Култура, Новини|05.12.2013 10:15

Празник, сътворен от студенти

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

снимка: Дом на хумора и сатирата – Габрово

На 5 декември от 17.30 в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” предстои празнична вечер с преподаватели и студенти. Стана традиция в навечерието на 8 декември студенти и академично тяло заедно да „запяват” по нестандартен начин своето GAUDEAMUS IGITUR… в ДХС.

Нестандартен, защото в залата един до друг се оказват преподаватели и студенти, този път без бариери и дистанции, каквито могат да се усетят зад академичните стени.

Вече наблюдавахме тази свобода в досегашните изложби, подготвени от преподаватели и студенти от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” и от специалността „Инженерен дизайн” на Техническия университет във Варна.

Тази година гостува катедра „Плакат и визуални комуникации” от Националната художествена академия със сборна изложба. Включени са плакати към театрални, оперни, куклени, циркови постановки, фестивални, рекламни, графичен плакат, от учебни задачи. Ще видим творби на проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков, доц. д-р Николай Младенов, доц. д-р Кристина Борисова, преподавателя Стоян Дечев, ас. Дамян Дамянов и докторанта преподавател Георги Павлов, както и на техни възпитаници.

Повечето от преподавателите са свързани с Дома от години: чрез самостоятелни изложби (проф. Газдов, с илюстрации към творби на Радой Ралин), чрез Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – като членове на международното жури или участници (проф. Г.Янков, доц.д-р Н.Младенов, доц д-р Кр.Борисова, Д.Дамянов).

И в тази изложба ще открием свежата струя на хумора, най-често завоалирано поднесен в плакат към театрално или куклено представление. Плакатът на П.Запрянова „Бедност” може да се възприеме като ребус: и като празни портмонета, и като бездънни джобове, и като ненаситни гърла! Пл.Дочева с ирония подхожда към своята тема („Имам лайфстайл”). Няма да отминем без усмивка и „C`est la vie” на Ст.Дечев, нито пък своеобразните визуални тълкувания, които прави на някои думи В.Цекова.

Графикатурите на проф. Ст.Газдов ще ни задържат по-дълго, той предпочита играта и изяществото на формите, за да ни накара да следваме мисълта му. Впрочем, терминът „графикатура” е създаден от самия автор, за да бъдат назовани работите му – модерни, провокативни, ефирни и емоционално натоварени. Доц.д-р Н.Младенов се представя с театрални плакати, като е избрал предимно към комедии; проф. Янков, наред със строгата дилема „Право или справедливост”, ни оставя да се любуваме на многоликата София, отразена в … сергия със слънчеви очила.

Да, изкуството на плаката е диалогично изкуство, всяко изображение трябва да задържи вниманието ни, да ни убеди в посланието си, да ни подтикне към някакво действие. Затова и плакатите са толкова „чувствителни” към всичко ново, което ни поднася цивилизацията и взискателни към средствата, с които си служи техният художник.

Гости на вернисажа ще бъдат проф.Георги Янков и доц.д-р Николай Младенов, завеждащ катедрата. На тях се пада да представят специалността, в която работят, както и перспективите, които се откриват пред възпитаниците им. И за да бъде вечерта още по-богата, музикален клуб „Весела” ще поднесе празнични поздрави.

Изложбата GAUDEAMUS IGITUR … в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще радва своите посетители до края на месец януари 2014 година.

Автор: Венета Георгиева-Козарева, МДХС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар