Свържи се с нас

Икономика

В условията на ниско потребление няма стимул за доходите

Published

on

снимка: КНСБ

снимка: КНСБ

В изследването за издръжката на живота през третото тримесечие на 2013 г. се прави ясната констатация, че последователното задържане на дефлация безусловно е показател за трайно свито потребление на населението. Този процес е доказателство за липсата на промяна в статуквото на домакинствата. Основната причина за това състояние са ниските доходи, високите нива на безработица и бедност. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция на 1 ноември в сградата на КНСБ, която бе посветена на регулярното изследване за издръжката на живота, изготвяно от Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ, информираха от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово.

„Само за последните четири години издръжката на живот е нараснала със 17,5% (спрямо септември 2009 г.), като нарастването при хранителните стоки е с 21,7%, а при нехранителните стоки – с 13,8%”, каза Виолета Иванова – изследовател в ИССИ на КНСБ, която представи основните резултати от изследването.

В него се посочва още, че 23,5% от домакинствата са под границата на бедност от 212 лв. на едно лице от домакинство, като същевременно нараства и делът на тези домакинства (37.6%), при които едно лице от домакинство получава доход между 311 до 562 лв. Освен това ако през юни т.г. разликата мужду най-ниската и най-високата работна заплата е била 5,5 пъти, то три месеца по-късно тази разлика е 6,2 пъти. Това отчетливо показва разтварянето на ножицата на задълбочаващото се социално неравество.

Затова КНСБ настоява за прилагане на адекватни мерки, насочени в подкрепа на доходите на работещите българи, които са отразени и в становището на КНСБ по проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г.

„В предложения бюджет за 2014 г. виждаме опит за промяна на философията, но той е доста плах”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че във всички сфери не достигат средства, въпреки че има варианти за допълнителни приходи. Сред тях е и вземането най-сетне на решението за криминализиране на укриването на неплащането на осигурителни вноски, които след ДДС и акцизите носят най-големи приходи в бюджета. Според разчетите на предходното правителство това би донесло допълнително между 180 и 200 млн. лв. „Всички имаме претенции към здравната система в България, а има много хора, които просто не плащат, за да я използват. Трябва да осъзнаем, че ако всички спрем да плащаме всичко, тогава просто няма да има държава”, изрази възмущението си Пламен Димитров.

Той представи предложението на КНСБ за въвеждане на задължително здравно осигуряване на лица, които по закон не са здравно осигурени, на реалния доход, който получават от собственост или от управление на капитали/ дивиденти. Според разчетите това би донесло допълнително между 20 и 50 млн. лв.

Сред предложенията на КНСБ за повече приходи са прихващането на задълженията за осигурителни вноски при получаване на данъчен кредит, ограничаването на разплащанията в брой, както и увеличението на максималния осигурителен доход, което ще гарантира допълнително 37 млн. лв. годишно за бюджета.

Пламен Димитров подчерта, че общо тези мерки ще донесат между 200 и 300 млн. лв. приходи, с които могат да се финансират исканията на КНСБ в социалната сфера. Президентът на Конфедерацията представи една от възможностите за увеличаване на доходите на най-бедните работещи в България – чрез въвеждане на данъчен кредит за плащания на данъци върху доходите на лица, които получават работна заплата близо или в размера на минималната за страната. В България тези лица, чийто нетен месечен доход е под 352 лв., са над 600 хиляди.

Президентът на КНСБ изрази сериозно притеснение относно заложените средства за политики на пазара на труда. Съгласно поетия ангажимент на България към Европейската комисия, държавата трябва постигне 76% заетост към 2020 г., което прави 2% годишно увеличаване на заетостта спрямо сегашното ниво. Това няма как да се случи със заложените 73 млн. лв. в бюджета, когато са необходими поне 145 млн. лв. годишно за активни политики на пазара на труда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица