвика задълбочен дебат между членовете на комисията, особено около въпросите, касаещи дряновските училища и предложената нова спортна специалност в Габрово.

Като цяло всички общини подкрепиха предложението на Регионалния инспекторат по образование в Габрово. Балансът на цифри показва завършващи 874 седмокласника за тази учебна година и по-голям ръст при завършващите 8 клас – 292. По повод това началникът на Инспектората категорично заяви, че това са само цифри, а образованието не може и не трябва да бъде само статистика и в частност държавният план-прием.

Крайната цел на всичко онова, което се случва и което е планирано да се случи, по думите на Георги Маринов, е да може от една страна да бъдат задържани учениците на територията на нашата област и от друга страна – да бъдат привлечени от други области и общини.

Предлагат се нови професии за първи път през тази учебна година 2014/2015, а именно в Професионалната гимназия по строителство – „Брокер недвижими имоти“ – заявител на обучението Камара на строителите в България, ОП – Габрово, в ПГТ „Пенчо Семов“ – „Търговски представител“ – заявител е Браншова организация и новата специалност „Спорт“ с професия „Помощник треньор“ – заявена от спортните клубове.

Разкриват се и две вечерни и една задочна паралелка с четиригодишен срок на обучение за първа степен на професионална квалификация – в Професионалната гимназия по строителство – „Зидария”, в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – „Производство на облекло и текстил“ и „Електропроизвеждане на производството“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево.

Очаква се в рамките на следващите няколко дни и ПТГ „Димитър Крусев“ да предложи специалност за първа степен на професионална квалификация.

Председателят на комисията г-жа Ценка Йонкова сподели, че тази година всички, които участват в процеса за професионално и общообразователно обучение на децата в областта са положили доста усилия.

„От страна на Областна администрация, заедно с Регионалния инспекторат по образованието, беше предизвикана среща на представителите на бизнеса, заедно с Габровската търговско-промишлена палата, за да чуем какво е становището на бизнеса, на директорите на училищата и представителите на Общините във връзка с учебната подготовката“ – обясни тя.

Според заместник – областния управител самите процедури са се изпълнили съвестно по общините. „Доста предварителна работа се свърши, но за съжаление не доведе до някакъв голям резултат, затова защото все още няма воля всички заедно да си кажем това, което трябва на пазара на труда и това, което предлагат училищата и ги подкрепят общините. Радостно е, че всички ние тук знаем каква трябва да бъде областната образователна политика и в общото, и в професионалното образование. Всички сме наясно, че трябва да има такава политика, че трябва да има и общински политики, и знаем каква трябва да бъде тя. Но дали на практика се случва това? Все още няма воля от общинските ръководства да оптимизират и да предлагат толкова, колкото са деца. За съжаление вероятно чакаме да бъде приет Законът за професионалното образование, за да има основание и пак отгоре някой да каже какво да се прави. Факт е, че не сме най-обективни и не се съобразяваме достатъчно с потребностите на пазара за реализацията на нашите деца. И все пак има развитие в планирането по общини“ – допълни Йонкова.

„Дори само това, че дебатът се състоя е крачка напред. Ако по-често ги правим ще има още повече резултати“ – заяви Лена Енева, директор на ДБТ –Габрово и обърна внимание на факта, че приемът се съгласува именно в Комисия по заетост, „за да вникнем всички, че това което ни призовава нормата е ние да погледнем този план-прием от гледна точка бъдещето на заетостта в нашата област.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Има пострадал при катастрофата до разклона за кв. Стефановци

Published

on

75-годишна жена от Габрово е пострадала при катастрофата в близост до кръстовището за квартал „Стефановци“. За инцидента ви информирахме в петък, 7 август.

Ранената е била настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с фрактура на лявата предмишница, за щастие без опасност за живота.

Припомняме, че произшествието стана около 13.10 часа в района на кръстовище между улиците „Търновско шосе“ и „Василка Бенева“ в Габрово, когато се удариха два автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1, б. „б“ от Наказателния кодекс.

Механизмът и причините за възникване на пътнотранспортното произшествие се разследват под надзора на Районна прокуратура – Габрово, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово?

Имате идея как да бъде благоустроена крайречната зона в Габрово? Общината набира предложения.

Published

on

Във връзка с предстоящо инвестиционно проектиране за оформяне на крайречната зона, като естествено продължение на вече съществуващите и естетизирани пространства от двете страни на река Янтра – ул. „Аврам Гачев“ и ул. „Дунав“, Община Габрово приема мотивирани предложения и идеи, които да бъдат представени и обсъдени в бъдеща публична дискусия.

Това съобщиха от администрацията на кмета. Чрез процеса на събиране на мнения и обществено обсъждане се цели максимално взаимодействие с експерти от различни сектори, чиято експертиза ще допринесе за последващата реализация на проект със съществено въздействие върху градското пространство и качеството на средата.

Предложенията следва да се съобразят със следните условия:

Обхват на зоната

Територията включва терените по двата бряга на река Янтра, в обсега северно от моста до Дома на хумора и сатирата на ул. “Д-р Никола Василиади“ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Зоната откъм десния бряг включва: пространството около и западно от Спортна зала „Орловец“, като след имота на големия магазин от известна търговска верига, територията обхваща съществуващия паркинг и част от междублоковото пространство на жилищните сгради „Ропотамо“, „Камчия“ и „Арда“, заедно със зелената площ между брега на реката и ул.“Орловска“.

Обхватът откъм левия бряг включва: територията, прилежаща източно от сградата на Дома на хумора и сатирата, ул. „Аврам Гачев“, заедно с прилежащите терени между реката и намиращата се в близост бензиностанция, паркинга на ОП „Паркиране и репатриране“, част от пространството пред бившия Техникум по текстил, зоната пред съществуващите жилищни блокове и групата гаражи, както и целия неблагоустроен имот, по левия бряг на реката, отреден за озеленяване и стигащ до моста на ул. „Христо Ботев“.

Към тази страна на крайречната зона проектните намерения обхващат и терена на север от Техникума по текстил, обособен между ул.“Васил Левски“, ул.“Ивайло“ и ул. „Брянска“, отреден за озеленяване, заедно с довеждащата отсечка на ул. „Васил Левски“. Подробна схема на обхвата на зоната може да разгледате оттук.

Основна цел

Провеждането на обществено обсъждане за конкретното инвестиционно намерение е осигуряване на възможност компетентните общински органи да вземат правилни, законосъобразни и устойчиви решения, съобразени в максимална степен с изразените становища, мнения, предложения, възражения, бележки и препоръки от обществеността.

Чрез обмяната на идеи и предложения от страна на различни заинтересовани страни, се очакват както нови гледни точки и обобщени концептуални решения, така и постигане на обществено съгласие за продължаване на вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на река Янтра.

Реката е била градообразуващ фактор за Габрово. През годините това се е променяло, подобно на много други селища по света, като се е скъсала връзката на града с нея. Днес я търсим отново и се обръщаме към нея с нов смисъл и по нов начин. „Искаме да си отвоюваме реката обратно, така както следваме и признаваме естествената си зависимост от природата и нейното значение“, коментират от Общината.

С бъдещия проект се цели максимално приобщаване на прилежащите на реката терени чрез подходящи благоустройствени мероприятия за социализация и адаптация на теренните дадености, за създаване на зони – не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за общественообслужващи дейности.

Търсят се решения, за да се осигури комплексна инфраструктура за пълноценното функциониране, както на прилежащите терени и сгради, така и цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик. Какви са възможностите за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката, с ограничаване на автомобилното движение /доколкото е възможно/ с респект към околната среда, чрез изграждане на екологични съоръжения и осигуряване на средства за поддръжката /чрез пазарно ориентирани дейности, публично – частни партньорства и други/ на тази трансформация на крайречната зона – това е най-общо казано основната задача на проекта.

Задължителни елементи

По отношение на река Янтра трябва да се предвидят необходимите корекции на коритото, които в зависимост от специализираните обследвания и норми, съобразени и с функционалното зониране, ще наложат изграждане на укрепващи брега стени и/или оформяне на речния бряг чрез терасиране. Канализирането на реката и крайбрежните съоръжения трябва да дава не само гаранция за сигурност, но и нови различни възможности за атракции, социализация и нова пространствена естетика.

Територията следва да бъде естествено и логично продължение на вече изградените пешеходни алеи и веломаршрути по ул. “Аврам Гачев“ и ул. “Дунав“.

Очаква се подходящо решение за пешеходна връзка чрез премостване /от лека ефирна конструкция/ за осигуряване на архитектурна достъпност в участъка от паркинга пред блок „Камчия“ и блок „Ропотамо“ през реката към ул.“Васил Левски“. Независимо как ще се планират отделните функционални зони и терени, проектът за крайречната зона задължително ще включва изграждането и монтирането на улично и парково осветление, с видеонаблюдение.

Пространството пред Спортна зала „Орловец“ следва да бъде реконструирано и подновено, като се предложат нови възможности за спорт и развлечения. Важно е да се съобрази, че теренът северозападно от залата, върху който традиционно се разполагат циркови и увеселителни атракциони, е с ограничение за реализиране на строителни работи, свързани с фундиране, поради наличието на магистрални подземни комуникации.

Становища, мнения, идеи и препоръки от страна на заинтересованата общност се приемат до 11 септември, включително, на електронен адрес protocol@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кастрят изсъхналите клони на старата липа на пазара

Published

on

Специализирана група от арбористи ще извърши премахването на сухи, счупени и преплетени клони от липата на централния пазар в Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Според предписание, направено чрез неинвазивен метод на обследване на дървото, короната му ще бъде повдигната на минимум 2,5 м, а новоизникналите клони, в близост до направените резитби ще бъдат редуцирани.

Дейностите ще бъдат изпълнени по алпийски способ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица