Свържи се с нас

Новини

Борбата за „Иконома в Дряново“ продължава

Published

on

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

В Дряново се проведе дискусионна среща, под надслов „Ще позволим ли да бъде унищожено професионалното образование в Дряново“, информира областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов.

Организатори на проявата бяха колективът и ръководството на ПГИ „Рачо Стоянов” Дряново, областната и общинска структура на Гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола в Габрово и Дряново и Инициативният комитет „Против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов” Дряново”.

В залата се събраха около 80 души. Този път от поканените общински съветници присъстваха трима – Емил Попов, Стефан Енчев и Румяна Петричева.

Гости на инициативата бяха също така Олга Галенова – областен координатор на СБУ към КНСБ, Румяна Станчева – общински координатор на КТ „Подкрепа”, Красимир Ташев, Димитър Чинчев, д-р Богомил Лазаров и Стела Антонова от Регионалния Обществен Съвет в Габрово, Васил Папазов – младши експерт в областната администрация – Габрово, Ивелина Ненова – старши експерт професионално образование в РИО – Габрово, Светла Тодорова – управител на счетоводна къща „Баланс”- Габрово, родители и ученици, завършили икономическата гимназия в града на Колю Фичето.

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

Дискусията бе водена от областния координатор на „ДНЕС” Анатолий Антов и от общинския координатор на движението Павлин Ботев. Срещата протече в изключително конструктивен дух, с вежлив и търсещ консенсуса тон.

Съветникът Емил Попов изрази мнение, че е много важно да се запази икономическата съставка в името на ПГИ „Рачо Стоянов”, защото тя е марка за качество и неповторимост и има изключително важно място при избора на учебно заведение от учениците. Управителят на счетоводна къща „Баланс” Светла Тодорова, която е и бивш преподавател в училището се обърна към цялата зала с призив да не се предприемат никакви мерки за промяна или разширяване на профила на Иконома в Дряново, защото това ще има фатални последици за бъдещето на училището.

Олга Галенова от СБУ към КНСБ изказа становището на синдиката, което е ПТГ ”Димитър Крусев” да бъде закрито, а икономическата гимназия да продължи да съществува в досегашното си състояние. Това изказване повиши емоционалния градус в залата, защото само преди няколко седмици от този синдикат бяха на коренно различна позиция, солидаризираща се с тази на дряновския градоначалник д-р Иван Николов за сливане на двете професионални гимназии в една. Г-жа Галенова обясни промяната с новата ситуация и с промени в законодателството.

След това думата взеха родителите, които се обединиха около твърдата позиция за запазване на статута на икономическата гимназия в Дряново като единствената с такава насоченост в областта, и увериха, че са избрали училището заради реномето му на ковачница на кадри в сферите на икономиката и счетоводството. В този смисъл каквато и да било промяна на профила на гимназията те определиха като неприемлива и нецелесъобразна.

Съветникът Стефан Енчев изказа мнението, че е добре да се направи реформа в професионалното образование в града, да се вземат тези прословути 250 000 лева, но те да се изхарчат прозрачно и целесъобразно единствено за просперирането на новото училище. Неговият колега Румяна Петричева зае позицията, че не е нужна конфронтация, а трябва да се говори със съветниците и тези мнения да се изкажат и пред комисията по образование и култура, която в четвъртък /б.р.16 януари/ ще гледа още веднъж предложението за решение.

В края форумът прие призив – обръщение към представителите на местните и областните власти и медиите, чрез който се изразява категорично несъгласие със сливането на двете професионални гимназии в Дряново и се организира гражданска подписка за провеждане на МЕСТЕН ОБЛАСТЕН РЕФЕРЕНДУМ по този наболял проблем. На него гражданите ще трябва да отговорят по съвест на въпроса:
„За или против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев” Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов”?”

Още на форума гражданската подписка бе подкрепена от над 50 души. От днес призивът – обръщение и подписката ще бъдат внесени по надлежния ред в местната законодателна и изпълнителна власт. Инициативният комитет, колективът и ръководството на „Иконома” в Дряново и структурите на гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола са решени да продължат да се борят за защита на категоричната си позиция ПРОТИВ недообмислени и хазартни реформи в сферата на дряновското средно професионално образование.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица