Свържи се с нас

Новини

Борбата за „Иконома в Дряново“ продължава

Published

on

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

В Дряново се проведе дискусионна среща, под надслов „Ще позволим ли да бъде унищожено професионалното образование в Дряново“, информира областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово Анатолий Антов.

Организатори на проявата бяха колективът и ръководството на ПГИ „Рачо Стоянов” Дряново, областната и общинска структура на Гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола в Габрово и Дряново и Инициативният комитет „Против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов” Дряново”.

В залата се събраха около 80 души. Този път от поканените общински съветници присъстваха трима – Емил Попов, Стефан Енчев и Румяна Петричева.

Гости на инициативата бяха също така Олга Галенова – областен координатор на СБУ към КНСБ, Румяна Станчева – общински координатор на КТ „Подкрепа”, Красимир Ташев, Димитър Чинчев, д-р Богомил Лазаров и Стела Антонова от Регионалния Обществен Съвет в Габрово, Васил Папазов – младши експерт в областната администрация – Габрово, Ивелина Ненова – старши експерт професионално образование в РИО – Габрово, Светла Тодорова – управител на счетоводна къща „Баланс”- Габрово, родители и ученици, завършили икономическата гимназия в града на Колю Фичето.

снимка: Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово

снимка: Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово

Дискусията бе водена от областния координатор на „ДНЕС” Анатолий Антов и от общинския координатор на движението Павлин Ботев. Срещата протече в изключително конструктивен дух, с вежлив и търсещ консенсуса тон.

Съветникът Емил Попов изрази мнение, че е много важно да се запази икономическата съставка в името на ПГИ „Рачо Стоянов”, защото тя е марка за качество и неповторимост и има изключително важно място при избора на учебно заведение от учениците. Управителят на счетоводна къща „Баланс” Светла Тодорова, която е и бивш преподавател в училището се обърна към цялата зала с призив да не се предприемат никакви мерки за промяна или разширяване на профила на Иконома в Дряново, защото това ще има фатални последици за бъдещето на училището.

Олга Галенова от СБУ към КНСБ изказа становището на синдиката, което е ПТГ ”Димитър Крусев” да бъде закрито, а икономическата гимназия да продължи да съществува в досегашното си състояние. Това изказване повиши емоционалния градус в залата, защото само преди няколко седмици от този синдикат бяха на коренно различна позиция, солидаризираща се с тази на дряновския градоначалник д-р Иван Николов за сливане на двете професионални гимназии в една. Г-жа Галенова обясни промяната с новата ситуация и с промени в законодателството.

След това думата взеха родителите, които се обединиха около твърдата позиция за запазване на статута на икономическата гимназия в Дряново като единствената с такава насоченост в областта, и увериха, че са избрали училището заради реномето му на ковачница на кадри в сферите на икономиката и счетоводството. В този смисъл каквато и да било промяна на профила на гимназията те определиха като неприемлива и нецелесъобразна.

Съветникът Стефан Енчев изказа мнението, че е добре да се направи реформа в професионалното образование в града, да се вземат тези прословути 250 000 лева, но те да се изхарчат прозрачно и целесъобразно единствено за просперирането на новото училище. Неговият колега Румяна Петричева зае позицията, че не е нужна конфронтация, а трябва да се говори със съветниците и тези мнения да се изкажат и пред комисията по образование и култура, която в четвъртък /б.р.16 януари/ ще гледа още веднъж предложението за решение.

В края форумът прие призив – обръщение към представителите на местните и областните власти и медиите, чрез който се изразява категорично несъгласие със сливането на двете професионални гимназии в Дряново и се организира гражданска подписка за провеждане на МЕСТЕН ОБЛАСТЕН РЕФЕРЕНДУМ по този наболял проблем. На него гражданите ще трябва да отговорят по съвест на въпроса:
„За или против сливане на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” Дряново и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев” Дряново в Професионална гимназия „Рачо Стоянов”?”

Още на форума гражданската подписка бе подкрепена от над 50 души. От днес призивът – обръщение и подписката ще бъдат внесени по надлежния ред в местната законодателна и изпълнителна власт. Инициативният комитет, колективът и ръководството на „Иконома” в Дряново и структурите на гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола са решени да продължат да се борят за защита на категоричната си позиция ПРОТИВ недообмислени и хазартни реформи в сферата на дряновското средно професионално образование.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Първо издание на „Габрово найт рън“

Published

on

Габрово се включва във веригата „Рън България“ (Run Bulgaria) с нощно бягане на 24 септември. На среща на кмета Таня Христова, с Антон Бонов, от Българската федерация по лека атлетика, бе уточнено трасето на 7 км шосейно бягане, което ще премине през едни от най-емблематичните места в центъра на града.

Денят преди състезанието ще бъде посветен на леката атлетика, като сутринта ще се организира семинар по „Детска атлетика“, а следобед ще има занимание с деца от града на реновираната писта на стадион „Христо Ботев“.

„Габрово найт рън“ (Gabrovo Night Run) ще предложи и къса дистанция от 1.6 км за деца и начинаещи бегачи. Стартът на състезанието ще бъде от 21.00 часа на 24 септември от площад „Възраждане“.

Най-добрият български параолимпиец Християн Стоянов, който е специалист в бяганията на средни и дълги разстояния и е от родом от Габрово, е едно от лицата на“Габрово найт рън“. До дни ще бъде открита електронната регистрация за нощното бягане, която ще е безплатна за габровци!

Всеки участник ще получава брандирана тениска и устройство /стартов пакет/, което ще отчита персоналните резултати. Предвидени са атрактивни награди, медали за всички участници, както и интересна музикална програма. За участие се насърчават любители и професионалисти от всички възрасти.

Предварителна програма на Gabrovo Night Run

23 септември (четвъртък)
10:00 – 18:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово

24 септември (петък)
10:00-19:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово
9:00-11:00 часа – Семинар „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
14:00-17:00 часа – „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
21:00 часа – Старт на Gabrovo Night Run
21:45 часа – Награждаване
22:15 часа – Музика на площада

„Габрово найт рън“ е част от инициативите на Община Габрово като носител на наградата Европейски зелен лист за 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ново обвинение за севлиевеца, убил роднина при скандал

Published

on

На 26 юли се проведе заседание по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против А.А. от Севлиево, обвинен за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение.

Деянието бе осъществено на 20 юли 2020 г., в апартамент в ж.к. „Митко Палаузов“ в Севлиево, а пострадалият е родственик на подсъдимия.

В хода на заседанието бяха разпитани двама свидетели. На страните бяха предявени всички писмени и веществени доказателства по делото, както и видеозапис, изготвен при огледа на мястото на престъплението и аудио-запис от обаждане на телефон 112 във връзка със случая.

Преди приключване на съдебното следствие прокурорът упражни правомощията си по чл.287 ал.1 от НПК, като с оглед установени в хода на процеса нови обстоятелства, повдигна на А.А. ново обвинение за по-тежко наказуемо престъпление, а именно – по чл. 115 от НК за умишлено убийство.

Съдът счете, че искането за изменение на обвинението е направено своевременно и че са налице законовите предпоставки за допускане на същото.

С оглед заявеното от подсъдимия желание да се подготви по новото обвинение и съобразявайки разпоредбата на чл. 287 ал. 3 от НПК, съдът отложи разглеждането на делото за 4 август 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Три полицейски акции в Габрово и региона

Published

on

Три полицейски акции са били проведени в Габрово и региона, става ясно от информация, разпространена от пресцентъра Областната дирекция на МВР, откъдето обявиха резултатите от тях.

За периода от 19 до 23 юли на територията, обслужвана от РУ-Габрово, е била реализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред.

В хода на акцията са били проверени 234 лица и 75 автомобила, 26 търговски обекта. Изготвени са били 26 протокола за полицейско предупреждение, като са извършени 28 обхода в малки населени места и са били констатирани 128 нарушения.

За периода от 19 до 25 юли, на територията, обслужвана от РУ-Севлиево, се е провела специализирана полицейска операция срещу престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотици.

Проверени са били общо 203 автомобила и 403 лица. В хода на акцията е било задържано едно лице, като срещу него е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, проведена в периода от 23 до 25 юли, служители на „Пътна полиция“ са проверили на общо 258 МПС-та и 302 лица.

Установени са били трима водачи, употребили алкохол и двама неправоспособни. Констатираните нарушения за превишена скорост са 336. Санкционирани за неправилно изпреварване са 7 лица, а за неспазване на пътни знаци и маркировка- 20.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица