Свържи се с нас

Новини

„Ти нямаш нужда от тях! Те имат нужда от теб!“

Published

on

не на цигарите 1„Ти нямаш нужда от тях! Те имат нужда от теб!“ е мотото на кампанията, под което ще премине тази година 21 ноември – Международен ден без тютюнопушене. Борбата с никотина продължава.

За кампанията партньори на Регионалната здравна инспекция – Габрово тази година са БМЧК – Габрово и доброволци от Технически университет – Габрово. Организиран е изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене, който ще се проведе във фоайето на Интеграла в четвъртък, 21 ноември, в 10 часа, където ще бъде направено изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.

В централната част на Габрово ще се проведе активна борба с тютюнопушенето чрез популяризиране на следните теми: вредата на цигарите за човешкото здраве за самите пушачи и околните, и материалното ощетяване за самите пушачи и техните близки. Ще бъдат раздадени здравно-образователни и рекламни материали на всички участници. Целта на кампанията е да се акцентира върху предпочитането на непушенето, както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.

Всеизвестно е, че тютюневите изделия водят до пристрастяване и увреждат човешкото здраве. Те убиват повече от половината от своите потребители. Ако през 20 век тютюневите изделия са причинили 100 милиона умирания по света, то през 21 век по данни на СЗО, тази цифра ще достигне до 1 милиард.

Ако се запази тенденцията за увеличаване на тютюневите изделия, през 2030 г. се очаква 5,6 мил. души да загубят живота си заради тях. Тази цифра ще представлява 70% от всички умирания за година.

Последните оценки в страните от Европейския съюз (ЕС) през 2012 г. показват, че броят на пушачите остава висок и 28% от населението като цяло в ЕС пуши. Цигари употребяват 95% от пушачите в Европа, пури пушат 3%, а лула – 2%.

Почти половината от пушачите (46%) изпушват по 11-20 цигари дневно, 26% пушат по 6-10 цигари дневно, а 16% са леки пушачи – 1-5 цигари дневно.

През 2012г. между държавите членки се отбелязват значителни разлики по този индикатор. Най-високи средни стойности се наблюдават в Кипър (20.5 цигари дневно), Гърция (19.4 цигари дневно) и България (18.3 цигари дневно).

Най-много пушат мъжете, лицата на възраст 25-54 години, безработните, заетите с физически труд и самонаетите, лицата с по-нисък социално-икономически статус.

Като цяло европейците започват да пушат малко преди навършване на 18-годишна възраст. Средната възраст на пропушване при мъжете е малко по-ниска от тази на жените.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

SOS лятна академия 2024

Published

on

Зареди още

Новини

От кои партии и кои са новите габровски депутати?

Published

on

Общо четирима народни представители в новия парламент на Република България изпраща Седми многомандатен избирателен район Габрово. В състава на 50-то Народно събрание ще влязат по един представител на ПП „ГЕРБ“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „ДПС“.

Информацията стана ясна след като Централната избирателна комисия обяви и имената на новите народни представители. Това са Томислав Дончев от ЮГЕРБ“, Даниел Петров от „Възраждане“, Явор Божанков от „ПП-ДБ“ и Юсеин Вейселов от „ДПС“.

Изборите без нови лица в региона преминаха при рекордно ниска активност. Според окончателните данни от Районната избирателна комисия в Габрово, под 30 хиляди от над 100 000 имащи право на глас, са упражнили правото си. Това представлява спад от близо 7% спрямо изборите през април 2023 г, когато активността бе 36.6%.

На фона на намалената избирателна активност, всички партии отчитат загуби на гласове. Най-голяма е щетата за „ПП-ДБ“, които получават 4 700 гласа по-малко от Габрово спрямо 2023 г. „ГЕРБ“ губи над 3 000 гласа, а „Възраждане“ – почти 1000 гласа. Единствено „ДПС“ отбелязва малък ръст с 90 гласа, но остава партията с най-ниска подкрепа, като само 1 563 избиратели са гласували за тях, предимно от община Севлиево.

Резултатите от изборите в област Габрово не предоставят основания за радост сред политиците, имайки предвид ниската избирателна активност и загубата на подкрепа за всички партии. Президентът насрочи първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание за 09.00 часа на 19 юни 2024 г.

Зареди още

Новини

11-годишните момичета на „Янтра“ станаха четвърти в България

Published

on

Малшанс попречи на момичетата до 11 години на „Янтра“ да се окичат с медали и дори да посегнат към шампионската титла още при първото си участие във финали на Републиканското първенство. Заключителната фаза от шампионата за 2024-та, т.н. фестивал за момичета в тази възрастова група, се проведе в Дряново и там си дадоха среща осемте отбора от страната, показали най-добри резултати през сезона. В първата фаза те бяха разделени в две групи.

„Янтра“ стартира с обрат и победа над „Локомотив“ (Стара Загора). Възпитаничките на треньора Детелин Станчев губеха с 1:2, но успяха да вземат мача с 3:2 с две попадения на Кристиана Петрова и едно на Мая Йорданова. След това „зелените“ надиграха убедително „ЖФК“ (Варна). Срещата завърши при резултат 6:2 с по три гола на Кристиана и Мая.

В мача с третия тим от групата – „Дунав“ (Русе), „Янтра“ отстъпи с 0:3 и зае второто място. На полуфинала габровските момичета срещнаха състава на „Севлиево лейдис“. В мач, който се игра почти на една врата, „Янтра“ направи множество пропуски, удари и три греди в последните 5 минути на срещата, а вратарката на съперника направи куп спасявания. Потвърди се правилото, че когато не вкарваш получаваш гол и с 1:0 съставът на „Севлиево лейдис“ се класира щастливо на финала.

В мача за бронзовите отличия обезсърчените габровски момичета отново отстъпиха на „Дунав“, този път с 1:3, и останаха на четвърто място. Съставът на „Севлиево лейдис“ пък триумфира с титлата след като спечели финала срещу „Пълдин“ (Пловдив) с изпълнението на дузпи. Редовното време завърши при равенство – 3:3. Кристиана Петрова заслужено взе една от индивидуалните награди на турнира. Тя беше определена за най-добър нападател на финалите.

„За първи път на бяхме на Републикански финали и се представихме повече от отлично. Получиха се много здрави мачове, за което мога да поздравя децата и да им кажа, че те тепърва ще се радват на още по-големи успехи! Вдигаме главите продължаваме да работим и догодина ще сме още по-силни! Благодаря искрено и на многобройната родителска подкрепа през тези три дни!“, коментира след турнира треньорът на момичетата Детелин Станчев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица