Свържи се с нас

Новини

Приеха план – приема за 2014 – 2015 на училищата в Габровско

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната комисия по заетост, под председателството на заместник – областния управител Ценка Йонкова, прие на свое заседание предложението за Държавния план – прием за област Габрово за 2014-2015 г., информираха от Областна администрация – Габрово.

Съгласуването на проекта за план-приема на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища, паралелките за професионално обучение в специални училища за учебната 2014/2015 предизвика задълбочен дебат между членовете на комисията, особено около въпросите, касаещи дряновските училища и предложената нова спортна специалност в Габрово.

Като цяло всички общини подкрепиха предложението на Регионалния инспекторат по образование в Габрово. Балансът на цифри показва завършващи 874 седмокласника за тази учебна година и по-голям ръст при завършващите 8 клас – 292. По повод това началникът на Инспектората категорично заяви, че това са само цифри, а образованието не може и не трябва да бъде само статистика и в частност държавният план-прием.

Крайната цел на всичко онова, което се случва и което е планирано да се случи, по думите на Георги Маринов, е да може от една страна да бъдат задържани учениците на територията на нашата област и от друга страна – да бъдат привлечени от други области и общини.

Предлагат се нови професии за първи път през тази учебна година 2014/2015, а именно в Професионалната гимназия по строителство – „Брокер недвижими имоти“ – заявител на обучението Камара на строителите в България, ОП – Габрово, в ПГТ „Пенчо Семов“ – „Търговски представител“ – заявител е Браншова организация и новата специалност „Спорт“ с професия „Помощник треньор“ – заявена от спортните клубове.

Разкриват се и две вечерни и една задочна паралелка с четиригодишен срок на обучение за първа степен на професионална квалификация – в Професионалната гимназия по строителство – „Зидария”, в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – „Производство на облекло и текстил“ и „Електропроизвеждане на производството“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево.

Очаква се в рамките на следващите няколко дни и ПТГ „Димитър Крусев“ да предложи специалност за първа степен на професионална квалификация.

Председателят на комисията г-жа Ценка Йонкова сподели, че тази година всички, които участват в процеса за професионално и общообразователно обучение на децата в областта са положили доста усилия.

„От страна на Областна администрация, заедно с Регионалния инспекторат по образованието, беше предизвикана среща на представителите на бизнеса, заедно с Габровската търговско-промишлена палата, за да чуем какво е становището на бизнеса, на директорите на училищата и представителите на Общините във връзка с учебната подготовката“ – обясни тя.

Според заместник – областния управител самите процедури са се изпълнили съвестно по общините. „Доста предварителна работа се свърши, но за съжаление не доведе до някакъв голям резултат, затова защото все още няма воля всички заедно да си кажем това, което трябва на пазара на труда и това, което предлагат училищата и ги подкрепят общините. Радостно е, че всички ние тук знаем каква трябва да бъде областната образователна политика и в общото, и в професионалното образование. Всички сме наясно, че трябва да има такава политика, че трябва да има и общински политики, и знаем каква трябва да бъде тя. Но дали на практика се случва това? Все още няма воля от общинските ръководства да оптимизират и да предлагат толкова, колкото са деца. За съжаление вероятно чакаме да бъде приет Законът за професионалното образование, за да има основание и пак отгоре някой да каже какво да се прави. Факт е, че не сме най-обективни и не се съобразяваме достатъчно с потребностите на пазара за реализацията на нашите деца. И все пак има развитие в планирането по общини“ – допълни Йонкова.

„Дори само това, че дебатът се състоя е крачка напред. Ако по-често ги правим ще има още повече резултати“ – заяви Лена Енева, директор на ДБТ –Габрово и обърна внимание на факта, че приемът се съгласува именно в Комисия по заетост, „за да вникнем всички, че това което ни призовава нормата е ние да погледнем този план-прием от гледна точка бъдещето на заетостта в нашата област.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Винена вечер в Ресторант „Рефреш“

*Публикация, съгласно договор*

21 ноември е Денят на християнското семейство. Бихте ли искали да прекарате една прекрасна вечер с важните ви хора? Искате ли да се насладите на добра храна? А да опитате едно прекрасно вино от Ивайловград? Заповядайте на Винена вечер с Изба Ямантеви в ресторант „Рефреш“ в Мол – Габрово, ет.4.

Винарска Изба Ямантеви се намира в китното градче Ивайловград, разположено в най-югоизточната част на Родопите. Благоприятните почви и средиземноморския климат на региона подчертават славата на града във винопроизводството. Избата преработва 1,5 млн. кг грозде за производство на 1 млн. литра вино годишно от собствени лозя и от избрани, и контролирани масиви на утвърдени производители.

Храната, с която ще съчетаем това прекрасно вино, избрахме да е типична за ресторант „Рефреш“. Подбрахме блюда, които искаме да опитате, да харесате и заобичате. Разбира се виното, което ще опитате, ще можете също и занапред да консумирате в ресторант „Рефреш“.

1. Салата Витамина
(настърган морков, цвекло, ябълка, овкусени с цитров дресинг. Ще допълним с парченце синьо сирене за разкош)
2. За предястие ще е нещо любимо – топени сиренца, със сладко от боровинки в хрупкава панировка
3. Основното ще е от най-добрите ни ястия – бавно изпечен на пещ свински джолан. Клиентите обожават месата ни на пещ и ние настояваме да ви очароваме с тях.
4. И за десерт любимата на всички, които веднъж са я опитали, домашно приготвена торта бял шоколад с малини.

Цената за цялото това удоволствие е 29,90 лв, вместо 40 лв, на цени по меню.

Заповядвайте в Деня на християнското семейство – 21 ноември! Участие ще вземат само клиенти, предварително записани и платили куверта.

Обадете се още сега и направете вашата резервация на: 0878 167704 и на 0878 167772.

Зареди още

Крими

Наркобаронът от Гергините се сдоби с обвинение

С повдигане на обвинение по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс приключи разследването на полицията в Габрово срещу 63-годишния жител на село Гергини, който преди 3 месеца беше заловен с 1 килограм кокаин и 4,7 кг хероин.

снимка: Пресцентър МВР , Архив

Наркобаронът беше установен в резултат на извършени процесуално-следствени действия, във връзка с наказателно производство по линия „наркотици“, разследвано от ОДМВР – Пловдив.

снимка: Пресцентър МВР , Архив

Припомняме, че на 22 август, мъжът беше задържан от криминалисти на Областната дирекция на МВР – Габрово пред къщата си в село Гергините, при неуспешен опит да избяга и да се укрие от органите на реда.

снимка: Пресцентър МВР , Архив

При залавянето му, в ползвания от него автомобил беше открит пакет с около килограм кокаин, а допълнително в двора на имота бяха намерени и иззети 18 пресовки, с тегло от около 4,7 кг, реагирали на хероин, които бяха приобщени като веществени доказателства по досъдебното производство на ОДМВР – Пловдив.

снимка: Пресцентър МВР

Освен наркотичните вещества, в имота бяха намерени и иззети незаконно притежавани ловна пушка и 100 патрона, които обвиняемият е държал в периода от 4 юни 2010 година до 22 август 2019 година, без да има надлежно разрешително.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Здравният министър откри обновеното отделение по нервни болести в болницата

С отделението по нервни болести се затваря цикълът на реновиране в габровската болница.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави персонала и гостите по повод откриването на реновираното отделение по нервни болести в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

снимка: Община Габрово

Церемонията по откриването се състоя днес, 19 ноември, и бе уважена от народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.-областния Мария Пенева, директора на габровската болница д-р Нели Савчева и колегата й от РЗИ-Габрово Николай Пенчоков.

снимка: Община Габрово

Това бе второто посещение на здравния министър в габровската болница, в течение на две години, по такъв приятен повод – за откриване на обновено отделение, с което то става приятно, удобно и ефективно за работа.

снимка: Община Габрово

Модернизирането на материалната база на здравните заведения, ремонтите и обзавеждането на отделения, което дава и допълнителна мотивация на заетия в тях медицински персонал са приоритет на министерството.

снимка: Община Габрово

За три години, чрез своя принципал, в областната болница са влезли близо 1 300 000 лв. Освен отделението по нервни болести са реновирани отделенията по детски болести, хемодиализа, съдебна медицина, въведени са енергийно ефективни мерки.

снимка: Община Габрово

Средствата за ремонта на това отделение са осигурени от Министерство на здравеопазването и са на стойност 250 000 лв, като с това приключва обновяването на основните и най – важни звена в болницата.

снимка: Община Габрово

Цялостното обзавеждане е осигурено от дарители. „Идеал Стандарт – Видима“ АД даряват всички необходими за ремонта тоалетни, мивки, смесители за душ и мивки. Леглата и матраците са осигурени от ОЛВ Клиник Белгия, а останалото обзавеждане на стойност почти 30 000 лв е осигурено от местни фирми дарители и Община Габрово.

снимка: Община Габрово

„Със задоволство мога да кажа, че габровската болница се оформя като един лидер в региона и тук съществува много добра симбиоза между мениджмънта на лечебното заведение, персонала, местната власт, бизнеса и самото гражданско общество в Габрово, които помогнаха да се дооборудва отделението. Искам да кажа и няколко хубави думи за отделението по Инвазивна кардиология, което навърши 10 години. Разбрах, че имате много добри връзки с клиниката ОЛВ в Аалст, Белгия, която помага изключително много на болницата, най – вече с обучения на персонала. С всичко това, което се прави, аз съм убеден, че вие ще получите още по – голяма удовлетвореност от своята работа, а освен това много по – ефективно ще се разходва бюджета на болницата“, каза Кирил Ананиев.

Отделението по нервни болести разполага с 29 неврологични легла, 6 легла за рехабилитация и 4 легла за продължително лечение.

През 2018 година оттам са преминали и са изписани 1731 болни, а през 9-месечието на 2019 година 1370 болни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица