Свържи се с нас

Новини

ЕК уличи ГЕРБ за спиране на европарите по ОП „Околна среда“

Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков не са се съобразили с доклад на Европейската сметна палата за налагане на корекции в проектите, заяви Пламен Орешарски

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

Европейската комисия уличи правителството на ГЕРБ за замразяването на финансирането по Оперативна програма „Околна среда“. В писмо от 27 ноември т.г. до вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова се казва, че отговорни за това са трима министри от правителството на Бойко Борисов. Независимо, че в него не се споменават конкретни имена, по това време министър по европейските фондове е бил Томислав Дончев, на околната среда и водите – Нона Караджова, и на финансите – Симеон Дянков, които боравят с европарите. Вина имат още и Ивелина Василева, зам.-министър на околната среда и водите, Малина Крумова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, и Добринка Михайлова, шеф на звено „Одит на средствата от ЕС“ в МФ.

В писмото на ЕК се потвърждава, че временното спиране на плащанията е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 г., в който се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС. Дончев, Караджова, Василева, Крумова и Михайлова са отказали да наложат исканите поправки, независимо че за това има настояване в три писма – от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г.

Писмото на ЕК потвърди предварителната информация за преустановяване на плащанията, заяви вчера премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в НС. Той изрази надежда спирането на евросредствата по ОП „Околна среда“ да е временно. Орешарски бе категоричен, че трябва да се търси отговорност от тримата бивши министри на ГЕРБ, както и от служителите, управлявали програмата. Ако през 2012 г., когато е имало две предупредителни писма, се бяха взели съответните мерки, нямаше да се стигне до разминаване на одиторските стандарти по програмата и спиране на средствата, поясни премиерът.

Той обяви, че вече са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени и програмата ще бъде отблокирана. Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство трудно може да избяга от нея, подчерта Орешарски. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са визирани като критични и по които има бележки. В зависимост от получените резултати ще бъде преценена степента на отговорност и уведомени съответните органи, съобщи премиерът.

Автор: Юлия Кулинска
www.duma.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. хкккх

  05.12.2013 at 12:02

  „Европейската комисия не е обвинявала конкретни лица или политически партии във връзка с временното спиране на ОПОС“, се казва в официално изявление на представителството на ЕК в София, подписано от председателя на бюрото Огнян Златев.
  „Да се твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите – още повече, че в писмото от 27 ноември, с което ЕК формално информира българските власти за прекъсването и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати“, се казва в съобщението.
  „В писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за индивидуални лица. В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, се отнасят за 2008, 2009 и 2010 г., така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни“, се казва още в съобщението на ЕК.“Пламен Орешарски не е ЕК!

 2. Подведете ги под наказателна *

  05.12.2013 at 12:50

  Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков не са се съобразили с
  доклада на Европейската сметна палата за налагане на корекции в проектите и със сигурност да прибирали солидни комисионни. Абсолютни крадци. Няма ли да видим най-накрая някоя политик или депутат тикнат на топло. Подведете ги тези тримцата под наказателна отговорност!!!
  Защо не напише някоя статия за рекета на бизнеса, който Кратуната и солташака му Цецо Михов правеха на фирмите в Габрово и региона? Защо мълчите?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица