Свържи се с нас

Новини

ЕК уличи ГЕРБ за спиране на европарите по ОП „Околна среда“

Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков не са се съобразили с доклад на Европейската сметна палата за налагане на корекции в проектите, заяви Пламен Орешарски

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

Европейската комисия уличи правителството на ГЕРБ за замразяването на финансирането по Оперативна програма „Околна среда“. В писмо от 27 ноември т.г. до вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова се казва, че отговорни за това са трима министри от правителството на Бойко Борисов. Независимо, че в него не се споменават конкретни имена, по това време министър по европейските фондове е бил Томислав Дончев, на околната среда и водите – Нона Караджова, и на финансите – Симеон Дянков, които боравят с европарите. Вина имат още и Ивелина Василева, зам.-министър на околната среда и водите, Малина Крумова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, и Добринка Михайлова, шеф на звено „Одит на средствата от ЕС“ в МФ.

В писмото на ЕК се потвърждава, че временното спиране на плащанията е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 г., в който се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС. Дончев, Караджова, Василева, Крумова и Михайлова са отказали да наложат исканите поправки, независимо че за това има настояване в три писма – от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г.

Писмото на ЕК потвърди предварителната информация за преустановяване на плащанията, заяви вчера премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в НС. Той изрази надежда спирането на евросредствата по ОП „Околна среда“ да е временно. Орешарски бе категоричен, че трябва да се търси отговорност от тримата бивши министри на ГЕРБ, както и от служителите, управлявали програмата. Ако през 2012 г., когато е имало две предупредителни писма, се бяха взели съответните мерки, нямаше да се стигне до разминаване на одиторските стандарти по програмата и спиране на средствата, поясни премиерът.

Той обяви, че вече са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени и програмата ще бъде отблокирана. Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство трудно може да избяга от нея, подчерта Орешарски. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са визирани като критични и по които има бележки. В зависимост от получените резултати ще бъде преценена степента на отговорност и уведомени съответните органи, съобщи премиерът.

Автор: Юлия Кулинска
www.duma.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

 1. хкккх

  05.12.2013 at 12:02

  „Европейската комисия не е обвинявала конкретни лица или политически партии във връзка с временното спиране на ОПОС“, се казва в официално изявление на представителството на ЕК в София, подписано от председателя на бюрото Огнян Златев.
  „Да се твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите – още повече, че в писмото от 27 ноември, с което ЕК формално информира българските власти за прекъсването и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати“, се казва в съобщението.
  „В писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за индивидуални лица. В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, се отнасят за 2008, 2009 и 2010 г., така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни“, се казва още в съобщението на ЕК.“Пламен Орешарски не е ЕК!

 2. Подведете ги под наказателна *

  05.12.2013 at 12:50

  Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков не са се съобразили с
  доклада на Европейската сметна палата за налагане на корекции в проектите и със сигурност да прибирали солидни комисионни. Абсолютни крадци. Няма ли да видим най-накрая някоя политик или депутат тикнат на топло. Подведете ги тези тримцата под наказателна отговорност!!!
  Защо не напише някоя статия за рекета на бизнеса, който Кратуната и солташака му Цецо Михов правеха на фирмите в Габрово и региона? Защо мълчите?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Младежки дейности“ – първа конкурсна сесия за тази година

Published

on

Община Габрово открива процедура за първа конкурсна сесия за тази година –
„Габрово на младите“, по Програма „Младежки дейности“, финансирана от бюджета на Община Габрово със срок за прием до 16:30 часа на 3-ти септември тази година.

По настоящата процедура могат да кандидатстват:
1. Младежки организации, регистрирани при условията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и юридически лица с нестопанска цел, с предмет на дейност в сферата на младежките дейности.
2. Юридически лица, създадени по Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за висшето образование и Закона за народните читалища.

Основна цел на Програма „Младежки дейности“ на Община Габрово е да подкрепя и стимулира младежката инициативност и лидерство, търсене на оригинални и новаторски подходи, креативност и иновативни решения при реализиране на проекти в сферата на младежките дейности, за развитие на младежкия сектор и в интерес на гражданите на община Габрово.

Целевата група са младежи на възраст от 15 до 29 г., които активно участват в подготовката и изпълнението на дейностите.

В рамките на настоящата сесия ще бъдат подкрепени проекти, които осигуряват възможност на младите хора, чрез творчески идеи, подходи и иновации, да осъществят инициативи и дейности за реализиране на един или повече от елементите в следните приоритети:

РЕАЛИЗИРАНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да популяризират съвременно Габрово като добро място за развитие на предприемачество и с възможности за личностно и професионално израстване, да развиват в младежите предприемаческа мотивираност и мироглед и умения за успешна реализация.

АКТИВНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 4 000 лв. и общ бюджет 12 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат различни възможности на младите хора за активности в свободното им време – в областта на доброволчеството, социалната ангажираност, спорта и др. Ще се подкрепят и дейности, които насърчават здравословния начин на живот и активното участие в решаване на важни за младежката общност и гражданското общество проблеми.

ДИГИТАЛНИ В ГАБРОВО с максимално финансиране на проект от 3 000 лв. и общ бюджет 6 000 лв. Проектните предложения следва да предлагат дигитални решения на важни за Габрово приоритети като доброволчество, спорт, здравословен начин на живот, социални инициативи и др. Кандидатите могат да представят решения под формата на мобилни приложения, платформи и web базирани приложения, които да имат за цел насърчаването на младите хора за активно участие в обществения живот на Габрово.

Програма „Младежки дейности“ се реализира с бюджет от 30 000 лв. и финансира до 100% от общата стойност на проектно предложение, но не повече от по-горе посочената максимална сума за финансиране на едно проектно предложение.

Дейностите по финансираните проекти трябва да се реализират на територията на община Габрово в периода от 20 септември 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

Повече информация може да откриете в приложеното Обявление, както и в секцията „Младежки дейности“ на сайта на Община Габрово с адрес: https://gabrovo.bg/bg/article/17272

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица